23948sdkhjf

Ungern tog guld i Bocuse i Budapest

Det ungerska teamet tog hem guldet: Tamas Szell, Onyx med commis Kevin Szabo coach Vomberg Frigyes. Sverige tog brons och Norge tog silver.
Ett öronbedövande buller bröt ut när det blev klart att värdlandet tog hem guldet genom Det ungerska teamet som tog hem guldet: Tamas Szell, som är kökschef på restaurang Onyx i Budapest. I det ungerska laget ingick commis Kevin Szabo och coachen Vomberg Frigyes.

Det svenska teamet med Alexander Sjögren och Hampus Risberg säkrade tredjeplatsen och bronset. Hampus utsågs dessutom till tävlingens bästa commis. Det var nöjda och glada svenskar som framför allt hade målet att hamna på pallplats.

Norge tog silver med kocken Christopher William Davidsen som till vardags arbetar på restaurang Søstrerna Karlsen i Trondheim. Hans commis är Håvard Werkland och coach Gunnar Hvarnes.

Direkt efter att presentationen är avlutad säger Alexander Sjögren till R&S att arbetet i tävlingsköket flöt på i stort sett enligt plan förutom lite tidsnöd med fiskrätten där han inte han fullfölja såsen till hundra procent.

Det var ett leende och avspänt team med kock och commis som arbetade lugnt i stort sett hela tiden.

– Vi kände oss väldigt trygga i vad vi skulle göra och hade tiden och humöret för att bjuda på ett par leenden, säger en mycket hoppfull kock innan det står klart om utgången av dagen, förklarar Alexander.

Han var dock redan då förvissad om att Sverige skulle finnas med bland de tio som kvalificerade sig till Lyon, trodde säkert att de var bland de fem bästa och hoppades på pallplats.

– Mitt mål med dagens tävling var att laga Europas godaste mat. Min insats räckte till en fantastisk bronsmedalj och min högra hand, Hampus Risberg, fick utmärkelsen bästa commis. Nu är vi vidare till VM i Lyon. Nu är det bara att satsa om och tillsammans med mitt team och Gastronomi Sverige göra allt vi kan för att ta hem ytterligare en medalj till Sverige i vinter, säger Alexander Sjögren efter prisutdelningen.

Alexanders tävlingsrätt för fisk bestod av huvudråvaran ungersk stör som han tillagade med inbakad havskräfta och krispiga alger. Till det serverades smörstekt toast med kaviar och vit sparris samt en picklad grönsakssallad med körvel. Dessutom innehöll fiskrätten en blomkålspuré med rostade och lättrökta fiskben. Såsen var en musselvinägrett. Kötträttens huvudråvara på kronhjortskalv tillagade Alexander som en köttfärslimpa. Till det serverades en blodpudding med tranbär, broccoli med vilda blommor och tryffel samt smörslungade murklor. Såsen var en grillad skysås smaksatt med eldat smör.

En stor delaktighet i den ungerska framgången är det arbete som danske kocken tillika flerfaldige Bocuse medaljören Rasmus Kofoed lagt ner.

– Det är ett mycket välförtjänt guld, säger Rasmus Kofoed direkt efter prisutdelningen till R&S. Jag arbetar med folk som är dedikerade, och i det ungerska laget fann jag verkligen ambitioner, sa Rasmus Kofoed.

Guldvinnaren Tamas Szell är född 1982, han tävlade i Lyon 2013 då han kom tia, och 2014 då han kom nia i de europeiska mästerskapen och kom sedan som nummer 13 i Lyon förra året.

Intervju med Tamas Szell och de svenska bronsmedaljörerna kommer på Prata Mat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078