Sena bordsbokningar

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

En kvinnlig, kvällstrött matfantast med dålig framförhållning. Så ser bilden av den typiske restaurangbesökaren ut efter en djupdykning i Bookatables bokningsstatistik. Och av statistiken att döma är de många - bordsbokningarna har ökat med 37 procent mellan 2015 och 2016.

Ny bokningsstatistik i Stockholm från Bookatable visar att det är finkrogarna som lockar flest, med 58 procent av de totala bokningarna. På förstaplats över de 10 mest bokade restaurangerna finns Taverna Brillo. Det är andra året i rad Taverna Brillo är den mest bokade restaurangen i Bookatables bokningssystem.

Den vanligaste tiden att boka bord till är kl. 18. Bokningsstatistiken visar att det är en stigande trend, som har ökat med sju procent mellan 2015 och 2016 och utgör 26 procent av alla bokningar.

– Tidiga reservationer gör det enklare att boka bord på populära restauranger som annars känns omöjliga att få plats på, säger Jonas Carlén, Regional Director på Bookatable.

55 procent av alla bokningar är för bord för två. När det kommer till den populäraste veckodagen att äta ute råder nästintill dött lopp. Lördagar vinner dock knappt med 24 procent mot fredagar med 22 procent. Samtidigt visar statistiken att det inte är hela helgen som lämpar sig för restaurangbesök, söndagar är den näst minst populära dagen med åtta procent av bokningar, vilket enbart slås av måndagar, till vilken endast sju procent av borden bokas.

Av bokningsstatistiken att döma ter sig våra restaurangvanor relativt oplanerade. 25 procent bokar timmarna innan medan 45 procent gör det en dag i förväg. Endast fyra procent bokar en månad i förväg. För bokningarna står nästan alltid en kvinna; 72 procent.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.183