Norska krögare dissar Michelin

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Norrmän gillar nog snöstjärnor mer än Michelin-stjärnor. Ännu en norsk krog i Michelin-guiden slår igen: Restaurant Fauna i Oslo stänger, trots sin stjärna.

Nu meddelar enstjärniga Faunas ena delägare och chefskock Bjørn Svensson att han inte orkar mer.

– "Nå skal jeg begynne å gi mer faen!" Fauna blev inte som vi tänkt oss. Det blev för stort. Vi skulle ha roligt, men istället hr det blivit en konstant fruktan för att inte lyckas, säger , Bjørn Svensson till dn.no.'

Restaurant Fauna i Oslo fick sin stjärna 2014, året efter öppningen.

– Jag har varit borta från jobbet 12 dagar sedan 2005. Kroppen värker, och vad är belöningen, frågar sig Svensson.

Den 9 juli i år serverar restaurangen sin sista måltid. 2012 stängd n Svensson en Michelin-restaurang, Oscarsgate på Bislett i Oslo.

De siste fem årene har Norge blivit fem stjärnrestauranger fattigare. Bagatelle, som mot slutet hade en Michelin-stjärna, stängde dörrarna 2014 efter flera år med ekonomisk nedgång.

Enstjärniga Ylajali stängde i december förra året. Om det inte blir nya Michelin-stjärnor i år kommer det bara att finnas två norska restauranger med stjärnor. Förutsatt och Statholdergaarden behåller två respektive en stjärna.Vilket är det lägsta antalet Michelin-stjärnor i Norge på många år.

– Min tid med att driva restaurant som siktar på Michelin-stjärnor är över. Jag vet vad det kostar, säger kocken Terje Ness, som har drivit två restauranger som tidigare hade stjärna i Michelin-guiden: Oro Restaurant i Oslo och Haga Restaurant i Bærum. Mitt intryck är också att företag inte accepterar så många representationsnotor från Michelin-restauranger som tidigare.

Silverbestick är också en saga blott.

– Jag kan inte ha två extra anställda för at putsa silver. Nu har jag packat ned silverbesticken, och dukar med stål säger Terje Ness.

Stjärnorna faller i Norge


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.133