Norska krögare dissar Michelin

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Norrmän gillar nog snöstjärnor mer än Michelin-stjärnor. Ännu en norsk krog i Michelin-guiden slår igen: Restaurant Fauna i Oslo stänger, trots sin stjärna.

Nu meddelar enstjärniga Faunas ena delägare och chefskock Bjørn Svensson att han inte orkar mer.

– "Nå skal jeg begynne å gi mer faen!" Fauna blev inte som vi tänkt oss. Det blev för stort. Vi skulle ha roligt, men istället hr det blivit en konstant fruktan för att inte lyckas, säger , Bjørn Svensson till dn.no.'

Restaurant Fauna i Oslo fick sin stjärna 2014, året efter öppningen.

– Jag har varit borta från jobbet 12 dagar sedan 2005. Kroppen värker, och vad är belöningen, frågar sig Svensson.

Den 9 juli i år serverar restaurangen sin sista måltid. 2012 stängd n Svensson en Michelin-restaurang, Oscarsgate på Bislett i Oslo.

De siste fem årene har Norge blivit fem stjärnrestauranger fattigare. Bagatelle, som mot slutet hade en Michelin-stjärna, stängde dörrarna 2014 efter flera år med ekonomisk nedgång.

Enstjärniga Ylajali stängde i december förra året. Om det inte blir nya Michelin-stjärnor i år kommer det bara att finnas två norska restauranger med stjärnor. Förutsatt och Statholdergaarden behåller två respektive en stjärna.Vilket är det lägsta antalet Michelin-stjärnor i Norge på många år.

– Min tid med att driva restaurant som siktar på Michelin-stjärnor är över. Jag vet vad det kostar, säger kocken Terje Ness, som har drivit två restauranger som tidigare hade stjärna i Michelin-guiden: Oro Restaurant i Oslo och Haga Restaurant i Bærum. Mitt intryck är också att företag inte accepterar så många representationsnotor från Michelin-restauranger som tidigare.

Silverbestick är också en saga blott.

– Jag kan inte ha två extra anställda för at putsa silver. Nu har jag packat ned silverbesticken, och dukar med stål säger Terje Ness.

Stjärnorna faller i Norge


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155