Snabbmatsbranschens "bibel" på gång

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Delfi Marknadspartners Fastfoodguide 2016 är på gång. Här finns alla siffror och analyser om snabbmatsbranschen.

De senaste siffrorna visar att snabbmatskedjorna omsatte cirka 17 miljarder kronor förra året, en ökning med runt fyra procent jämfört med 2014 vilket är en normal ökning de senaste åren.
Under 2015 är nyckelorden ”fler aktörer” menar Jan Börjesson, tidningen Fastfood Magazines tidigare chefredaktör och den som sammanställt rapporten:
– Företag som Starbucks och Joe&theJuice har tagit sig in på listan över de största aktörerna, och det bara på några år. Kentucky Fried Chicken liksom Dunkin Donuts är nya aktörer men deras ambition är att växa kraftigt så jag skulle inte bli förvånad om de också tar sig in på listan, om inte nästa år, så året därpå. Jag tror också att Dominos Pizza sneglar på Sverige. De har sagt flera gånger att de är intresserade och jag tycker att vore bra om Sverige fick in en sådan kedja för konkurrensens skull.
Domino's Pizza är världens största internationella pizzakedja grundad 1960 med butiker representerade i över 65 länder. I norden finns Domino's Pizza på de isländska, norska och den danska marknaderna med totalt 26 butiker.

Ett annat nyckelord som avspeglas i nya guiden är ”Hälsa”. Aldrig tidigare har så många aktörer inom juicer och smoothies verkat i Sverige.
– Antalet juice- och smoothiebarer ökar kraftigt, säger Jan Börjesson.

Hamburgertrenden var stark under 2015 vilket har ökat kvaliteten i hela branschen enligt Jan Börjesson:
– När många nya aktörer har etablerat sig har också de stora hamburgerkedjorna som McDonald´s, Max och Burger King mer eller mindre tvingats att ta fram gourmetburgare och bredda sitt utbud. Det var en stark trend under förra året. Detta har inneburit att den negativa kritiken i media mot kedjornas utbud av mat, har avtagit högst väsentligt.

Jan Börjesson nämner också företag som O´Learys, Pizza Hut och Vapiano som vinnare:
– O´Learys ökar omsättningen med 10 procent liksom Pizza Hut, nio procent. Vapiano ökar med 15 procent.

McDonald´s har också inlett arbetet att hitta köpare till sina restauranger i Sverige, Norge och Danmark. Skälet är globala förändringar och utveckling av verksamheten och den strategiska inriktningen för affärsstrukturer och ägarskap som man uttrycker det. Carnegie Bank har utsetts till att leda processen för att undersöka vilka olika möjligheter kring ägarstrukturen som finns i Norden. Prislappen lär ligga mellan 3,8 och fem miljarder svenska kronor.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.125