Tidernas korvfest med svenskt kvalitetsöl

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Nu till helgen är det dags för Korvfestivalen, Nordens största happening för alla som älskar korv och svenskt kvalitetsöl. Festivalen hålls på Nackastrandsmässan 12-13 mars.

På festivalen finns korv av alla slag att smaka på och köpa hem. Men också korvskola för barnen, vampyrtält med blodkorv, kockdueller och debatter om korvkvalitet och hållbarhet. Besökarna får själva rösta fram sin favoritkorv.

Svenska folket älskar korv. Korvfestivalen, som nu hålls för tredje gången, är ett unikt tillfälle att njuta av det bästa i korvvärlden.
– 10 000 korvälskare har besökt de tidigare festivalerna. Nu hoppas vi på rekord, säger festivalgeneralen Christina Möller, preses i Korvakademien, initiativtagare till festivalen.

Ett 70-tal utställare finns på plats med korv och tillbehör. Nytt för året är 16 mikrobryggerier, som deltar med öl att matcha korven med.
Lördagen den 12 mars firas också Alla Korvars Dag för första gången. Det är Korvakademien, som i år fyller 25 år, som firar detta med att instifta en ny dag i almanackan. Det blir extra festligt på Korvfestivalen. Årets Korvprofil och Årets Korvkrog presenteras, något som är tänkt att bli tradition på Alla Korvars Dag. Det blir också utlottning av korvpåsar under dagen.

– Korven är ute på en fantastisk gastronomisk resa, säger Christina Möller. För inte alltför många år sen var korv mat som man visserligen åt och gillade, men inte var särskilt stolt över. Genom fokus på hantverk och kvalitet har korven flyttat in i finrummet och idag har den erövrat en plats i gastronomin. Samtidigt håller korven ställningarna i vardagsmaten.

Korv finns med på topplistan över vad man äter ofta hos både barnfamiljer, ungdomar och unga vuxna och s k foodisar, med extra stort matintresse. Det visar Food & Friends undersökning av svenskarnas matvanor

-Samtidigt ställer omvärlden nya krav på korven med hälso- och miljöfrågor, som vi måste ta på allvar, fortsätter Christina Möller. På Korvfestivalen försöker vi ta tillvara alla dessa aspekter på vår älskade korv.

Jan Scherman och Ulf Elfving, båda stora korventusiaster och ledamöter i Korvakademien, leder det fullmatade scenprogrammet med tävlingar, intervjuer, diskussioner och experttips. Sveriges bästa kockar duellerar med sina godaste korvrätter. Steffo Thörnqvist och Jens Spendrup föreslår lämpliga drycker, Magdalena Ribbing lär ut korvetikett och Carl Jan Granqvist berättar om sina möten med korv.

Varje dag arrangeras korvdebatt med aktuella teman exempelvis ”Vad är det i korven” ”Svenskt eller utländskt kött”, ”Vad är korvkvalitet?”

Mer information och dagsprogram finns på www.korvfestivalen.se

Korvfestivaler AB arrangerar Korvfestivalen. Samarbetspartners är Korvakademien, LRF/Svenskt Kött och Sveriges Bryggerier.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nu ska alla caféer bli lättillgängliga

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Nyhetsbrev

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Arkiv

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Napolitansk pizza till Piteå

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sänd till en kollega

0.102