Topp tre klara i SM i skolmat

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Någon av dessa lag vinner SkolmatsGastro 2016, SM i Skolmat: Team Gränby från Gränbyskolan i Uppsala, Team Åbys mumsliga från Åbyskolan i Klippan eller Team Brunnsboskolan i Göteborg Hisings Backa. Vinnarna avslöjas den 26 april.

Tävlingen SkolmatsGastro, SM i Skolmat, arrangeras i syfte att lyfta fram skolkockarnas arbete och verka för en bra matkultur i skolan. Under fem tävlingsdagar ute i finalisternas egna skolkök har lagen fått visa vad de går för. Nu presenteras vilka finalister som är topp tre i SkolmatsGastro 2016 och gör upp om titeln som Årets bästa Skolkockslag, 2016.

– Alla finalister har presterat fantastiskt väl under sina finaldagar. De har alla lyckats servera sina tävlingsrecept till juryn på tid och till skolans elever som ordinarie lunch, påhejade av sina elever och med journalister på plats. Det var svårt att välja ut vilka tre lag som är topp tre, men juryn är överens, säger Kurt Weid, ordförande för juryn för SkolmatsGastro 2016.

De tre lag som utmärkt sig mest och placerat sig i topp är (utan inbördes ordning) är:Team Gränby från Gränbyskolan i Uppsala, Team Åbys mumsliga från Åbyskolan i Klippan och Team Brunnsboskolan från Brunnsboskolan i Göteborg Hisings Backa.

Under mars och april har fem finalister tävlat på hemmaplan i sina egna skolkök. Finallagen har haft en tävlingsdag var då en jury funnits på plats i skolan för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter.

Lagen tävlar med tre rätter som max får kosta 12 kronor per rätt i snitt: en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Lagen har även motiverat hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen på lagledarens skola.
Vinnarna koras vid en prisceremoni på Lantmännens huvudkontor i Stockholm den 26 april och får då ta emot pris av krögaren Paul Svensson. Första pris är en gastronomisk inspirationsresa till storköket Inselspital i Bern i Schweiz.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nu ska alla caféer bli lättillgängliga

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Nyhetsbrev

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Arkiv

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Napolitansk pizza till Piteå

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sänd till en kollega

0.13