Momssänkning gav 11 300 fler helårsarbeten

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Statliga Tillväxtanalys har kommit med sin slutrapport om momssänkningen. Resultatet är 11 300 nya jobb på tre år.

Den statliga myndigheten Tillväxtanalys har kommit med sin slutrapport där de följt upp effekterna av sänkt moms på restaurang- och cateringstjänster vad gäller företagande och effekterna av regelförenkling.

Tillväxtanalys utvärdering visar att det på tre år skapats 11 300 helårsverken i restaurangbranschen som en direkt följd av den sänkta momsen på restaurangmat.

– Många av dessa nya jobb har gått till personer som inte var sysselsatta tidigare. Av dessa var en stor andel födda utomlands, vilket visar att denna reform varit mycket viktig för att förbättra integration i Sverige, säger Eva Östling, vd på Visita.

Vidare konstaterar Tillväxtanalys att det tillkommit nästan 500 fler restaurangföretag än vad som varit fallet utan momssänkningen.

– Sverige behöver alla nya företag vi kan få och att det som en direkt följa av den sänkta momsen skapats 500 nya restaurangföretag ger ett mycket högt betyg till den här reformen, säger Eva Östling.

Tillväxanalys bedömer också att mot bakgrund av att de kortsiktiga effekterna är relativt kraftiga och att en stor del av inflödet till branschen inte var sysselsatta året innan att den sänkta restaurangmomsen även kommer att ha en långsiktigt positiv effekt på den varaktiga sysselsättningen.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svenska cafékedjan till Kina

Blir kedjans största avtal genom tiderna.

Svenska senaper tog VM-guld

Kavli-senap i amerikansk stil vann guld – i USA.

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

Nyhetsbrev

Nya Restaurang Artilleriet öppnad

Trio ligger bakom ny restaurangsatsning i Armémuseum på Östermalm i Stockholm.

Arkiv

De ska främja fisk- och skaldjursbranschen

Restaurangutbildning samlas och får nya lokaler

Wolt till Gävle

Då presenteras de 32 som kvalar

Växjö-café hamnar högst

Vinhus på tillfälligt besök

Pop up-vinhus för rosévinet Cuvée Madame öppnar i Stockholm.

Australiensiska munkar kommer till Sverige

Kedjan lanserar första butiken i landet.

Sommelier-mästaren från Göteborg

Egna krav på sig själv är utvecklande, menar Emma Ziemann som nyligen kammade hem SM i Sommellerie. Möt henne i Prata Mat.

Tredje Max på orten

Erfaren vd tar över Fazer bageri

Tidigare vd för Biltema och Stockmann utses till ny vd för svenska bageriverksamheten.

Efter Ica – Handplockade matentreprenörer

Nu är ett nytt koncept klart för NK Saluhall som nu byggs om och välkomnar enskilda matentreprenörer. Varuhuset ska skapa ”gastromisk hub”.

Han är årets Alkoholnormsutmanare

Utmärkelsen delas ut av IOGT-NTO i samband med firandet av folknykterhetens dag på Skansen .

Svensk tar hög post i europeisk branschorganisation

Från Lund till Malmö

Stureplansgruppen öppnar Bank Hotel

I augusti öppnar restaurang- och hotellkoncernens nya hotell vid Nybroviken i Stockholm.

Martin & Servera möblerar om - Ska bli mer lokala

Koncernen omorganiserar inom affärsområdet Restauranghandel.

Ny kökschef på Hotell Mossbylund

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Restaurangerna fortsätter att växa

Nestlé och Starbucks ingår allians

Dominos till Rosengård

Han lämnar Axfood Snabbgross

McDonalds + Ubereats = sant

Kasai öppnar i Mood

Kasai öppnar i Mood

Vem blir årets Lily Bollinger?

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109