Sveriges bästa caféer

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Årets upplaga av White Guide Café presenterades igår med vinnare i åtta olika klasser. Den nya guiden innehåller också omdömen om 336 caféer.

Det var releasefest den 30 maj när årets upplaga av White Guide Café presenterades. 336 caféer (jämfört med 316 förra året) har kvalificerat sig till årets guide. Under året har White Guides anonyma testare besökt över 400 caféer för att sålla fram de allra bästa.

– Den svenska fikakulturen har en stark kulturell förankring, vilket märks på att intresset och engagemanget för White Guide Café, och app:en som kommit att bli allt viktigare för läsarna, inte verkar känna några gränser. Vi älskar helt enkelt att fika, säger caféredaktör Lena Ilkjaer och fortsätter:
– Som det trendmedvetna folk vi är suger vi i oss allt nytt, och jag är exempelvis spänd på om årets nyhet ”nitrokaffe” på tapp kommer att bli en succé eller dagsslända. Matchalatte är ett annat exempel på en trenddryck som blommat upp under året.

Här är vinnarna 2016:

Årets bästa café
Utmärkelsen Årets bästa café ges till ett café som bjuder på en mycket hög nivå i mästarklass på alla de delar som utgör en caféupplevelse. vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng. om fler caféer presterar på samma nivå avgör poängen på drycker och bakverk. med utmärkelsen årets bästa café premierar white guide café det bästa inom den svenska cafékulturen just nu.

Vinnaren i år blev Annas Hembageri, Mariefred, för att ha gjort det lilla röda torpet till en genuint hjärtlig upp­levelse där hantverkskunnande och känsla för service skänker glädje till de ständigt återkommande besökarna.

Årets konditori
Med utmärkelsen årets konditori premierar vi ett café som på ett utomordentligt sätt presenterar ett brett urval av bakverk, konditorivaror och bredda bröd med de bästa råvarorna som bas – där både tradition och innovation väger högt samtidigt som nivån på kaffepresentationer, servering, miljö och stämning ger en helhetsupplevelse värd att återkomma till.

Vinnaren är Conditori Nordpolen, Vara, för att ständigt förnya sig utan att överge de älskade klassikerna tillsammans med en ständig nyfikenhet och energi som bidrar till en levande kondismiljö där alla trivs.

Årets kaffebar
Med utmärkelsen årets kaffebar premieras ett café där kaffet står i centrum och där innovation och djup kunskap är viktiga ingredienser liksom högsta kvalitet på råvaror. en miljö och ett utbud av bakverk och bredda bröd i samklang med totalupplevelsen tillhör också bedömningen.

Vinnaren är Kale’i Kaffe & Mat, Göteborg, för att med bravur ha vuxit till en större kaffedestination där noga utvalda bönor i kombination med hembakta bakverk levereras.

Årets stjärnskott
Med utmärkelsen Årets stjärnskott uppmärksammas en nykomling på caféhimlen – men allt annat än en supernova med kort brinntid. de stjärnskott som premieras erbjuder redan från start en genomarbetad upplevelse där alla delar har betydelse.

Vinnaren är Älskade Traditioner, Stockholm, för att ha skapat ett café att bli glad av och återvända till – såväl när det gäller det ät- och drickbara utbudet, som den genomtänkta miljön och det trevliga bemötandet.

Årets hållbara café
Med utmärkelsen Årets hållbara café premieras ett café som på ett utomordentligt sätt kombinerar en sympatisk caféupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i sin verksamhet. för dem är ekologiska råvaror en viktig grund inom cafébranschen – och i förlängningen för oss alla.

Vinnaren är Hornuddens Ekocafé, Strängnäs, för att ha skapat en helgjuten caféupplevelse där allt andas kvalitet och genuin hållbarhet med ett utbud som är både säsongsanpassat och genomsmarrigt.

Årets värt en resa
Med utmärkelsen Årets värt en resa lyftsfram ett café där kaffe- och bakverkskulturen blomstrar vilket tillsammans med nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. såväl det lilla caféet på landsbygden som det större caféet i storstäderna kan vara resan värd.

Vinnaren är RC Chocolat, Sigtuna, för ett oemotståndligt helgjutet och kvalitetsfokuserat utbud av bakverk, desserter, praliner och mackor där omsorg och kvalitet även omfattar drycker.

Årets fikaställe
Med utmärkelsen Årets fikaställe premieras ett café där kaffe och bakverk ligger på hög nivå och tillsammans med miljön skapar en skön stämning som lockar till äkta svensk fikasamvaro för alla typer av gäster i alla generationer.

Vinnaren är Nygrens Café, Alingsås, för att ha kombinerat en ombonad och gemytlig ute- och inomhusmiljö med hög kvalitet och känsla för detaljer både vad gäller drycker och bakverk.

Årets bageri
Med utmärkelsen Årets bageri premieras ett café där bageri­kulturen står i fokus och som på ett utomordentligt sätt presenterar ett nyskapande urval av bakverk och bröd där hantverk och råvaruval är ledstjärnor för verksamheten – och som kan upplevas på plats i sällskap med en god kopp kaffe.

Vinnaren är Bageri Petrus, Stockholm, för att med stort hantverkskunnande ständigt utmana med nya och återupptäckta bakverk samt för att ha utvecklat branschen med idéer som avsmakningsfrukost och bagargästspel.

Sveriges bästa caféer 2016
Här är de caféer i Sverige som presterar i mästarklass enligt White Guide Café. Caféerna är rankade efter totalpoäng i första hand och summan av dryck- och bakverksbetyg i andra hand. den första siffran anger totalpoäng av 40 möjliga och den andra siffran anger summan av dryck- och bakverksbetyget.

Mästarklass 2016:

1.Annas Hembageri, Mariefred 36/22

2. Söderberg & Sara Stenugnsbageri, Ystad 35/24

3. Kale’i Kaffe & Mat, Göteborg 35/23

Mellqvist Kaffebar, Stockholm 35/23
Pascal, Stockholm 35/23
RC Chocolat, Sigtuna 35/23

7. Koppi, Helsingborg 35/22

Lilla Kafferosteriet, Malmö 35/22

Conditori Nordpolen, Vara 35/22

Olof Viktors Bageri och Café, Glemmingebro 35/22

11. Da matteo magasinsgatan, Göteborg 35/21

12. Berzelii Choklad, Göteborg 34/23

Café Biscotti, Göteborg 34/23

Drop Coffee Roasters, Stockholm 34/23

Hornuddens Ekocafé, Strängnäs 34/23

Kaffeverket, Stockholm 34/23

Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge 34/23

18. Annas Hembageri Stadsparken, Mariefred 34/22

Flickorna Lundgren på Skäret, Skäret 34/22

H10 Bar & Café, Visby 34/22

21. Fotografiska, Stockholm 34/21


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Nyhetsbrev

Karma till Storbritannien

Arkiv

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Här är årets ”udda” semlor

Sänd till en kollega

0.387