23948sdkhjf

Extra hyllning till Tore Wretman

Teatergrillen och Riche hedrar Tore Wretman extra i år, under perioden 2-8 maj, med anledning av att Tore Wretman skulle fyllt 100 år i år.
Tore Wretman drev Riche från 1945 och fram till 1987. Tores tanke om restaurangupplevelsen som helhet där inte bara mat utan även servering, inredning och konst var viktiga.

– Vi har Wretmandagar varje år men i år har vi kraftsamlat extra för skapa en 100-årshyllning värdig en legendar inom svensk gastronomi. I sann Wretmananda kommer hyllningen inte bara märkas i menyn utan i hela upplevelsen på plats, säger restaurangchef Maria Blom.

Den tid då Tore var verksam på Riche och Teatergrillen tog husmanskosten stor plats i svenskarnas kök men även nya råvaror influerade matlagningen. I årets meny samsas husmanskosten med rätter gjorda av mer exklusiva råvaror.

– Vi vill betona det klassiska och visa respekt för rätterna som de en gång i tiden skapades av Tore. Det är sällan man lagar mat på det här sättet nuförtiden och det känns därför extra kul att få möjlighet att göra det, säger Tommy Myllymäki som komponerat menyn tillsammans med Peder Andreasen.

På menyn står bland annat Tores egen favorit, kåldolmar, men också bland annat Sole Albert med vermouthsås, räk- & hummercocktail med Tores klassiker Rhode Island och paradefterrätten Riche Gala.

Det blir också extra fokus i matsalen på flambering och tranchering. Riche kommer under dessa dagar även prydas av illustrationer av Olle Eksell som tidigare använts på näsdukar som Olle Eksell gjort till Tore Wretman.

De många historierna om Tore Wretman och hans kokkonst samlar man nu i ett häfte som kommer ut till årets Wretmandagar. I häftet går man till botten med historien kring den så populära och ofta misshandlade Toast Skagen, tar reda på vilken cognac som faktiskt passar bäst till Tores favorit lakritsbåten och intervjuar människor från nu och då kring arvet som lever kvar efter Tore.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062