23948sdkhjf

Franchise och pengar

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

I samband med Entreprenörsveckan i Båstad 20-22 juni, blir det en heldag om franchise. Bland annat kommer för- och nackdelar med franchise, franchise som affärsmodell och trender inom franchise att diskuteras. Kristoffer Nordh, ansvarig utveckling och förändring på Visma Services ska prata "pengar" och lönsamhet.

Hallå Kristoffer Nordh, ansvarig utveckling och förändring på Visma Services. Du ska prata "pengar" på Franchisedagen, eller hur?
– Vi på Visma Services sköter redovisning och löner för både stora och små företag och ekonomin är ju viktig för alla. Det handlar mycket om hur ens vardag ser ut. Hur mycket tid måste man lägga på administration och hur mycket kan man lägga på sina kunder?
– Vi brukar utgå från tre huvuddelar för att lösningen ska bli så bra som möjligt för både franchisegivaren och franchisetagaren och att vi därmed kan förbättra resultatet:
Hur ser processerna ut och hur kan vi förbättra dem? Vilka system passar vår gemensamma lösning bäst? Vilket behov finns av rådgivning och analys och när gör den mest nytta?

Vad är din uppfattning om hur franchisetagares kunskaper i ekonomi är?
– Min erfarenhet är att det är stor skillnad mellan olika franchisetagare. En del har otroligt bra koll på sin verksamhet in i minsta detalj medan andra får slita betydligt mer. Man måste också ha respekt för att det är många frågor som man måste ha koll på både när det gäller redovisning och löner. Det kan till exempel vara:

Hantering av fakturor och inbetalning av moms, när skattedeklarationen ska vara inne, en mängd viktiga frågor runt HR och lön, inte minst exempelvis olika kollektivavtal. Vidare hur man ska tolka sina ekonomiska rapporter.

– Det är mycket viktigt att man som franchisetagare känner att man har stöd någonstans ifrån så att man snabbt kan räta ut frågetecken och ägna tid åt sina kunder.

Varför är det så viktigt att ha koll på ekonomin?
– Framför allt så handlar det om att slippa överraskningar och kunna planera framtiden! De flesta vill ju tjäna pengar på sin verksamhet men då krävs det ju också att man känner till de lagar och regler som man behöver anpassa sig till samt hur ens marknad fungerar. Exempel kan ju vara hur mycket som man får ta ut ur bolaget som utdelning och hur det är kopplat till hur mycket lön man har plockat ut.

– Det är ju också viktigt att veta om man har säsongsvariationer som man måste ta hänsyn till så att man kan anpassa verksamheter därefter.

– Vad får det för konsekvenser om jag anställer en person till? Vilka kostnader innebär det och hur mycket kan försäljningen öka.

Wisma Services kan hjälpa småföretagare med det mesta inom ekonomi och ekonomistyrning, eller hur?
– Ja vi kan hjälpa till med allt. Vi hjälper en stor mängd företag varje dag – både större o mindre. En del uppgifter kan vi ta bort eller minimera. Vi försöker redan från början av ett samarbete att se över processerna och hur vi kan få till en så effektiv hantering som möjligt. Exempelvis brukar vi ta hand om alla leverantörsfakturor, istället för att man själv behöver öppna posten så tar vi hand om den och skannar in alla fakturor i ett system där all hantering sedan sker.

En del uppgifter kan vi effektivisera och underlätta. Genom att erbjuda ett fullständigt paket med system som är anpassade för vår kunds behov har vi möjlighet att dra ner tiden som måste läggas på administration. Och inte minst - lägg den administrativa tiden på rätt saker.

För mer information om Entreprenörsveckan i Båstad samt om Franchisedagen, www.entreprenorsveckanbastad.se


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Restauranggalan 2018
Årets Klassiker finns i Malmö

Skånsk krog tog hem utmärkelsen Årets Klassiker, Årstiderna.

Restauranggalan 2018
Årets Kulturrestaurang ligger i Värnamo

Restaurang Syltan på konst- och designmuseet Vandalorum är Årets Kulturrestaurang.

Restauranggalan 2018
Han är Årets Innovatör

Kocken och krögaren Paul Svensson är en gastronomisk innovatör som sätter råvaror från växtriket främst.

Restauranggalan 2018
Han är årets smakskapare

Rutabagas Mathias Dahlgren tilldelas utmärkelsen Årets Smakskapare.

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på Årets Kroginteriör

Restauranggalan 2018
Årets Hållbara krog är K-Märkt Garnisonen

Nära samarbete med leverantörerna och matfilosofin att inte slänga något ledde till vinst i kategorin Årets Hållbara Krog.

Nyhetsbrev

Till bords!

Arkiv

Restauranggalan 2018
Årets Sommelier - Peter Halldén

Han är utsedd till Årets Sommelier.

Restauranggalan 2018
Årets Framtidslöfte - Fabian Olli Johansson

Han är korad till Årets Framtidslöfte vid Restauranggalan på Cirkus på måndagskvällen.

Restauranggalan 2018
Ölgäris gick segrande ur striden

Årets Ölutvecklare är Ölgäris, ett community för ölintresserad kvinnor och ickebinära som vill lära mer om och dricka öl, startat av Josefine Törnqvist.

Restauranggalan 2018
Holy Greens är Årets Hälsokrog

Restauranggalan 2018
Årets barkoncept finns i Uppsala

Årets Barkoncept är 7 Flaskor i Uppsala.

Restauranggalan 2018
Första priset utdelat - Årets Stipendiat

Han tiilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdoms Stipendium.

Restauranggalan 2018
Dags för Restauranggalan!

Ikväll äger Restauranggalan rum på Cirkus i Stockholm.

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Chef för hamburgerkedja prisad igen

Kronfågel och KLS Ugglarps i samarbete

"Detta kommer att skapa en solid grund för gemensam tillväxt"

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152