Spela på stjärnorna

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Det åländska spelbolaget Paf har satt oddsen på vilka restauranger som kommer tilldelas stjärnor den 24 februari av Michelin Nordic Guide 2016. Oddsen pekar på att Omakase Köttslöjd, Spritmuseum och Upper House kommer bli nya stjärnkrogar i år. Esperanto är den som ligger bäst till för att få två stjärnor!

– Guide Michelins stjärnor kan enklast beskrivas som årets största händelse i restaurangvärlden. Stjärnorna är oerhört prestigefyllda och därför är också allmänintresset för vilka restauranger som tilldelas stjärnor stort. Förra året fick 18 restauranger stjärnor, mycket talar för att det i år blir ännu fler, säger Mattias Lindquist, kommunikationschef på Paf.
Bland lågoddsarna att tilldelas en stjärna återfinns Stockholmsrestaurangerna Omakase Köttslöjd och Spritmuseum på 1.50 gånger pengarna vardera, tätt följda av Göteborgs Upper House på 1.60 gånger pengarna. Högoddsare inom samma kategori är Malmörestaurangen Bouchon och Växjöbaserade PM & Vänner, båda till oddset 7.50.

Förutom att nya restauranger blir belönade med en stjärna tror även Pafs oddssättare att ett par restauranger har chansen att tilldelas två stjärnor. Här ligger Esperanto bra till som en riktig lågoddsare med 1.25 gånger pengarna, tillsammans med Thörnströms Kök och Vollmers – som båda har odds på 3.00 gånger pengarna att gå från en till två stjärnor i årets upplaga.

Pafs oddssättare är inte helt främmande inför tanken att guiden letar sig utanför storstadsområdena i år. Omtalade Fäviken, som ligger i byn Huså i Åre, ger 2.50 gånger pengarna för en första stjärna. Även Daniel Berlin i Skåne-Tranås tar sig in på samma lista med oddset 5.00.

Tre svenska restauranger har enligt oddsen chans att tilldelas tre stjärnor, vilket är det högsta betyg som Guide Michelin delar ut. Favorit i kategorin är Mathias Dahlgren Matsalen till oddset 3.00, följt av Oaxen krog och Frantzén, båda till oddset 4.50.

Så här ser oddsen ut:

Odds för en stjärna: Omakase köttslöjd, 1.50, Spritmuseum, 1.50, Upper House, 1.60, Imouto, 2.00, Fäviken, 2.50, Aloë, 2.50, B.a.r, 3.00, Ekstedt, 3.00, Lilla Ego, 3.00, Gro, 5.00, Woodstockholm, 5.00, Strega, 5.00, Daniel Berlin, 5.00, Bouchon, 7.50, PM & vänner, 7.50
Odds för två stjärnor: Esperanto, 1.25, Thörnströms Kök, 3.00, Vollmers, 3.00, Gastrologik, 4.50, Mathias Dahlgren Matbaren, 5.00, Operakällaren, 5.00, Ambiance á Vindåkra, 6.50, Bloom in the Park, 6.50, Bhoga, 7.50, 28+, 7.50, Volt, 7.50, Sjömagasinet, 9.00, Koka, 9.00, SK Mat & Människor, 9.00
Odds för tre stjärnor: Mathias Dahlgren Matsalen, 3.00, Oaxen krog, 4.50, Frantzén, 4.50


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

EM-silver till Sverige i Bocuse

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137