Branschens hjältar

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen
För en tid sedan delade vi ut Fast Food Awards i sju olika kategorier. Det skedde på mässan Fastfood&Café i Malmö. Lilla Tössebageriet i Stockholm hyllades stort och vann i två kategorier. Andra stockholmssegrare var Barobao, The Kitchen Crew, Paradiset och Gröna Lund. I år var det med andra ord en dominans av segrare från Stockholm.
”Det är bara vinnare från Stockholm” brukar vi få höra men det är nog en sanning med modifikation. Många vinnare genom åren kommer visserligen från Stockholm men det ska inte tolkas som att de olika jurygrupperna inte orkar bry sig om vad som händer utanför huvudstadens tullar. I år fanns det också flera finalister utanför Stockholm.
När Stockholm växer så kraftigt som staden gjort de senaste åren, och fortsätter att växa, drar den också till sig kreativa människor från hela landet inom alla yrkeskategorier, även från restaurangbranschen. Här vässas idéer i tuff konkurrens och gästerna lär sig snabbt vad som är ”bäst i stan”, oavsett kategori.
Samtidigt är jag den förste att skriva under på att det händer fantastiskt mycket spännande i första hand i städer som Göteborg och Malmö. Ingen nämnd och ingen glömd. Men faktum kvarstår att där det finns en uppsjö av kreativa matpersoner, dit vill man gärna dra för att testa sina egna idéer. Så funkar de flesta branscher, även inom mat och dryck.

Nästa stora event för oss är Pizza-SM som hålls 26-27 april, i samband med mässan GastroNord på Stockholmsmässan. Den 26e genomför vi en semifinal och den stora finalen äger rum dagen därpå. I år satsar vi också på en ny kategori – Pizza akrobatik. Det är en gren som är jättestor ute i världen och där det handlar om att bland annat kunna utföra konster med sin pizza. Vi har bjudit in en av världens främsta ”pizzaakrobater”, Missy Green Assink som kommer att sitta i akrobatikjuryn. Det blir en spektakulär tävling!

En annan spännande aktivitet är Foodtruck-SM som ska arrangeras i anslutning till GastroNord. Enligt uppgift finns dett stort intresse från hela landet att vara med och det ska bli spännande att följa arbetet med att skapa det här eventet. Det vore verkligen kul om man lyckas.

Till sist – 2016 blir, enligt samstämmiga undersökningar världen över, ett grönare och ett ”ät-mer-hälsosamt” matår med allt vd det innebär. Snabbmatsbranschen står inför stora utmaningar men samtidigt har branschen visat tidigare att man kan anpassa sig snabbt till nya trender. Nu gäller att vara på tårna för att hänga med.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nu ska alla caféer bli lättillgängliga

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Nyhetsbrev

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Arkiv

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Napolitansk pizza till Piteå

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sänd till en kollega

0.125