23948sdkhjf

Sveriges bästa caféer

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Årets upplaga av White Guide Café presenterades igår med vinnare i åtta olika klasser. Den nya guiden innehåller också omdömen om 336 caféer.

Det var releasefest den 30 maj när årets upplaga av White Guide Café presenterades. 336 caféer (jämfört med 316 förra året) har kvalificerat sig till årets guide. Under året har White Guides anonyma testare besökt över 400 caféer för att sålla fram de allra bästa.

– Den svenska fikakulturen har en stark kulturell förankring, vilket märks på att intresset och engagemanget för White Guide Café, och app:en som kommit att bli allt viktigare för läsarna, inte verkar känna några gränser. Vi älskar helt enkelt att fika, säger caféredaktör Lena Ilkjaer och fortsätter:
– Som det trendmedvetna folk vi är suger vi i oss allt nytt, och jag är exempelvis spänd på om årets nyhet ”nitrokaffe” på tapp kommer att bli en succé eller dagsslända. Matchalatte är ett annat exempel på en trenddryck som blommat upp under året.

Här är vinnarna 2016:

Årets bästa café
Utmärkelsen Årets bästa café ges till ett café som bjuder på en mycket hög nivå i mästarklass på alla de delar som utgör en caféupplevelse. vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng. om fler caféer presterar på samma nivå avgör poängen på drycker och bakverk. med utmärkelsen årets bästa café premierar white guide café det bästa inom den svenska cafékulturen just nu.

Vinnaren i år blev Annas Hembageri, Mariefred, för att ha gjort det lilla röda torpet till en genuint hjärtlig upp­levelse där hantverkskunnande och känsla för service skänker glädje till de ständigt återkommande besökarna.

Årets konditori
Med utmärkelsen årets konditori premierar vi ett café som på ett utomordentligt sätt presenterar ett brett urval av bakverk, konditorivaror och bredda bröd med de bästa råvarorna som bas – där både tradition och innovation väger högt samtidigt som nivån på kaffepresentationer, servering, miljö och stämning ger en helhetsupplevelse värd att återkomma till.

Vinnaren är Conditori Nordpolen, Vara, för att ständigt förnya sig utan att överge de älskade klassikerna tillsammans med en ständig nyfikenhet och energi som bidrar till en levande kondismiljö där alla trivs.

Årets kaffebar
Med utmärkelsen årets kaffebar premieras ett café där kaffet står i centrum och där innovation och djup kunskap är viktiga ingredienser liksom högsta kvalitet på råvaror. en miljö och ett utbud av bakverk och bredda bröd i samklang med totalupplevelsen tillhör också bedömningen.

Vinnaren är Kale’i Kaffe & Mat, Göteborg, för att med bravur ha vuxit till en större kaffedestination där noga utvalda bönor i kombination med hembakta bakverk levereras.

Årets stjärnskott
Med utmärkelsen Årets stjärnskott uppmärksammas en nykomling på caféhimlen – men allt annat än en supernova med kort brinntid. de stjärnskott som premieras erbjuder redan från start en genomarbetad upplevelse där alla delar har betydelse.

Vinnaren är Älskade Traditioner, Stockholm, för att ha skapat ett café att bli glad av och återvända till – såväl när det gäller det ät- och drickbara utbudet, som den genomtänkta miljön och det trevliga bemötandet.

Årets hållbara café
Med utmärkelsen Årets hållbara café premieras ett café som på ett utomordentligt sätt kombinerar en sympatisk caféupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i sin verksamhet. för dem är ekologiska råvaror en viktig grund inom cafébranschen – och i förlängningen för oss alla.

Vinnaren är Hornuddens Ekocafé, Strängnäs, för att ha skapat en helgjuten caféupplevelse där allt andas kvalitet och genuin hållbarhet med ett utbud som är både säsongsanpassat och genomsmarrigt.

Årets värt en resa
Med utmärkelsen Årets värt en resa lyftsfram ett café där kaffe- och bakverkskulturen blomstrar vilket tillsammans med nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. såväl det lilla caféet på landsbygden som det större caféet i storstäderna kan vara resan värd.

Vinnaren är RC Chocolat, Sigtuna, för ett oemotståndligt helgjutet och kvalitetsfokuserat utbud av bakverk, desserter, praliner och mackor där omsorg och kvalitet även omfattar drycker.

Årets fikaställe
Med utmärkelsen Årets fikaställe premieras ett café där kaffe och bakverk ligger på hög nivå och tillsammans med miljön skapar en skön stämning som lockar till äkta svensk fikasamvaro för alla typer av gäster i alla generationer.

Vinnaren är Nygrens Café, Alingsås, för att ha kombinerat en ombonad och gemytlig ute- och inomhusmiljö med hög kvalitet och känsla för detaljer både vad gäller drycker och bakverk.

Årets bageri
Med utmärkelsen Årets bageri premieras ett café där bageri­kulturen står i fokus och som på ett utomordentligt sätt presenterar ett nyskapande urval av bakverk och bröd där hantverk och råvaruval är ledstjärnor för verksamheten – och som kan upplevas på plats i sällskap med en god kopp kaffe.

Vinnaren är Bageri Petrus, Stockholm, för att med stort hantverkskunnande ständigt utmana med nya och återupptäckta bakverk samt för att ha utvecklat branschen med idéer som avsmakningsfrukost och bagargästspel.

Sveriges bästa caféer 2016
Här är de caféer i Sverige som presterar i mästarklass enligt White Guide Café. Caféerna är rankade efter totalpoäng i första hand och summan av dryck- och bakverksbetyg i andra hand. den första siffran anger totalpoäng av 40 möjliga och den andra siffran anger summan av dryck- och bakverksbetyget.

Mästarklass 2016:

1.Annas Hembageri, Mariefred 36/22

2. Söderberg & Sara Stenugnsbageri, Ystad 35/24

3. Kale’i Kaffe & Mat, Göteborg 35/23

Mellqvist Kaffebar, Stockholm 35/23
Pascal, Stockholm 35/23
RC Chocolat, Sigtuna 35/23

7. Koppi, Helsingborg 35/22

Lilla Kafferosteriet, Malmö 35/22

Conditori Nordpolen, Vara 35/22

Olof Viktors Bageri och Café, Glemmingebro 35/22

11. Da matteo magasinsgatan, Göteborg 35/21

12. Berzelii Choklad, Göteborg 34/23

Café Biscotti, Göteborg 34/23

Drop Coffee Roasters, Stockholm 34/23

Hornuddens Ekocafé, Strängnäs 34/23

Kaffeverket, Stockholm 34/23

Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge 34/23

18. Annas Hembageri Stadsparken, Mariefred 34/22

Flickorna Lundgren på Skäret, Skäret 34/22

H10 Bar & Café, Visby 34/22

21. Fotografiska, Stockholm 34/21


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Restauranggalan 2018
Årets Klassiker finns i Malmö

Skånsk krog tog hem utmärkelsen Årets Klassiker, Årstiderna.

Restauranggalan 2018
Årets Kulturrestaurang ligger i Värnamo

Restaurang Syltan på konst- och designmuseet Vandalorum är Årets Kulturrestaurang.

Restauranggalan 2018
Han är Årets Innovatör

Kocken och krögaren Paul Svensson är en gastronomisk innovatör som sätter råvaror från växtriket främst.

Restauranggalan 2018
Han är årets smakskapare

Rutabagas Mathias Dahlgren tilldelas utmärkelsen Årets Smakskapare.

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på Årets Kroginteriör

Restauranggalan 2018
Årets Hållbara krog är K-Märkt Garnisonen

Nära samarbete med leverantörerna och matfilosofin att inte slänga något ledde till vinst i kategorin Årets Hållbara Krog.

Nyhetsbrev

Till bords!

Arkiv

Restauranggalan 2018
Årets Sommelier - Peter Halldén

Han är utsedd till Årets Sommelier.

Restauranggalan 2018
Årets Framtidslöfte - Fabian Olli Johansson

Han är korad till Årets Framtidslöfte vid Restauranggalan på Cirkus på måndagskvällen.

Restauranggalan 2018
Ölgäris gick segrande ur striden

Årets Ölutvecklare är Ölgäris, ett community för ölintresserad kvinnor och ickebinära som vill lära mer om och dricka öl, startat av Josefine Törnqvist.

Restauranggalan 2018
Holy Greens är Årets Hälsokrog

Restauranggalan 2018
Årets barkoncept finns i Uppsala

Årets Barkoncept är 7 Flaskor i Uppsala.

Restauranggalan 2018
Första priset utdelat - Årets Stipendiat

Han tiilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdoms Stipendium.

Restauranggalan 2018
Dags för Restauranggalan!

Ikväll äger Restauranggalan rum på Cirkus i Stockholm.

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Chef för hamburgerkedja prisad igen

Kronfågel och KLS Ugglarps i samarbete

"Detta kommer att skapa en solid grund för gemensam tillväxt"

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157