Årets Kock 2015: "En sjukt häftig känsla"

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Årets Kock 2015 Thomas Sjögren kommer i morgon att ha efterträtts av en ny Årets Kock. R&S träffade Thomas för att höra om året som varit och vad som händer efter torsdagen. Sommarkrog och nytt måltidskoncept är på gång.

– Jag var nog den som tränat minst, kanske bara fem gånger, jag var nog den som kom sist in i tävlingsköket, varför vet jag inte riktigt, det var nog lite dumt, berättar han. Men en fördel var att jag var en underdog, jag hade inte varit i finalen tidigare och kände ingen prestige eller några måsten. Jag var också ganska ny i branschen, hade bara jobbat i ungefär sex år som kock.



Tävlingserfarenhet fanns dock, han var med i juniorkocklandslaget och tävlade bland annat i VM Luxemburg hösten 2014 året innan han skickade in sitt bidrag. Lite pli på tävlingsnerverna fick han också när man var med i Nordic Junior Chef och kom tvåa. Thomas Sjögren var också förra året med sina 24 år bland de absolut yngsta som vunnit Årets Kock. Om vinnarögonblicket säger han:

– Det var en sjukt häftig känsla gå ur tävlingen och sedan in på scenen som vinnare och alla har ögonen på en. Sedan följde alla intervjuer, banketten på kvällen, där man är i centrum. Därefter intervju i nyhetsmorgon och sedan lunch med alla tidigare vinnare av Årets Kock. Det var en häftig grej att sitta med mina förebilder, chattade med dem och var en i gänget.

Men det var inte bara en upplevelse i sig, den där lunchen som kanske mest var kryddad med segerns sötma:

Thomas Sjögrens tio vinnartips till Årets Kock-finalisterna

– Det är så juste, man vinner också en umgängeskrets bland professionella som är inne i branschen och finns på alla nivåer, högt och lågt, det är inte bara fine dining som gäller även om alla lagar fantastiskt god mat. Man kan lära av varandra och vinner också ett stor kontaktnät när man vinner Årets Kock.
Ett brev till vinnaren av Årets Kock 2016 som Thomas Sjögren har skrivit publiceras i R&S nr 1 /2016. I år ingår Thomas Sjögren i hedersjuryn tillsammans med Prins Carl Philip och Fredrik Eriksson. I sommar öppnar han en krog på västkusten och just nu är han också involverad i utvecklingen av recept och ett nytt färdigmatskoncept.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.121