Arvid Rosengren är världens bästa sommelier

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Sverige har ännu en gång slagit världen med häpnad i gastronomiska sammanhang. Den segertippade Europamästaren Arvid Rosengren från 2013 tog hem segern ikväll i en tuff kamp på scen med Julie Dupoy, från Irland och David Biraud, Frankrike. Finalen genomfördes inför publik och de tävlande utsattes för prövningar under flera timmar. Läs mer på R&S facebook.



– De stora förväntningarna på svensk prestation i världsmästerskapen infriades med råge där favorittippade Arvid Rosengren tog hem segern i Best Sommelier of the World.

Tävlingen avgjordes på tisdagen i en gastkramande final i Mendoza, Argentina där till en början 61 en deltagare från 59 olika länder deltog.

– Även Robert Andersson gjorde en stor insats med att i sitt första världsmästerskap ta sig till semifinalen, säger Svenska Sommelierföreningens ordförande Karina Tholin.

– Fantastiskt med samtliga nordiska länder i semifinalen och även att kandidater från våra grannländer runt Östersjön som Polen och Ryssland tog sig till semifinal tillägger Karina Tholin.

Arvid Rosengren, 31 år är född i Malmö. Han läste nanoteknologi, men upptäckte snart att han var mer intresserad av vin och gastronomi. Han har studerat två år vid Grythyttans Grythyttan School of Hospitality & Culinary Arts, jobbat i Stockholm och på Hotel du Vin Storbritannien och Köpenhamn, där han gjorde karriär under sex år från matsalssommelier till chefssommelier.

I dag lever och bor arbetar han i New York på Restaurant Charlie Bird och konsultar privatkunder i företaget King Street Sommeliers som han driver med två kompanjoner.

Tävlingsmeriter:

2013 ASI Best Sommelier of Europe

2013 ASI Semifinalist Best Sommelier of the World Europe

2010 Semifinalist ASI Best Sommelier of the World Europe

2009 Nordisk Mästare i Sommelleri

2010 Svensk Mästare i Sommelleri

De nio placeringarna i VM för sommelier efter Arvid Rosengren. Robert Andersson, Sveriges kandidat även han placerade sig som tolva i sitt första världsmästerskap.
2. David Biraud, France
3. Julie Dupouys, Irland.
4. Paz Levinson, Argentina
5. Elyse Lambert, Kanada.
6. Christian Jakobsen, Danmark.
7. Raimond Tomsons, Lettland
8. Heidi Mäkinen, Finland.
9. Satori Mori, from Japan.
10. Piotr Pietras, Polen.

Övriga finalister: '

David Biraud, 43 år, Frankrike

Tävlingsmeriter:

2013 och 2010, tvåa i ASI The Best Sommelier of Europe

2013, semifinal ASI, Best Sommelier of the World

2010 Trea, ASI Best Sommelier of the World

Julie Dupoy, 33 år, Irland

Tävlingsmeriter:

Best Sommelier of Ireland, 2009, 2012,2015,

2013,15:e plats ASI The Best Sommelier of the World Europe

2013, 8:a, Best Sommelier of the World Europe



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Nyhetsbrev

Växtbaserat på gourmetnivå

Arkiv

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Tar veganskt samarbete på blodigt allvar – efter Urban Deli sker bred lansering

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162