Tidernas korvfest med svenskt kvalitetsöl

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Nu till helgen är det dags för Korvfestivalen, Nordens största happening för alla som älskar korv och svenskt kvalitetsöl. Festivalen hålls på Nackastrandsmässan 12-13 mars.

På festivalen finns korv av alla slag att smaka på och köpa hem. Men också korvskola för barnen, vampyrtält med blodkorv, kockdueller och debatter om korvkvalitet och hållbarhet. Besökarna får själva rösta fram sin favoritkorv.

Svenska folket älskar korv. Korvfestivalen, som nu hålls för tredje gången, är ett unikt tillfälle att njuta av det bästa i korvvärlden.
– 10 000 korvälskare har besökt de tidigare festivalerna. Nu hoppas vi på rekord, säger festivalgeneralen Christina Möller, preses i Korvakademien, initiativtagare till festivalen.

Ett 70-tal utställare finns på plats med korv och tillbehör. Nytt för året är 16 mikrobryggerier, som deltar med öl att matcha korven med.
Lördagen den 12 mars firas också Alla Korvars Dag för första gången. Det är Korvakademien, som i år fyller 25 år, som firar detta med att instifta en ny dag i almanackan. Det blir extra festligt på Korvfestivalen. Årets Korvprofil och Årets Korvkrog presenteras, något som är tänkt att bli tradition på Alla Korvars Dag. Det blir också utlottning av korvpåsar under dagen.

– Korven är ute på en fantastisk gastronomisk resa, säger Christina Möller. För inte alltför många år sen var korv mat som man visserligen åt och gillade, men inte var särskilt stolt över. Genom fokus på hantverk och kvalitet har korven flyttat in i finrummet och idag har den erövrat en plats i gastronomin. Samtidigt håller korven ställningarna i vardagsmaten.

Korv finns med på topplistan över vad man äter ofta hos både barnfamiljer, ungdomar och unga vuxna och s k foodisar, med extra stort matintresse. Det visar Food & Friends undersökning av svenskarnas matvanor

-Samtidigt ställer omvärlden nya krav på korven med hälso- och miljöfrågor, som vi måste ta på allvar, fortsätter Christina Möller. På Korvfestivalen försöker vi ta tillvara alla dessa aspekter på vår älskade korv.

Jan Scherman och Ulf Elfving, båda stora korventusiaster och ledamöter i Korvakademien, leder det fullmatade scenprogrammet med tävlingar, intervjuer, diskussioner och experttips. Sveriges bästa kockar duellerar med sina godaste korvrätter. Steffo Thörnqvist och Jens Spendrup föreslår lämpliga drycker, Magdalena Ribbing lär ut korvetikett och Carl Jan Granqvist berättar om sina möten med korv.

Varje dag arrangeras korvdebatt med aktuella teman exempelvis ”Vad är det i korven” ”Svenskt eller utländskt kött”, ”Vad är korvkvalitet?”

Mer information och dagsprogram finns på www.korvfestivalen.se

Korvfestivaler AB arrangerar Korvfestivalen. Samarbetspartners är Korvakademien, LRF/Svenskt Kött och Sveriges Bryggerier.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146