Arvid Rosengren är världens bästa sommelier

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Sverige har ännu en gång slagit världen med häpnad i gastronomiska sammanhang. Den segertippade Europamästaren Arvid Rosengren från 2013 tog hem segern ikväll i en tuff kamp på scen med Julie Dupoy, från Irland och David Biraud, Frankrike. Finalen genomfördes inför publik och de tävlande utsattes för prövningar under flera timmar. Läs mer på R&S facebook.



– De stora förväntningarna på svensk prestation i världsmästerskapen infriades med råge där favorittippade Arvid Rosengren tog hem segern i Best Sommelier of the World.

Tävlingen avgjordes på tisdagen i en gastkramande final i Mendoza, Argentina där till en början 61 en deltagare från 59 olika länder deltog.

– Även Robert Andersson gjorde en stor insats med att i sitt första världsmästerskap ta sig till semifinalen, säger Svenska Sommelierföreningens ordförande Karina Tholin.

– Fantastiskt med samtliga nordiska länder i semifinalen och även att kandidater från våra grannländer runt Östersjön som Polen och Ryssland tog sig till semifinal tillägger Karina Tholin.

Arvid Rosengren, 31 år är född i Malmö. Han läste nanoteknologi, men upptäckte snart att han var mer intresserad av vin och gastronomi. Han har studerat två år vid Grythyttans Grythyttan School of Hospitality & Culinary Arts, jobbat i Stockholm och på Hotel du Vin Storbritannien och Köpenhamn, där han gjorde karriär under sex år från matsalssommelier till chefssommelier.

I dag lever och bor arbetar han i New York på Restaurant Charlie Bird och konsultar privatkunder i företaget King Street Sommeliers som han driver med två kompanjoner.

Tävlingsmeriter:

2013 ASI Best Sommelier of Europe

2013 ASI Semifinalist Best Sommelier of the World Europe

2010 Semifinalist ASI Best Sommelier of the World Europe

2009 Nordisk Mästare i Sommelleri

2010 Svensk Mästare i Sommelleri

De nio placeringarna i VM för sommelier efter Arvid Rosengren. Robert Andersson, Sveriges kandidat även han placerade sig som tolva i sitt första världsmästerskap.
2. David Biraud, France
3. Julie Dupouys, Irland.
4. Paz Levinson, Argentina
5. Elyse Lambert, Kanada.
6. Christian Jakobsen, Danmark.
7. Raimond Tomsons, Lettland
8. Heidi Mäkinen, Finland.
9. Satori Mori, from Japan.
10. Piotr Pietras, Polen.

Övriga finalister: '

David Biraud, 43 år, Frankrike

Tävlingsmeriter:

2013 och 2010, tvåa i ASI The Best Sommelier of Europe

2013, semifinal ASI, Best Sommelier of the World

2010 Trea, ASI Best Sommelier of the World

Julie Dupoy, 33 år, Irland

Tävlingsmeriter:

Best Sommelier of Ireland, 2009, 2012,2015,

2013,15:e plats ASI The Best Sommelier of the World Europe

2013, 8:a, Best Sommelier of the World Europe



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Nyhetsbrev

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Arkiv

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

De fick Gulddrakar

Ett kafé, tre restauranger och en bar i Stockholm kammade hem Dagens Nyheters Gulddrakar på måndagskvällen. Därtill delades postumt pris ut till Magdalena Ribbing.Två framtidslöften i restaurangbranschen prisades också under kvällen.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Här är årets ”udda” semlor

Sänd till en kollega

0.231