23948sdkhjf

Året börjar dystert för restaurangerna

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

För första gången sedan oktober 2011 sjunker omsättningen i volym jämfört med motsvarande månad föregående år, -2,0 procent. ”Restaurangernas försäljningsvolym sjönk med 2,0 procent under januari jämfört med samma månad föregående år.” skriver SCB i restaurangindexrapporten för januari.



De största minskningarna återfanns hos personalrestauranger (-9,6 %) och lunch och kvällsrestauranger (-5,2 %). Bäst gick det för snabbmatsrestauranger, som ökade med 3,3 procent. ”

- Varningssignalerna som vi sett i företagens förväntningar på omsättning under hela hösten är tyvärr nu ett faktum. Det är första gången sedan oktober 2011 som omsättningen sjunker jämfört med föregående år, säger Björn Arnek, Visitas chefsekonom Hotell och restaurangnäringen har sedan 2007 skapat 52 000 nya jobb. Detta motsvarar 19 procent av den totala sysselsättningsökningen på svensk arbetsmarknad under samma period kan man läsa på Visitas hemsida.

- Inom restaurangnäringen finns de enkla jobb som behövs för att integrationen av nyanlända ska fungera. Att restaurangnäringen nu växlar från omsättningsökning till minskning kommer att slå mot jobben, säger Eva Östling, vd Visita.

Under hösten har restaurangföretagarna varnat för att kostnadsökningar, bland annat lönekostnadsökningar på 3.5 procent beroende av dubblerade arbetsgivaravgifter för unga, kommer att slå igenom på omsättningen.

Inom den personalintensiva och priskänsliga restaurangnäringen behövs varenda anställd för att restauranger ska kunna drivas och växa. När kostnaderna för att ha dessa anställda går upp slår det igenom på priserna. Lunchrestauranger är ett typexempel på en priskänslig vara. Det går inte att höja priset utan att det får en effekt på omsättningen.

- Marginalerna är små – inte minst jämfört med andra näringar som inte alls skapar lika många jobb för unga. Regeringen måste vara försiktig att lägga ytterligare börda på restaurangnäringen, avslutar Eva Östling, vd Visita.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Arkiv

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Från Sturehof till Taverna Brillo

Hon byter jobb inom Svenska Brasserier och blir restaurangchef på restaurangen vid Stureplan.

Hotell ingår samarbete med Foodloopz

Så ska Clarion Hotel Stockholm minska matsvinnet.

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Götgatsbacken för burgerkedja

Wallmans Group tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.221