23948sdkhjf

Tidernas korvfest med svenskt kvalitetsöl

Nu till helgen är det dags för Korvfestivalen, Nordens största happening för alla som älskar korv och svenskt kvalitetsöl. Festivalen hålls på Nackastrandsmässan 12-13 mars.
På festivalen finns korv av alla slag att smaka på och köpa hem. Men också korvskola för barnen, vampyrtält med blodkorv, kockdueller och debatter om korvkvalitet och hållbarhet. Besökarna får själva rösta fram sin favoritkorv.

Svenska folket älskar korv. Korvfestivalen, som nu hålls för tredje gången, är ett unikt tillfälle att njuta av det bästa i korvvärlden.
– 10 000 korvälskare har besökt de tidigare festivalerna. Nu hoppas vi på rekord, säger festivalgeneralen Christina Möller, preses i Korvakademien, initiativtagare till festivalen.

Ett 70-tal utställare finns på plats med korv och tillbehör. Nytt för året är 16 mikrobryggerier, som deltar med öl att matcha korven med.
Lördagen den 12 mars firas också Alla Korvars Dag för första gången. Det är Korvakademien, som i år fyller 25 år, som firar detta med att instifta en ny dag i almanackan. Det blir extra festligt på Korvfestivalen. Årets Korvprofil och Årets Korvkrog presenteras, något som är tänkt att bli tradition på Alla Korvars Dag. Det blir också utlottning av korvpåsar under dagen.

– Korven är ute på en fantastisk gastronomisk resa, säger Christina Möller. För inte alltför många år sen var korv mat som man visserligen åt och gillade, men inte var särskilt stolt över. Genom fokus på hantverk och kvalitet har korven flyttat in i finrummet och idag har den erövrat en plats i gastronomin. Samtidigt håller korven ställningarna i vardagsmaten.

Korv finns med på topplistan över vad man äter ofta hos både barnfamiljer, ungdomar och unga vuxna och s k foodisar, med extra stort matintresse. Det visar Food & Friends undersökning av svenskarnas matvanor

-Samtidigt ställer omvärlden nya krav på korven med hälso- och miljöfrågor, som vi måste ta på allvar, fortsätter Christina Möller. På Korvfestivalen försöker vi ta tillvara alla dessa aspekter på vår älskade korv.

Jan Scherman och Ulf Elfving, båda stora korventusiaster och ledamöter i Korvakademien, leder det fullmatade scenprogrammet med tävlingar, intervjuer, diskussioner och experttips. Sveriges bästa kockar duellerar med sina godaste korvrätter. Steffo Thörnqvist och Jens Spendrup föreslår lämpliga drycker, Magdalena Ribbing lär ut korvetikett och Carl Jan Granqvist berättar om sina möten med korv.

Varje dag arrangeras korvdebatt med aktuella teman exempelvis ”Vad är det i korven” ”Svenskt eller utländskt kött”, ”Vad är korvkvalitet?”

Mer information och dagsprogram finns på www.korvfestivalen.se

Korvfestivaler AB arrangerar Korvfestivalen. Samarbetspartners är Korvakademien, LRF/Svenskt Kött och Sveriges Bryggerier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125