Ella Nilsson, född 1945 i Storuman, genomgick tidigt flera utbildningar, varvade med praktik och vikariat, innan hon gick en tvåårig hushållsteknisk utbildning i Sandviken och den treåriga hushållslärarutbildningen i Umeå 1971–74.1974 knöts hon som hemkonsulent till Västerbottens läns hushållningssällskap där hon sedan arbetade fram till år 2000. Under perioden 2000–2010 var hon VD förSvensk köttinformation och driver nu företaget Ella Nilsson Mat & Prat AB.
Ella Nilsson har föreläst i kursen Norrländsk matkultur vid Umeå universitet i flera år och var adjungerad lektor vid Restauranghögskolan i Umeå en bit in på 2000-talet. För en bredare allmänhet är Ella välkänd som TV- kock i det direktsända programmet
med start 1987. Hon har även haft en egen teveserie,
Maträtt med Ella, i början av 1990-talet.
Bland mycket annat kan nämnas att hon i 26 år varit värdinna och inspiratör vid de numera väl etablerade Västerbottensveckorna på Grand hotell i Stockholm.
Ella Nilsson har även medverkat i flera böcker kring mat och kulturhistoria och är ledamot i
, ordförande för Sveriges matjournalister
Matmaffian, hedersmedlem i
Norrlandsförbundetsamt styrelseledamot i
i Stockholm.