Köttfusk på Gotland

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Livsmedelskontrollen i Stockholm misstänker Slakteriföretagen Gothemsgården och Gotland K&D för att ha sålt hundratals ton kött som spritts över Sverige som kravmärkt svenskt kött, men som i själva verket varit uppblandad med utländsk kött.



Två företag har samarbetat. Det ena företaget köper in utländskt kött. Det andra företaget säljer svenskt kött. En hel del det utländska köttet har de sålt som svenskt kött och i en del fall som Kravmärkt

Företagen Gothemsgården och Gotland K&D har inte slaktat på Gotland sedan i mars förra året, därefter har all packning skett i Stockholm. Gotland K&D fick styck- och slakttillstånd i början av sommaren och Gothemsgården har inte något tillstånd i Stockholm. I fredags försattes Gothemsgården i konkurs, som i nuläget har sex miljoner i skulder.

Fusket har pågått under flera år men utredningen gäller en period på sex veckor under hösten 2015 och har gjorts på om 50 ton kött Av den mängden är 23 ton utländskt. Köttet har sålts till privatpersoner, grossister och restauranger.

– Det finns all anledning att vi nu ser över straffskalorna. Jag är inte främmande för att vi skärper dem ytterligare och straffskalor som innebär fängelse, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i en kommentar till Sveriges Radio.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Årets bästa viltmatsrestaurang och Årets viltmatskock utses i höst

Nomineringsprocessen är i full gång.

Läskgigant köper Sodastream

Köper kolsyreföretaget för miljarder.

Hotell Borgholm med ny ägare

I mars aviserade Karin och Owe Fransson att verksamheten var till salu och nu är det klart med ny ägare.

Därför kommer inte Max att börsnoteras

Richard Bergfors i intervju om 50-årsjubileet, satsningen utomlands och kedjans framtid.

Från Gotthards till Norrlandsoperan

Nyhetsbrev

Han går till Qvanti

Arkiv

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Ny nod för life science och livsmedel

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

MAP-packat växande trend i bagerinäringen

Hotel Rogge i nya händer

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135