23948sdkhjf

Årets Kock 2015: "En sjukt häftig känsla"

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Årets Kock 2015 Thomas Sjögren kommer i morgon att ha efterträtts av en ny Årets Kock. R&S träffade Thomas för att höra om året som varit och vad som händer efter torsdagen. Sommarkrog och nytt måltidskoncept är på gång.

– Jag var nog den som tränat minst, kanske bara fem gånger, jag var nog den som kom sist in i tävlingsköket, varför vet jag inte riktigt, det var nog lite dumt, berättar han. Men en fördel var att jag var en underdog, jag hade inte varit i finalen tidigare och kände ingen prestige eller några måsten. Jag var också ganska ny i branschen, hade bara jobbat i ungefär sex år som kock.



Tävlingserfarenhet fanns dock, han var med i juniorkocklandslaget och tävlade bland annat i VM Luxemburg hösten 2014 året innan han skickade in sitt bidrag. Lite pli på tävlingsnerverna fick han också när man var med i Nordic Junior Chef och kom tvåa. Thomas Sjögren var också förra året med sina 24 år bland de absolut yngsta som vunnit Årets Kock. Om vinnarögonblicket säger han:

– Det var en sjukt häftig känsla gå ur tävlingen och sedan in på scenen som vinnare och alla har ögonen på en. Sedan följde alla intervjuer, banketten på kvällen, där man är i centrum. Därefter intervju i nyhetsmorgon och sedan lunch med alla tidigare vinnare av Årets Kock. Det var en häftig grej att sitta med mina förebilder, chattade med dem och var en i gänget.

Men det var inte bara en upplevelse i sig, den där lunchen som kanske mest var kryddad med segerns sötma:

Thomas Sjögrens tio vinnartips till Årets Kock-finalisterna

– Det är så juste, man vinner också en umgängeskrets bland professionella som är inne i branschen och finns på alla nivåer, högt och lågt, det är inte bara fine dining som gäller även om alla lagar fantastiskt god mat. Man kan lära av varandra och vinner också ett stor kontaktnät när man vinner Årets Kock.
Ett brev till vinnaren av Årets Kock 2016 som Thomas Sjögren har skrivit publiceras i R&S nr 1 /2016. I år ingår Thomas Sjögren i hedersjuryn tillsammans med Prins Carl Philip och Fredrik Eriksson. I sommar öppnar han en krog på västkusten och just nu är han också involverad i utvecklingen av recept och ett nytt färdigmatskoncept.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Nyhetsbrev

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Arkiv

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

30-40 nya restauranger i McDonald's femårsplan

Menigo omorganiserar och varslar

Här öppnar Max-restaurang nummer 122

Etablerar sig i Västervik – och snart öppnar den första restaurangen på Södermalm.

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.099