23948sdkhjf

Arvid Rosengren är världens bästa sommelier

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Sverige har ännu en gång slagit världen med häpnad i gastronomiska sammanhang. Den segertippade Europamästaren Arvid Rosengren från 2013 tog hem segern ikväll i en tuff kamp på scen med Julie Dupoy, från Irland och David Biraud, Frankrike. Finalen genomfördes inför publik och de tävlande utsattes för prövningar under flera timmar. Läs mer på R&S facebook.



– De stora förväntningarna på svensk prestation i världsmästerskapen infriades med råge där favorittippade Arvid Rosengren tog hem segern i Best Sommelier of the World.

Tävlingen avgjordes på tisdagen i en gastkramande final i Mendoza, Argentina där till en början 61 en deltagare från 59 olika länder deltog.

– Även Robert Andersson gjorde en stor insats med att i sitt första världsmästerskap ta sig till semifinalen, säger Svenska Sommelierföreningens ordförande Karina Tholin.

– Fantastiskt med samtliga nordiska länder i semifinalen och även att kandidater från våra grannländer runt Östersjön som Polen och Ryssland tog sig till semifinal tillägger Karina Tholin.

Arvid Rosengren, 31 år är född i Malmö. Han läste nanoteknologi, men upptäckte snart att han var mer intresserad av vin och gastronomi. Han har studerat två år vid Grythyttans Grythyttan School of Hospitality & Culinary Arts, jobbat i Stockholm och på Hotel du Vin Storbritannien och Köpenhamn, där han gjorde karriär under sex år från matsalssommelier till chefssommelier.

I dag lever och bor arbetar han i New York på Restaurant Charlie Bird och konsultar privatkunder i företaget King Street Sommeliers som han driver med två kompanjoner.

Tävlingsmeriter:

2013 ASI Best Sommelier of Europe

2013 ASI Semifinalist Best Sommelier of the World Europe

2010 Semifinalist ASI Best Sommelier of the World Europe

2009 Nordisk Mästare i Sommelleri

2010 Svensk Mästare i Sommelleri

De nio placeringarna i VM för sommelier efter Arvid Rosengren. Robert Andersson, Sveriges kandidat även han placerade sig som tolva i sitt första världsmästerskap.
2. David Biraud, France
3. Julie Dupouys, Irland.
4. Paz Levinson, Argentina
5. Elyse Lambert, Kanada.
6. Christian Jakobsen, Danmark.
7. Raimond Tomsons, Lettland
8. Heidi Mäkinen, Finland.
9. Satori Mori, from Japan.
10. Piotr Pietras, Polen.

Övriga finalister: '

David Biraud, 43 år, Frankrike

Tävlingsmeriter:

2013 och 2010, tvåa i ASI The Best Sommelier of Europe

2013, semifinal ASI, Best Sommelier of the World

2010 Trea, ASI Best Sommelier of the World

Julie Dupoy, 33 år, Irland

Tävlingsmeriter:

Best Sommelier of Ireland, 2009, 2012,2015,

2013,15:e plats ASI The Best Sommelier of the World Europe

2013, 8:a, Best Sommelier of the World Europe

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Nyhetsbrev

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Arkiv

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Invigning av NK:s nya saluhall

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Mackmyra behöver pengar

Vigårda till Västerås

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.118