Året börjar dystert för restaurangerna

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

För första gången sedan oktober 2011 sjunker omsättningen i volym jämfört med motsvarande månad föregående år, -2,0 procent. ”Restaurangernas försäljningsvolym sjönk med 2,0 procent under januari jämfört med samma månad föregående år.” skriver SCB i restaurangindexrapporten för januari.



De största minskningarna återfanns hos personalrestauranger (-9,6 %) och lunch och kvällsrestauranger (-5,2 %). Bäst gick det för snabbmatsrestauranger, som ökade med 3,3 procent. ”

- Varningssignalerna som vi sett i företagens förväntningar på omsättning under hela hösten är tyvärr nu ett faktum. Det är första gången sedan oktober 2011 som omsättningen sjunker jämfört med föregående år, säger Björn Arnek, Visitas chefsekonom Hotell och restaurangnäringen har sedan 2007 skapat 52 000 nya jobb. Detta motsvarar 19 procent av den totala sysselsättningsökningen på svensk arbetsmarknad under samma period kan man läsa på Visitas hemsida.

- Inom restaurangnäringen finns de enkla jobb som behövs för att integrationen av nyanlända ska fungera. Att restaurangnäringen nu växlar från omsättningsökning till minskning kommer att slå mot jobben, säger Eva Östling, vd Visita.

Under hösten har restaurangföretagarna varnat för att kostnadsökningar, bland annat lönekostnadsökningar på 3.5 procent beroende av dubblerade arbetsgivaravgifter för unga, kommer att slå igenom på omsättningen.

Inom den personalintensiva och priskänsliga restaurangnäringen behövs varenda anställd för att restauranger ska kunna drivas och växa. När kostnaderna för att ha dessa anställda går upp slår det igenom på priserna. Lunchrestauranger är ett typexempel på en priskänslig vara. Det går inte att höja priset utan att det får en effekt på omsättningen.

- Marginalerna är små – inte minst jämfört med andra näringar som inte alls skapar lika många jobb för unga. Regeringen måste vara försiktig att lägga ytterligare börda på restaurangnäringen, avslutar Eva Östling, vd Visita.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han är årets Pizzabagare

Sommarpizza gav vinst på Pizza-SM

Klart: De går vidare i Pizza-SM

Semifinalen är över på Gastronord – nu väntar final.

De startar Sveriges första bryggeri för energidrycker

Bolaget 13:e Protein import köper småländskt Kopparbergsbryggeri – siktar mot en produktion av minst 20 miljoner burkar om året.

Convinis nya vd ska leda expansion

Mats Palmquist är ny vd för leverantören, som vill växa både i Sverige och internationellt.

Live: Se Pizza-SM här!

Direktsändning direkt från tävlingen på GastroNord.

Coca-cola gick bättre än väntat

Nyhetsbrev

Nu ska alla caféer bli lättillgängliga

Arkiv

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Foodtruck à la Pontus

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Napolitansk pizza till Piteå

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Sänd till en kollega

0.114