HRF kräver höjning med 745 kronor i månaden

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Den stora motsättningen i avtalsrörelsens inledning är HRF:s lönekrav på 745 kronor per heltidsanställd och månad. Det beskriver Visita som ett orimligt högt krav.

Avtalsrörelsen i korthet: HRF:s krav och Visitas svar

HRF:s krav och argument: Besöksnäringen har haft en positiv utveckling under lång tid, även i lågkonjunkturer. Men arbetsvillkoren behöver bli bättre för att fler ska stanna i branschen. Stärkt anställningstryggheten, skärpt krav på schemaläggning och ledigheter. Lönekravet i nivå med kraven från andra branscher. Vi vill att den största delen av löneförhöjningen fördelas generellt bland de anställda, och en mindre del individuellt

VISITAS svar och argument: Det är ett orimligt högt krav. HRF:s krav på motsvarande 3,3 procentslöneförhöjningar går långt över de 2,8 procent som industrifacken begärt. Visita framhåller att de små marginalerna, en median på 2 procent som är en realitet i branschen samt att på grund av de höjda arbetsgivaravgifterna har restaurangföretagen genom påverkats av ökade lönekostnader motsvarande cirka 3,5 procent.

VISITAS avtalskrav 2016

– Vi vill använda det begränsade löneutrymme som finns för kunna tillämpa individuell löneutveckling. Det är avgörande för att säkerhetsställa att vi kan attrahera rätt kompetens till näringen och stimulera goda prestationer, säger Visitas vd Eva Östling.

HRF å sin sida vill att minimilöner och utgående löner höjs med 745 kronor per heltidsanställd och månad. Samt att vvervägande delen av löneförhöjningen ska fördelas generellt. Samtliga ersättningar i avtalet höjs med avtalets värde.

HRFs avtalskrav 2016

När det gäller generella aspekter på anställningsförhållanden kan man konstatera att det råder viss samsyn. Till exempel vill Visita att allt fler företag har kollektivavtal och både facket och arbetsgivaren vill att det ska vara möjlighet att förena arbetsliv och familjeliv. Motparterna är överens om besöksnäringens dynamik.

Citat ur HRF:s skrivelse om avtalskraven.

”Besöksnäringen ger upphov till exportinkomster i form av besökares konsumtion av logi, övernattningar och upplevelser. Tillväxtverket konstaterades i somras att de utländska övernattningarna ökade med 6,7 procent 2014 och att en sådan kraftig tillväxt inte registrerats sedan slutet av nittiotalet. Vi är stolta över att verka i en framtidsbransch. Men en kraftigt växande besöksnäring, med brist på yrkeskunniga anställda, behöver trygga villkor för att inte tillväxten ska hindras.”

Visitas vd Eva Östling beskriver besöksnäringens betydelse som en motor i samhällsekonomin:

– I vår roll ligger ett stort samhällsansvar. Just nu står Sverige inför stora utmaningar med många människor som behöver komma in på arbetsmarknaden. För att både klara integrationen och minska ungdomsarbetslösheten är det vårt och HRF:s ansvar att trösklarna in inte blir för höga.

I morgon onsdag utväxlar fackföreningen HRF och arbetsgivaren Visita krav om vilka löner och villkor som ska gälla i de nya kollektivavtalen.

Avtalsagenda:
Idag den 9 mars utväxlas krav mellan Visita och HRF.

Förhandlingarna inleds i början av april.

Senast den sista april ett nytt kollektivavtal vara klart.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Nyhetsbrev

Karma till Storbritannien

Arkiv

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Här är årets ”udda” semlor

Sänd till en kollega

0.119