Sverige har flest Michelin-stjärnor i Norden

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

I den nordiska kampen om Michelin-stjärnor vann Sverige med 28-26 jämfört med Danmark. Dock har Norge en tre-stjärnig Michelinkrog, vilket Sverige ännu inte lyckats få. Så både Sverige och Danmark rycker fram på olika sätt. Förra året hade länderna 21 stjärnor var. Vad gäller stadskampen mellan Göteborgoch Stockholm så har städerna lika många enstjärniga, vilket är sju till antalet.

Sverige har totalt 28 stjärnor. Dock finns ännu ingen trestjärnig restaurang, men fyra krogar med två stjärnor:

Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, Oaxen Krog. Fäviken kommer in i guiden direkt med två stjärnor .

20 svenska restauranger med en Michelinstjärna finns nu i guiden.

Stockholm har sju enstjärniga, varav nya Sushi Sho. Göteborg har också sju enstjärniga, med nya Upper House.

Malmö har tre enstjärniga, inga nya.

Landskapen Öland med Hotell Borgholm och Småland med PM& Vänner i Växjö har nu placerat stjärnor på Michelinhimlen.

Danmark har totalt 26 stjärnor.

En trestjärnig restaurang i toppen , Geraniu och två stycken två-stjärniga

13 enstjärniga restauranger ligger i Köpenhamn, tre i Aarhus och en på Borgholm, Henne och Fredriksminde, Præstø.

Norge har nu totalt sju stjärnor

Trestjärniga Maemo, samt fyra med enstjärna: Fauna, Kontrast, Statholdergaarden och Renaa.

Finland har totalt fyra enstjärniga restauranger. Inga nya har tillkommit.

Ingen stjärna längre har i Michelinguiden har Famo. Köpenhamn samt enstjärniga Luomo och Pure Bistro i Finland har båda stängt liksom Ylajali i Oslo. Oro Bar & Grill har förlorat sin stjärna.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14