Året börjar dystert för restaurangerna

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

För första gången sedan oktober 2011 sjunker omsättningen i volym jämfört med motsvarande månad föregående år, -2,0 procent. ”Restaurangernas försäljningsvolym sjönk med 2,0 procent under januari jämfört med samma månad föregående år.” skriver SCB i restaurangindexrapporten för januari.



De största minskningarna återfanns hos personalrestauranger (-9,6 %) och lunch och kvällsrestauranger (-5,2 %). Bäst gick det för snabbmatsrestauranger, som ökade med 3,3 procent. ”

- Varningssignalerna som vi sett i företagens förväntningar på omsättning under hela hösten är tyvärr nu ett faktum. Det är första gången sedan oktober 2011 som omsättningen sjunker jämfört med föregående år, säger Björn Arnek, Visitas chefsekonom Hotell och restaurangnäringen har sedan 2007 skapat 52 000 nya jobb. Detta motsvarar 19 procent av den totala sysselsättningsökningen på svensk arbetsmarknad under samma period kan man läsa på Visitas hemsida.

- Inom restaurangnäringen finns de enkla jobb som behövs för att integrationen av nyanlända ska fungera. Att restaurangnäringen nu växlar från omsättningsökning till minskning kommer att slå mot jobben, säger Eva Östling, vd Visita.

Under hösten har restaurangföretagarna varnat för att kostnadsökningar, bland annat lönekostnadsökningar på 3.5 procent beroende av dubblerade arbetsgivaravgifter för unga, kommer att slå igenom på omsättningen.

Inom den personalintensiva och priskänsliga restaurangnäringen behövs varenda anställd för att restauranger ska kunna drivas och växa. När kostnaderna för att ha dessa anställda går upp slår det igenom på priserna. Lunchrestauranger är ett typexempel på en priskänslig vara. Det går inte att höja priset utan att det får en effekt på omsättningen.

- Marginalerna är små – inte minst jämfört med andra näringar som inte alls skapar lika många jobb för unga. Regeringen måste vara försiktig att lägga ytterligare börda på restaurangnäringen, avslutar Eva Östling, vd Visita.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.137