23948sdkhjf

Norska krögare dissar Michelin

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Norrmän gillar nog snöstjärnor mer än Michelin-stjärnor. Ännu en norsk krog i Michelin-guiden slår igen: Restaurant Fauna i Oslo stänger, trots sin stjärna.

Nu meddelar enstjärniga Faunas ena delägare och chefskock Bjørn Svensson att han inte orkar mer.

– "Nå skal jeg begynne å gi mer faen!" Fauna blev inte som vi tänkt oss. Det blev för stort. Vi skulle ha roligt, men istället hr det blivit en konstant fruktan för att inte lyckas, säger , Bjørn Svensson till dn.no.'

Restaurant Fauna i Oslo fick sin stjärna 2014, året efter öppningen.

– Jag har varit borta från jobbet 12 dagar sedan 2005. Kroppen värker, och vad är belöningen, frågar sig Svensson.

Den 9 juli i år serverar restaurangen sin sista måltid. 2012 stängd n Svensson en Michelin-restaurang, Oscarsgate på Bislett i Oslo.

De siste fem årene har Norge blivit fem stjärnrestauranger fattigare. Bagatelle, som mot slutet hade en Michelin-stjärna, stängde dörrarna 2014 efter flera år med ekonomisk nedgång.

Enstjärniga Ylajali stängde i december förra året. Om det inte blir nya Michelin-stjärnor i år kommer det bara att finnas två norska restauranger med stjärnor. Förutsatt och Statholdergaarden behåller två respektive en stjärna.Vilket är det lägsta antalet Michelin-stjärnor i Norge på många år.

– Min tid med att driva restaurant som siktar på Michelin-stjärnor är över. Jag vet vad det kostar, säger kocken Terje Ness, som har drivit två restauranger som tidigare hade stjärna i Michelin-guiden: Oro Restaurant i Oslo och Haga Restaurant i Bærum. Mitt intryck är också att företag inte accepterar så många representationsnotor från Michelin-restauranger som tidigare.

Silverbestick är också en saga blott.

– Jag kan inte ha två extra anställda för at putsa silver. Nu har jag packat ned silverbesticken, och dukar med stål säger Terje Ness.

Stjärnorna faller i Norge
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Krogen modell för ledarträning

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Okänd rätt utmaning i Bocuse 2019

År, månader, dagar och timmar av träning för det stora slutmålet går mot sitt slut för Sebastian Gibrand Sveriges, kandidat i Bocuse 2019.

Vinner hederspris vid Allt Om Vins "Årets Vinare"

"Vi har många att tacka på vägen för det här priset och hoppas kunna leva upp till de förväntningar som ett sådant här pris också innebära. Tack"

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Nyhetsbrev

Urban Deli vidgar samarbetet med Axfood

Efter köpet: Urban Delis måltidslösningar breddas hos Hemköp och Willys.

Arkiv

Dole säljer i Sverige och Finland

De kan kombinera mat och dryck

Tre kaféer och restauranger i Stockholm nominerade i kategorin Årets kombo i Fast Food Awards.

Så många luncher och middagar är vegetariska

Så ska Espresso House minska svinnet

Kafékedja i rikstäckande samarbete med maträddarapp.

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Burgerkedja med eldskärm

Lanserar ersättning för plastsugrör

Med fokus på konferens

Ny Sushi Yama i Linköping

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

3

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Sia glass byter vd

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.181