23948sdkhjf

Visita och HRF sluter avtal och bildar Framtidsråd

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visita och Hotell- och restaurangfacket slutit avtal för cirka 90 000 anställda inom besöksnäringen. Årets avtalsrörelse innebär avtalet hamnar på 2,2 procent. Visita och HRF har bildat ett Framtidsråd som ska arbeta med digitalisering och rekrytering.


– Årets märke på 2,2 procent är högt, inte minst i vår näring, där marginalerna är mycket små, men vi välkomnar att HRF har tagit sitt ansvar och gått med på att landa på 2,2 procent, säger Visitas vd Eva Östling i et pressmeddelande.

Premiera kvalificerade medarbetare
Avtalet innebär att:

Utgående löner ökar i genomsnitt med 500 kronor på elva månader (545 kronor på tolv månader).
Ingångslönerna höjs med mindre än utgående löner (85 procent för kvalificerat yrkesarbete och 78 procent för yrkesarbete).
60 procent av det tillgängliga löneutrymmet får fördelas individuellt lokalt.


– Nu har vi tagit ytterligare ett steg mot en sund lönespridning. Årets avtal håller tillbaka ökningen av ingångslönerna för att skapa ökat utrymme att belöna erfarenhet och kompetens, precis som Visita ville. Detta är ett första och viktigt steg för att kunna premiera och behålla kvalificerade medarbetare i vår näring, menar Eva Östling.

En viktig diskussion under årets avtalsrörelse har varit de flexibla anställningsmöjligheterna och schemaläggning.
Det nya avtalet gäller för elva månader, vilket innebär att Visita och HRF inleder en ny avtalsrörelse om mindre än ett år.

– Slutligen har vi och HRF tagit ett gemensamt steg för framtidsfrågor genom att bilda ett Framtidsråd. Där kommer vi diskutera frågor som digitalisering och hur vi attraherar medarbetare till branschen med mera, avslutar Eva Östling.

HRF framhåller att det nya kollektivavtalet med Visita ger de anställda ökat inflytande över schemaläggning, och löneökningar på minst 500 kronor per heltidsanställd och en rejäl löneökning till 15 000 säsongsarbetare.Enligt det nya avtalet måste arbetsgivaren arbeta för att undvika kortsiktiga schemaändringar i sin schemaplanering. Arbetsgivaren får endast göra schemaändringar på grund av orsaker som är direkt kopplade till verksamheten.Löneökningen blir minst 500 kronor per heltidsanställd och månad. Övriga nivåer höjs med avtalets värde, som OB, övertidsersättning och semesterlönegaranti. Säsongsanställda måste ha en sysselsättningsgrad på minst 85 procent för att kunna omfattas av frivillig övertid.

Länk till HRF:s pressmeddelande



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Restauranggalan 2018
Årets Klassiker finns i Malmö

Skånsk krog tog hem utmärkelsen Årets Klassiker, Årstiderna.

Restauranggalan 2018
Årets Kulturrestaurang ligger i Värnamo

Restaurang Syltan på konst- och designmuseet Vandalorum är Årets Kulturrestaurang.

Restauranggalan 2018
Han är Årets Innovatör

Kocken och krögaren Paul Svensson är en gastronomisk innovatör som sätter råvaror från växtriket främst.

Restauranggalan 2018
Han är årets smakskapare

Rutabagas Mathias Dahlgren tilldelas utmärkelsen Årets Smakskapare.

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på Årets Kroginteriör

Restauranggalan 2018
Årets Hållbara krog är K-Märkt Garnisonen

Nära samarbete med leverantörerna och matfilosofin att inte slänga något ledde till vinst i kategorin Årets Hållbara Krog.

Nyhetsbrev

Till bords!

Arkiv

Restauranggalan 2018
Årets Sommelier - Peter Halldén

Han är utsedd till Årets Sommelier.

Restauranggalan 2018
Årets Framtidslöfte - Fabian Olli Johansson

Han är korad till Årets Framtidslöfte vid Restauranggalan på Cirkus på måndagskvällen.

Restauranggalan 2018
Ölgäris gick segrande ur striden

Årets Ölutvecklare är Ölgäris, ett community för ölintresserad kvinnor och ickebinära som vill lära mer om och dricka öl, startat av Josefine Törnqvist.

Restauranggalan 2018
Holy Greens är Årets Hälsokrog

Restauranggalan 2018
Årets barkoncept finns i Uppsala

Årets Barkoncept är 7 Flaskor i Uppsala.

Restauranggalan 2018
Första priset utdelat - Årets Stipendiat

Han tiilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdoms Stipendium.

Restauranggalan 2018
Dags för Restauranggalan!

Ikväll äger Restauranggalan rum på Cirkus i Stockholm.

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Chef för hamburgerkedja prisad igen

Kronfågel och KLS Ugglarps i samarbete

"Detta kommer att skapa en solid grund för gemensam tillväxt"

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.134