23948sdkhjf

Känd matskribent utsedd till hedersdoktor

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

TV-kocken, läraren och matskribenten Ella Nilsson har av humanistiska fakulteten, Umeå universitet, utsetts till hedersdoktor 2016.

Ella Nilsson, född 1945 i Storuman, genomgick tidigt flera utbildningar, varvade med praktik och vikariat, innan hon gick en tvåårig hushållsteknisk utbildning i Sandviken och den treåriga hushållslärarutbildningen i Umeå 1971–74.1974 knöts hon som hemkonsulent till Västerbottens läns hushållningssällskap där hon sedan arbetade fram till år 2000. Under perioden 2000–2010 var hon VD förSvensk köttinformation och driver nu företaget Ella Nilsson Mat & Prat AB.


Ella Nilsson har föreläst i kursen Norrländsk matkultur vid Umeå universitet i flera år och var adjungerad lektor vid Restauranghögskolan i Umeå en bit in på 2000-talet. För en bredare allmänhet är Ella välkänd som TV- kock i det direktsända programmet Café Umeå med start 1987. Hon har även haft en egen teveserie, Maträtt med Ella , i början av 1990-talet.

Bland mycket annat kan nämnas att hon i 26 år varit värdinna och inspiratör vid de numera väl etablerade Västerbottensveckorna på Grand hotell i Stockholm.

Ella Nilsson har även medverkat i flera böcker kring mat och kulturhistoria och är ledamot i Kungl. Skogs- och lantbruksakademien , ordförande för Sveriges matjournalister Matmaffian , hedersmedlem i Norrlandsförbundet samt styrelseledamot i Västerbottens Gille i Stockholm.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De skapar app för matbedömning

Stockholmsbutikens lilla storsatsning

Petite Sabis ska locka med färdigmat och servering i köpcentret.

Dags för tionde Krogveckan

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Nyhetsbrev

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Arkiv

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Svampgruvan i Kiruna stängs

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.114