23948sdkhjf

Norska krögare dissar Michelin

Norrmän gillar nog snöstjärnor mer än Michelin-stjärnor. Ännu en norsk krog i Michelin-guiden slår igen: Restaurant Fauna i Oslo stänger, trots sin stjärna.
Nu meddelar enstjärniga Faunas ena delägare och chefskock Bjørn Svensson att han inte orkar mer.

– "Nå skal jeg begynne å gi mer faen!" Fauna blev inte som vi tänkt oss. Det blev för stort. Vi skulle ha roligt, men istället hr det blivit en konstant fruktan för att inte lyckas, säger , Bjørn Svensson till dn.no.'

Restaurant Fauna i Oslo fick sin stjärna 2014, året efter öppningen.

– Jag har varit borta från jobbet 12 dagar sedan 2005. Kroppen värker, och vad är belöningen, frågar sig Svensson.

Den 9 juli i år serverar restaurangen sin sista måltid. 2012 stängd n Svensson en Michelin-restaurang, Oscarsgate på Bislett i Oslo.

De siste fem årene har Norge blivit fem stjärnrestauranger fattigare. Bagatelle, som mot slutet hade en Michelin-stjärna, stängde dörrarna 2014 efter flera år med ekonomisk nedgång.

Enstjärniga Ylajali stängde i december förra året. Om det inte blir nya Michelin-stjärnor i år kommer det bara att finnas två norska restauranger med stjärnor. Förutsatt och Statholdergaarden behåller två respektive en stjärna.Vilket är det lägsta antalet Michelin-stjärnor i Norge på många år.

– Min tid med att driva restaurant som siktar på Michelin-stjärnor är över. Jag vet vad det kostar, säger kocken Terje Ness, som har drivit två restauranger som tidigare hade stjärna i Michelin-guiden: Oro Restaurant i Oslo och Haga Restaurant i Bærum. Mitt intryck är också att företag inte accepterar så många representationsnotor från Michelin-restauranger som tidigare.

Silverbestick är också en saga blott.

– Jag kan inte ha två extra anställda för at putsa silver. Nu har jag packat ned silverbesticken, och dukar med stål säger Terje Ness.

Stjärnorna faller i Norge
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063