Tidernas korvfest med svenskt kvalitetsöl

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Nu till helgen är det dags för Korvfestivalen, Nordens största happening för alla som älskar korv och svenskt kvalitetsöl. Festivalen hålls på Nackastrandsmässan 12-13 mars.

På festivalen finns korv av alla slag att smaka på och köpa hem. Men också korvskola för barnen, vampyrtält med blodkorv, kockdueller och debatter om korvkvalitet och hållbarhet. Besökarna får själva rösta fram sin favoritkorv.

Svenska folket älskar korv. Korvfestivalen, som nu hålls för tredje gången, är ett unikt tillfälle att njuta av det bästa i korvvärlden.
– 10 000 korvälskare har besökt de tidigare festivalerna. Nu hoppas vi på rekord, säger festivalgeneralen Christina Möller, preses i Korvakademien, initiativtagare till festivalen.

Ett 70-tal utställare finns på plats med korv och tillbehör. Nytt för året är 16 mikrobryggerier, som deltar med öl att matcha korven med.
Lördagen den 12 mars firas också Alla Korvars Dag för första gången. Det är Korvakademien, som i år fyller 25 år, som firar detta med att instifta en ny dag i almanackan. Det blir extra festligt på Korvfestivalen. Årets Korvprofil och Årets Korvkrog presenteras, något som är tänkt att bli tradition på Alla Korvars Dag. Det blir också utlottning av korvpåsar under dagen.

– Korven är ute på en fantastisk gastronomisk resa, säger Christina Möller. För inte alltför många år sen var korv mat som man visserligen åt och gillade, men inte var särskilt stolt över. Genom fokus på hantverk och kvalitet har korven flyttat in i finrummet och idag har den erövrat en plats i gastronomin. Samtidigt håller korven ställningarna i vardagsmaten.

Korv finns med på topplistan över vad man äter ofta hos både barnfamiljer, ungdomar och unga vuxna och s k foodisar, med extra stort matintresse. Det visar Food & Friends undersökning av svenskarnas matvanor

-Samtidigt ställer omvärlden nya krav på korven med hälso- och miljöfrågor, som vi måste ta på allvar, fortsätter Christina Möller. På Korvfestivalen försöker vi ta tillvara alla dessa aspekter på vår älskade korv.

Jan Scherman och Ulf Elfving, båda stora korventusiaster och ledamöter i Korvakademien, leder det fullmatade scenprogrammet med tävlingar, intervjuer, diskussioner och experttips. Sveriges bästa kockar duellerar med sina godaste korvrätter. Steffo Thörnqvist och Jens Spendrup föreslår lämpliga drycker, Magdalena Ribbing lär ut korvetikett och Carl Jan Granqvist berättar om sina möten med korv.

Varje dag arrangeras korvdebatt med aktuella teman exempelvis ”Vad är det i korven” ”Svenskt eller utländskt kött”, ”Vad är korvkvalitet?”

Mer information och dagsprogram finns på www.korvfestivalen.se

Korvfestivaler AB arrangerar Korvfestivalen. Samarbetspartners är Korvakademien, LRF/Svenskt Kött och Sveriges Bryggerier.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Nyhetsbrev

Växtbaserat på gourmetnivå

Arkiv

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Tar veganskt samarbete på blodigt allvar – efter Urban Deli sker bred lansering

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.228