23948sdkhjf

Köttfusk på Gotland

Livsmedelskontrollen i Stockholm misstänker Slakteriföretagen Gothemsgården och Gotland K&D för att ha sålt hundratals ton kött som spritts över Sverige som kravmärkt svenskt kött, men som i själva verket varit uppblandad med utländsk kött.


Två företag har samarbetat. Det ena företaget köper in utländskt kött. Det andra företaget säljer svenskt kött. En hel del det utländska köttet har de sålt som svenskt kött och i en del fall som Kravmärkt

Företagen Gothemsgården och Gotland K&D har inte slaktat på Gotland sedan i mars förra året, därefter har all packning skett i Stockholm. Gotland K&D fick styck- och slakttillstånd i början av sommaren och Gothemsgården har inte något tillstånd i Stockholm. I fredags försattes Gothemsgården i konkurs, som i nuläget har sex miljoner i skulder.

Fusket har pågått under flera år men utredningen gäller en period på sex veckor under hösten 2015 och har gjorts på om 50 ton kött Av den mängden är 23 ton utländskt. Köttet har sålts till privatpersoner, grossister och restauranger.

– Det finns all anledning att vi nu ser över straffskalorna. Jag är inte främmande för att vi skärper dem ytterligare och straffskalor som innebär fängelse, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i en kommentar till Sveriges Radio.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064