Årets Kock 2015: "En sjukt häftig känsla"

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Årets Kock 2015 Thomas Sjögren kommer i morgon att ha efterträtts av en ny Årets Kock. R&S träffade Thomas för att höra om året som varit och vad som händer efter torsdagen. Sommarkrog och nytt måltidskoncept är på gång.

– Jag var nog den som tränat minst, kanske bara fem gånger, jag var nog den som kom sist in i tävlingsköket, varför vet jag inte riktigt, det var nog lite dumt, berättar han. Men en fördel var att jag var en underdog, jag hade inte varit i finalen tidigare och kände ingen prestige eller några måsten. Jag var också ganska ny i branschen, hade bara jobbat i ungefär sex år som kock.



Tävlingserfarenhet fanns dock, han var med i juniorkocklandslaget och tävlade bland annat i VM Luxemburg hösten 2014 året innan han skickade in sitt bidrag. Lite pli på tävlingsnerverna fick han också när man var med i Nordic Junior Chef och kom tvåa. Thomas Sjögren var också förra året med sina 24 år bland de absolut yngsta som vunnit Årets Kock. Om vinnarögonblicket säger han:

– Det var en sjukt häftig känsla gå ur tävlingen och sedan in på scenen som vinnare och alla har ögonen på en. Sedan följde alla intervjuer, banketten på kvällen, där man är i centrum. Därefter intervju i nyhetsmorgon och sedan lunch med alla tidigare vinnare av Årets Kock. Det var en häftig grej att sitta med mina förebilder, chattade med dem och var en i gänget.

Men det var inte bara en upplevelse i sig, den där lunchen som kanske mest var kryddad med segerns sötma:

Thomas Sjögrens tio vinnartips till Årets Kock-finalisterna

– Det är så juste, man vinner också en umgängeskrets bland professionella som är inne i branschen och finns på alla nivåer, högt och lågt, det är inte bara fine dining som gäller även om alla lagar fantastiskt god mat. Man kan lära av varandra och vinner också ett stor kontaktnät när man vinner Årets Kock.
Ett brev till vinnaren av Årets Kock 2016 som Thomas Sjögren har skrivit publiceras i R&S nr 1 /2016. I år ingår Thomas Sjögren i hedersjuryn tillsammans med Prins Carl Philip och Fredrik Eriksson. I sommar öppnar han en krog på västkusten och just nu är han också involverad i utvecklingen av recept och ett nytt färdigmatskoncept.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Årets bästa viltmatsrestaurang och Årets viltmatskock utses i höst

Nomineringsprocessen är i full gång.

Läskgigant köper Sodastream

Köper kolsyreföretaget för miljarder.

Hotell Borgholm med ny ägare

I mars aviserade Karin och Owe Fransson att verksamheten var till salu och nu är det klart med ny ägare.

Därför kommer inte Max att börsnoteras

Richard Bergfors i intervju om 50-årsjubileet, satsningen utomlands och kedjans framtid.

Från Gotthards till Norrlandsoperan

Nyhetsbrev

Han går till Qvanti

Arkiv

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Ny nod för life science och livsmedel

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

MAP-packat växande trend i bagerinäringen

Hotel Rogge i nya händer

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126