Franchise passar branschen

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen
Den här branschen går hand-i-hand med franchise. Här finns de stora hamburgerkedjorna, Sibylla, Wayne´s Coffee och O´Learys bara för att nämna några av branschens tongivande franchiseföretag. Man har vuxit kraftigt under en rad av år, mycket tack vare att man hittat eller snarare attraherat personer som vill satsa på eget företagande om än med skyddsnät. Franchise inom mat och dryck tog också hem flera priser vid den senaste Frannygalan, en tillställning där hela franchisebranschen samlas varje år för att belöna varandra för goda insatser.
I samband med Entreprenörsveckan i Båstad dagarna före midsommar, arrangeras också ett speciellt franchisseminarium där man vill lyfta fram fördelarna med att driva företag genom franchise.

I den kommande utgåvan av FastfoodGuiden 2016 redovisas att de samlade snabbmatskedjorna omsatte runt 17 miljarder kronor förra året. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2014. Ganska normalt men den siffran har varit högre för några år sedan. Om det är en utplaning som vi ser kanske är för tidigt att säga men mycket talar för det och min gissning är att den branschglidning som vi sett de senaste åren, det vill säga att segmenten fine dining och fastfood håller på att bli polare på riktigt. Så skulle man kunna mejsla ut och definiera fastfooden inom hela restaurangbranschen, är ökningen i procent betydligt större. Den utvecklingen är glädjande eftersom den kvalitativa snabbmaten utvecklas. Konkurrensen blir tuffare och de traditionella kedjorna tvingas hänga på. Vi är också beredda att betala mer för bra snabbmat vilket skapar förutsättningar för alla aktörer att satsa på bra råvaror.

Till sist ska ni få ett ett hett trendtips nu när hamburger- och hälsoboomen har blivit mainstream. Barbeque. Just det, riktig amerikansk barbeque. Hittills finns ett enda, svenskt bbq-shack, Holy Smoke, och det ligger utanför Höganäs i Skåne. En formidabel succé. Folk åker långväga för att äta bland annat ribs och brisket, alltså bringa. Jag väntar med spänning på den första satsningen i någon av de större städerna.
Och glöm nu inte Pizza-SM med final den 27 april på GastroNord.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Sänd till en kollega

0.221