23948sdkhjf

Franchise passar branschen

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen
Den här branschen går hand-i-hand med franchise. Här finns de stora hamburgerkedjorna, Sibylla, Wayne´s Coffee och O´Learys bara för att nämna några av branschens tongivande franchiseföretag. Man har vuxit kraftigt under en rad av år, mycket tack vare att man hittat eller snarare attraherat personer som vill satsa på eget företagande om än med skyddsnät. Franchise inom mat och dryck tog också hem flera priser vid den senaste Frannygalan, en tillställning där hela franchisebranschen samlas varje år för att belöna varandra för goda insatser.
I samband med Entreprenörsveckan i Båstad dagarna före midsommar, arrangeras också ett speciellt franchisseminarium där man vill lyfta fram fördelarna med att driva företag genom franchise.

I den kommande utgåvan av FastfoodGuiden 2016 redovisas att de samlade snabbmatskedjorna omsatte runt 17 miljarder kronor förra året. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2014. Ganska normalt men den siffran har varit högre för några år sedan. Om det är en utplaning som vi ser kanske är för tidigt att säga men mycket talar för det och min gissning är att den branschglidning som vi sett de senaste åren, det vill säga att segmenten fine dining och fastfood håller på att bli polare på riktigt. Så skulle man kunna mejsla ut och definiera fastfooden inom hela restaurangbranschen, är ökningen i procent betydligt större. Den utvecklingen är glädjande eftersom den kvalitativa snabbmaten utvecklas. Konkurrensen blir tuffare och de traditionella kedjorna tvingas hänga på. Vi är också beredda att betala mer för bra snabbmat vilket skapar förutsättningar för alla aktörer att satsa på bra råvaror.

Till sist ska ni få ett ett hett trendtips nu när hamburger- och hälsoboomen har blivit mainstream. Barbeque. Just det, riktig amerikansk barbeque. Hittills finns ett enda, svenskt bbq-shack, Holy Smoke, och det ligger utanför Höganäs i Skåne. En formidabel succé. Folk åker långväga för att äta bland annat ribs och brisket, alltså bringa. Jag väntar med spänning på den första satsningen i någon av de större städerna.
Och glöm nu inte Pizza-SM med final den 27 april på GastroNord.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Arkiv

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Från Sturehof till Taverna Brillo

Hon byter jobb inom Svenska Brasserier och blir restaurangchef på restaurangen vid Stureplan.

Hotell ingår samarbete med Foodloopz

Så ska Clarion Hotel Stockholm minska matsvinnet.

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Götgatsbacken för burgerkedja

Wallmans Group tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.678