HRF kräver höjning med 745 kronor i månaden

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Den stora motsättningen i avtalsrörelsens inledning är HRF:s lönekrav på 745 kronor per heltidsanställd och månad. Det beskriver Visita som ett orimligt högt krav.

Avtalsrörelsen i korthet: HRF:s krav och Visitas svar

HRF:s krav och argument: Besöksnäringen har haft en positiv utveckling under lång tid, även i lågkonjunkturer. Men arbetsvillkoren behöver bli bättre för att fler ska stanna i branschen. Stärkt anställningstryggheten, skärpt krav på schemaläggning och ledigheter. Lönekravet i nivå med kraven från andra branscher. Vi vill att den största delen av löneförhöjningen fördelas generellt bland de anställda, och en mindre del individuellt

VISITAS svar och argument: Det är ett orimligt högt krav. HRF:s krav på motsvarande 3,3 procentslöneförhöjningar går långt över de 2,8 procent som industrifacken begärt. Visita framhåller att de små marginalerna, en median på 2 procent som är en realitet i branschen samt att på grund av de höjda arbetsgivaravgifterna har restaurangföretagen genom påverkats av ökade lönekostnader motsvarande cirka 3,5 procent.

VISITAS avtalskrav 2016

– Vi vill använda det begränsade löneutrymme som finns för kunna tillämpa individuell löneutveckling. Det är avgörande för att säkerhetsställa att vi kan attrahera rätt kompetens till näringen och stimulera goda prestationer, säger Visitas vd Eva Östling.

HRF å sin sida vill att minimilöner och utgående löner höjs med 745 kronor per heltidsanställd och månad. Samt att vvervägande delen av löneförhöjningen ska fördelas generellt. Samtliga ersättningar i avtalet höjs med avtalets värde.

HRFs avtalskrav 2016

När det gäller generella aspekter på anställningsförhållanden kan man konstatera att det råder viss samsyn. Till exempel vill Visita att allt fler företag har kollektivavtal och både facket och arbetsgivaren vill att det ska vara möjlighet att förena arbetsliv och familjeliv. Motparterna är överens om besöksnäringens dynamik.

Citat ur HRF:s skrivelse om avtalskraven.

”Besöksnäringen ger upphov till exportinkomster i form av besökares konsumtion av logi, övernattningar och upplevelser. Tillväxtverket konstaterades i somras att de utländska övernattningarna ökade med 6,7 procent 2014 och att en sådan kraftig tillväxt inte registrerats sedan slutet av nittiotalet. Vi är stolta över att verka i en framtidsbransch. Men en kraftigt växande besöksnäring, med brist på yrkeskunniga anställda, behöver trygga villkor för att inte tillväxten ska hindras.”

Visitas vd Eva Östling beskriver besöksnäringens betydelse som en motor i samhällsekonomin:

– I vår roll ligger ett stort samhällsansvar. Just nu står Sverige inför stora utmaningar med många människor som behöver komma in på arbetsmarknaden. För att både klara integrationen och minska ungdomsarbetslösheten är det vårt och HRF:s ansvar att trösklarna in inte blir för höga.

I morgon onsdag utväxlar fackföreningen HRF och arbetsgivaren Visita krav om vilka löner och villkor som ska gälla i de nya kollektivavtalen.

Avtalsagenda:
Idag den 9 mars utväxlas krav mellan Visita och HRF.

Förhandlingarna inleds i början av april.

Senast den sista april ett nytt kollektivavtal vara klart.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143