Norska krögare dissar Michelin

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Norrmän gillar nog snöstjärnor mer än Michelin-stjärnor. Ännu en norsk krog i Michelin-guiden slår igen: Restaurant Fauna i Oslo stänger, trots sin stjärna.

Nu meddelar enstjärniga Faunas ena delägare och chefskock Bjørn Svensson att han inte orkar mer.

– "Nå skal jeg begynne å gi mer faen!" Fauna blev inte som vi tänkt oss. Det blev för stort. Vi skulle ha roligt, men istället hr det blivit en konstant fruktan för att inte lyckas, säger , Bjørn Svensson till dn.no.'

Restaurant Fauna i Oslo fick sin stjärna 2014, året efter öppningen.

– Jag har varit borta från jobbet 12 dagar sedan 2005. Kroppen värker, och vad är belöningen, frågar sig Svensson.

Den 9 juli i år serverar restaurangen sin sista måltid. 2012 stängd n Svensson en Michelin-restaurang, Oscarsgate på Bislett i Oslo.

De siste fem årene har Norge blivit fem stjärnrestauranger fattigare. Bagatelle, som mot slutet hade en Michelin-stjärna, stängde dörrarna 2014 efter flera år med ekonomisk nedgång.

Enstjärniga Ylajali stängde i december förra året. Om det inte blir nya Michelin-stjärnor i år kommer det bara att finnas två norska restauranger med stjärnor. Förutsatt och Statholdergaarden behåller två respektive en stjärna.Vilket är det lägsta antalet Michelin-stjärnor i Norge på många år.

– Min tid med att driva restaurant som siktar på Michelin-stjärnor är över. Jag vet vad det kostar, säger kocken Terje Ness, som har drivit två restauranger som tidigare hade stjärna i Michelin-guiden: Oro Restaurant i Oslo och Haga Restaurant i Bærum. Mitt intryck är också att företag inte accepterar så många representationsnotor från Michelin-restauranger som tidigare.

Silverbestick är också en saga blott.

– Jag kan inte ha två extra anställda för at putsa silver. Nu har jag packat ned silverbesticken, och dukar med stål säger Terje Ness.

Stjärnorna faller i Norge


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Nyhetsbrev

Växtbaserat på gourmetnivå

Arkiv

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Tar veganskt samarbete på blodigt allvar – efter Urban Deli sker bred lansering

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142