Historisk öl från 1883 återskapad

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Den återskapade ölen är bryggd med exakt samma originaljäst och teknik som revolutionerade bryggarkonsten för 133 år sedan. Den gamla jästen, som under sent 1800-tal skapade föregångaren till dagens moderna lager, har överlevt i en flaska i Carlsbergs källare. 

Historiskt sett var ölbryggning en oförutsägbar konst som ofta resulterade i odrickbara öl på grund av den så kallade ölsjukan.
År 1883 revolutionerade Carlsbergs forskningslaboratorium ölets historia, genom upptäckten av den rena jästen som gjorde det möjligt att skapa kvalitetsöl vid varje bryggning. På grund av den rådande ölsjukan gav Carlsberg bort jästen,”Saccharomyces Carlsbergensis”, till andra bryggare – och idag härstammar de allra flesta lagerölen i världen från denna upptäckt.
– Utan upptäckten av den rena jästen skulle inte denna typ av öl, som nu utgör hela 90 procent av världens ölmarknad, kunna existera, säger den brittiska ölhistorikern Martyn Cornell.

När dagens forskare hittade jästen från 1883 i Carlsbergs källare påbörjades ett intensivt arbete för att utvinna levande jästceller från flaskan. Och lagom till Carlsbergs forskningslaboratoriums 140-årsjubileum har forskare lyckats återskapa världens första kvalitativa lager i sin mest autentiska form – av originaljästen från 1883 och med exakt samma recept, ingredienser och bryggteknik som för 133 år sedan.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111