Visita och HRF sluter avtal och bildar Framtidsråd

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visita och Hotell- och restaurangfacket slutit avtal för cirka 90 000 anställda inom besöksnäringen. Årets avtalsrörelse innebär avtalet hamnar på 2,2 procent. Visita och HRF har bildat ett Framtidsråd som ska arbeta med digitalisering och rekrytering.


– Årets märke på 2,2 procent är högt, inte minst i vår näring, där marginalerna är mycket små, men vi välkomnar att HRF har tagit sitt ansvar och gått med på att landa på 2,2 procent, säger Visitas vd Eva Östling i et pressmeddelande.

Premiera kvalificerade medarbetare
Avtalet innebär att:

Utgående löner ökar i genomsnitt med 500 kronor på elva månader (545 kronor på tolv månader).
Ingångslönerna höjs med mindre än utgående löner (85 procent för kvalificerat yrkesarbete och 78 procent för yrkesarbete).
60 procent av det tillgängliga löneutrymmet får fördelas individuellt lokalt.


– Nu har vi tagit ytterligare ett steg mot en sund lönespridning. Årets avtal håller tillbaka ökningen av ingångslönerna för att skapa ökat utrymme att belöna erfarenhet och kompetens, precis som Visita ville. Detta är ett första och viktigt steg för att kunna premiera och behålla kvalificerade medarbetare i vår näring, menar Eva Östling.

En viktig diskussion under årets avtalsrörelse har varit de flexibla anställningsmöjligheterna och schemaläggning.
Det nya avtalet gäller för elva månader, vilket innebär att Visita och HRF inleder en ny avtalsrörelse om mindre än ett år.

– Slutligen har vi och HRF tagit ett gemensamt steg för framtidsfrågor genom att bilda ett Framtidsråd. Där kommer vi diskutera frågor som digitalisering och hur vi attraherar medarbetare till branschen med mera, avslutar Eva Östling.

HRF framhåller att det nya kollektivavtalet med Visita ger de anställda ökat inflytande över schemaläggning, och löneökningar på minst 500 kronor per heltidsanställd och en rejäl löneökning till 15 000 säsongsarbetare.Enligt det nya avtalet måste arbetsgivaren arbeta för att undvika kortsiktiga schemaändringar i sin schemaplanering. Arbetsgivaren får endast göra schemaändringar på grund av orsaker som är direkt kopplade till verksamheten.Löneökningen blir minst 500 kronor per heltidsanställd och månad. Övriga nivåer höjs med avtalets värde, som OB, övertidsersättning och semesterlönegaranti. Säsongsanställda måste ha en sysselsättningsgrad på minst 85 procent för att kunna omfattas av frivillig övertid.

Länk till HRF:s pressmeddelande



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

EM-silver till Sverige i Bocuse

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139