Snabbmatsbranschens "bibel" på gång

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Delfi Marknadspartners Fastfoodguide 2016 är på gång. Här finns alla siffror och analyser om snabbmatsbranschen.

De senaste siffrorna visar att snabbmatskedjorna omsatte cirka 17 miljarder kronor förra året, en ökning med runt fyra procent jämfört med 2014 vilket är en normal ökning de senaste åren.
Under 2015 är nyckelorden ”fler aktörer” menar Jan Börjesson, tidningen Fastfood Magazines tidigare chefredaktör och den som sammanställt rapporten:
– Företag som Starbucks och Joe&theJuice har tagit sig in på listan över de största aktörerna, och det bara på några år. Kentucky Fried Chicken liksom Dunkin Donuts är nya aktörer men deras ambition är att växa kraftigt så jag skulle inte bli förvånad om de också tar sig in på listan, om inte nästa år, så året därpå. Jag tror också att Dominos Pizza sneglar på Sverige. De har sagt flera gånger att de är intresserade och jag tycker att vore bra om Sverige fick in en sådan kedja för konkurrensens skull.
Domino's Pizza är världens största internationella pizzakedja grundad 1960 med butiker representerade i över 65 länder. I norden finns Domino's Pizza på de isländska, norska och den danska marknaderna med totalt 26 butiker.

Ett annat nyckelord som avspeglas i nya guiden är ”Hälsa”. Aldrig tidigare har så många aktörer inom juicer och smoothies verkat i Sverige.
– Antalet juice- och smoothiebarer ökar kraftigt, säger Jan Börjesson.

Hamburgertrenden var stark under 2015 vilket har ökat kvaliteten i hela branschen enligt Jan Börjesson:
– När många nya aktörer har etablerat sig har också de stora hamburgerkedjorna som McDonald´s, Max och Burger King mer eller mindre tvingats att ta fram gourmetburgare och bredda sitt utbud. Det var en stark trend under förra året. Detta har inneburit att den negativa kritiken i media mot kedjornas utbud av mat, har avtagit högst väsentligt.

Jan Börjesson nämner också företag som O´Learys, Pizza Hut och Vapiano som vinnare:
– O´Learys ökar omsättningen med 10 procent liksom Pizza Hut, nio procent. Vapiano ökar med 15 procent.

McDonald´s har också inlett arbetet att hitta köpare till sina restauranger i Sverige, Norge och Danmark. Skälet är globala förändringar och utveckling av verksamheten och den strategiska inriktningen för affärsstrukturer och ägarskap som man uttrycker det. Carnegie Bank har utsetts till att leda processen för att undersöka vilka olika möjligheter kring ägarstrukturen som finns i Norden. Prislappen lär ligga mellan 3,8 och fem miljarder svenska kronor.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158