Sveriges bästa caféer

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Årets upplaga av White Guide Café presenterades igår med vinnare i åtta olika klasser. Den nya guiden innehåller också omdömen om 336 caféer.

Det var releasefest den 30 maj när årets upplaga av White Guide Café presenterades. 336 caféer (jämfört med 316 förra året) har kvalificerat sig till årets guide. Under året har White Guides anonyma testare besökt över 400 caféer för att sålla fram de allra bästa.

– Den svenska fikakulturen har en stark kulturell förankring, vilket märks på att intresset och engagemanget för White Guide Café, och app:en som kommit att bli allt viktigare för läsarna, inte verkar känna några gränser. Vi älskar helt enkelt att fika, säger caféredaktör Lena Ilkjaer och fortsätter:
– Som det trendmedvetna folk vi är suger vi i oss allt nytt, och jag är exempelvis spänd på om årets nyhet ”nitrokaffe” på tapp kommer att bli en succé eller dagsslända. Matchalatte är ett annat exempel på en trenddryck som blommat upp under året.

Här är vinnarna 2016:

Årets bästa café
Utmärkelsen Årets bästa café ges till ett café som bjuder på en mycket hög nivå i mästarklass på alla de delar som utgör en caféupplevelse. vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng. om fler caféer presterar på samma nivå avgör poängen på drycker och bakverk. med utmärkelsen årets bästa café premierar white guide café det bästa inom den svenska cafékulturen just nu.

Vinnaren i år blev Annas Hembageri, Mariefred, för att ha gjort det lilla röda torpet till en genuint hjärtlig upp­levelse där hantverkskunnande och känsla för service skänker glädje till de ständigt återkommande besökarna.

Årets konditori
Med utmärkelsen årets konditori premierar vi ett café som på ett utomordentligt sätt presenterar ett brett urval av bakverk, konditorivaror och bredda bröd med de bästa råvarorna som bas – där både tradition och innovation väger högt samtidigt som nivån på kaffepresentationer, servering, miljö och stämning ger en helhetsupplevelse värd att återkomma till.

Vinnaren är Conditori Nordpolen, Vara, för att ständigt förnya sig utan att överge de älskade klassikerna tillsammans med en ständig nyfikenhet och energi som bidrar till en levande kondismiljö där alla trivs.

Årets kaffebar
Med utmärkelsen årets kaffebar premieras ett café där kaffet står i centrum och där innovation och djup kunskap är viktiga ingredienser liksom högsta kvalitet på råvaror. en miljö och ett utbud av bakverk och bredda bröd i samklang med totalupplevelsen tillhör också bedömningen.

Vinnaren är Kale’i Kaffe & Mat, Göteborg, för att med bravur ha vuxit till en större kaffedestination där noga utvalda bönor i kombination med hembakta bakverk levereras.

Årets stjärnskott
Med utmärkelsen Årets stjärnskott uppmärksammas en nykomling på caféhimlen – men allt annat än en supernova med kort brinntid. de stjärnskott som premieras erbjuder redan från start en genomarbetad upplevelse där alla delar har betydelse.

Vinnaren är Älskade Traditioner, Stockholm, för att ha skapat ett café att bli glad av och återvända till – såväl när det gäller det ät- och drickbara utbudet, som den genomtänkta miljön och det trevliga bemötandet.

Årets hållbara café
Med utmärkelsen Årets hållbara café premieras ett café som på ett utomordentligt sätt kombinerar en sympatisk caféupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i sin verksamhet. för dem är ekologiska råvaror en viktig grund inom cafébranschen – och i förlängningen för oss alla.

Vinnaren är Hornuddens Ekocafé, Strängnäs, för att ha skapat en helgjuten caféupplevelse där allt andas kvalitet och genuin hållbarhet med ett utbud som är både säsongsanpassat och genomsmarrigt.

Årets värt en resa
Med utmärkelsen Årets värt en resa lyftsfram ett café där kaffe- och bakverkskulturen blomstrar vilket tillsammans med nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. såväl det lilla caféet på landsbygden som det större caféet i storstäderna kan vara resan värd.

Vinnaren är RC Chocolat, Sigtuna, för ett oemotståndligt helgjutet och kvalitetsfokuserat utbud av bakverk, desserter, praliner och mackor där omsorg och kvalitet även omfattar drycker.

Årets fikaställe
Med utmärkelsen Årets fikaställe premieras ett café där kaffe och bakverk ligger på hög nivå och tillsammans med miljön skapar en skön stämning som lockar till äkta svensk fikasamvaro för alla typer av gäster i alla generationer.

Vinnaren är Nygrens Café, Alingsås, för att ha kombinerat en ombonad och gemytlig ute- och inomhusmiljö med hög kvalitet och känsla för detaljer både vad gäller drycker och bakverk.

Årets bageri
Med utmärkelsen Årets bageri premieras ett café där bageri­kulturen står i fokus och som på ett utomordentligt sätt presenterar ett nyskapande urval av bakverk och bröd där hantverk och råvaruval är ledstjärnor för verksamheten – och som kan upplevas på plats i sällskap med en god kopp kaffe.

Vinnaren är Bageri Petrus, Stockholm, för att med stort hantverkskunnande ständigt utmana med nya och återupptäckta bakverk samt för att ha utvecklat branschen med idéer som avsmakningsfrukost och bagargästspel.

Sveriges bästa caféer 2016
Här är de caféer i Sverige som presterar i mästarklass enligt White Guide Café. Caféerna är rankade efter totalpoäng i första hand och summan av dryck- och bakverksbetyg i andra hand. den första siffran anger totalpoäng av 40 möjliga och den andra siffran anger summan av dryck- och bakverksbetyget.

Mästarklass 2016:

1.Annas Hembageri, Mariefred 36/22

2. Söderberg & Sara Stenugnsbageri, Ystad 35/24

3. Kale’i Kaffe & Mat, Göteborg 35/23

Mellqvist Kaffebar, Stockholm 35/23
Pascal, Stockholm 35/23
RC Chocolat, Sigtuna 35/23

7. Koppi, Helsingborg 35/22

Lilla Kafferosteriet, Malmö 35/22

Conditori Nordpolen, Vara 35/22

Olof Viktors Bageri och Café, Glemmingebro 35/22

11. Da matteo magasinsgatan, Göteborg 35/21

12. Berzelii Choklad, Göteborg 34/23

Café Biscotti, Göteborg 34/23

Drop Coffee Roasters, Stockholm 34/23

Hornuddens Ekocafé, Strängnäs 34/23

Kaffeverket, Stockholm 34/23

Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge 34/23

18. Annas Hembageri Stadsparken, Mariefred 34/22

Flickorna Lundgren på Skäret, Skäret 34/22

H10 Bar & Café, Visby 34/22

21. Fotografiska, Stockholm 34/21


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.112