Ungern tog guld i Bocuse i Budapest

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Det ungerska teamet tog hem guldet: Tamas Szell, Onyx med commis Kevin Szabo coach Vomberg Frigyes. Sverige tog brons och Norge tog silver.

Ett öronbedövande buller bröt ut när det blev klart att värdlandet tog hem guldet genom Det ungerska teamet som tog hem guldet: Tamas Szell, som är kökschef på restaurang Onyx i Budapest. I det ungerska laget ingick commis Kevin Szabo och coachen Vomberg Frigyes.

Det svenska teamet med Alexander Sjögren och Hampus Risberg säkrade tredjeplatsen och bronset. Hampus utsågs dessutom till tävlingens bästa commis. Det var nöjda och glada svenskar som framför allt hade målet att hamna på pallplats.

Norge tog silver med kocken Christopher William Davidsen som till vardags arbetar på restaurang Søstrerna Karlsen i Trondheim. Hans commis är Håvard Werkland och coach Gunnar Hvarnes.

Direkt efter att presentationen är avlutad säger Alexander Sjögren till R&S att arbetet i tävlingsköket flöt på i stort sett enligt plan förutom lite tidsnöd med fiskrätten där han inte han fullfölja såsen till hundra procent.

Det var ett leende och avspänt team med kock och commis som arbetade lugnt i stort sett hela tiden.

– Vi kände oss väldigt trygga i vad vi skulle göra och hade tiden och humöret för att bjuda på ett par leenden, säger en mycket hoppfull kock innan det står klart om utgången av dagen, förklarar Alexander.

Han var dock redan då förvissad om att Sverige skulle finnas med bland de tio som kvalificerade sig till Lyon, trodde säkert att de var bland de fem bästa och hoppades på pallplats.

– Mitt mål med dagens tävling var att laga Europas godaste mat. Min insats räckte till en fantastisk bronsmedalj och min högra hand, Hampus Risberg, fick utmärkelsen bästa commis. Nu är vi vidare till VM i Lyon. Nu är det bara att satsa om och tillsammans med mitt team och Gastronomi Sverige göra allt vi kan för att ta hem ytterligare en medalj till Sverige i vinter, säger Alexander Sjögren efter prisutdelningen.

Alexanders tävlingsrätt för fisk bestod av huvudråvaran ungersk stör som han tillagade med inbakad havskräfta och krispiga alger. Till det serverades smörstekt toast med kaviar och vit sparris samt en picklad grönsakssallad med körvel. Dessutom innehöll fiskrätten en blomkålspuré med rostade och lättrökta fiskben. Såsen var en musselvinägrett. Kötträttens huvudråvara på kronhjortskalv tillagade Alexander som en köttfärslimpa. Till det serverades en blodpudding med tranbär, broccoli med vilda blommor och tryffel samt smörslungade murklor. Såsen var en grillad skysås smaksatt med eldat smör.

En stor delaktighet i den ungerska framgången är det arbete som danske kocken tillika flerfaldige Bocuse medaljören Rasmus Kofoed lagt ner.

– Det är ett mycket välförtjänt guld, säger Rasmus Kofoed direkt efter prisutdelningen till R&S. Jag arbetar med folk som är dedikerade, och i det ungerska laget fann jag verkligen ambitioner, sa Rasmus Kofoed.

Guldvinnaren Tamas Szell är född 1982, han tävlade i Lyon 2013 då han kom tia, och 2014 då han kom nia i de europeiska mästerskapen och kom sedan som nummer 13 i Lyon förra året.

Intervju med Tamas Szell och de svenska bronsmedaljörerna kommer på Prata Mat.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.191