Franchise och pengar

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

I samband med Entreprenörsveckan i Båstad 20-22 juni, blir det en heldag om franchise. Bland annat kommer för- och nackdelar med franchise, franchise som affärsmodell och trender inom franchise att diskuteras. Kristoffer Nordh, ansvarig utveckling och förändring på Visma Services ska prata "pengar" och lönsamhet.

Hallå Kristoffer Nordh, ansvarig utveckling och förändring på Visma Services. Du ska prata "pengar" på Franchisedagen, eller hur?
– Vi på Visma Services sköter redovisning och löner för både stora och små företag och ekonomin är ju viktig för alla. Det handlar mycket om hur ens vardag ser ut. Hur mycket tid måste man lägga på administration och hur mycket kan man lägga på sina kunder?
– Vi brukar utgå från tre huvuddelar för att lösningen ska bli så bra som möjligt för både franchisegivaren och franchisetagaren och att vi därmed kan förbättra resultatet:
Hur ser processerna ut och hur kan vi förbättra dem? Vilka system passar vår gemensamma lösning bäst? Vilket behov finns av rådgivning och analys och när gör den mest nytta?

Vad är din uppfattning om hur franchisetagares kunskaper i ekonomi är?
– Min erfarenhet är att det är stor skillnad mellan olika franchisetagare. En del har otroligt bra koll på sin verksamhet in i minsta detalj medan andra får slita betydligt mer. Man måste också ha respekt för att det är många frågor som man måste ha koll på både när det gäller redovisning och löner. Det kan till exempel vara:

Hantering av fakturor och inbetalning av moms, när skattedeklarationen ska vara inne, en mängd viktiga frågor runt HR och lön, inte minst exempelvis olika kollektivavtal. Vidare hur man ska tolka sina ekonomiska rapporter.

– Det är mycket viktigt att man som franchisetagare känner att man har stöd någonstans ifrån så att man snabbt kan räta ut frågetecken och ägna tid åt sina kunder.

Varför är det så viktigt att ha koll på ekonomin?
– Framför allt så handlar det om att slippa överraskningar och kunna planera framtiden! De flesta vill ju tjäna pengar på sin verksamhet men då krävs det ju också att man känner till de lagar och regler som man behöver anpassa sig till samt hur ens marknad fungerar. Exempel kan ju vara hur mycket som man får ta ut ur bolaget som utdelning och hur det är kopplat till hur mycket lön man har plockat ut.

– Det är ju också viktigt att veta om man har säsongsvariationer som man måste ta hänsyn till så att man kan anpassa verksamheter därefter.

– Vad får det för konsekvenser om jag anställer en person till? Vilka kostnader innebär det och hur mycket kan försäljningen öka.

Wisma Services kan hjälpa småföretagare med det mesta inom ekonomi och ekonomistyrning, eller hur?
– Ja vi kan hjälpa till med allt. Vi hjälper en stor mängd företag varje dag – både större o mindre. En del uppgifter kan vi ta bort eller minimera. Vi försöker redan från början av ett samarbete att se över processerna och hur vi kan få till en så effektiv hantering som möjligt. Exempelvis brukar vi ta hand om alla leverantörsfakturor, istället för att man själv behöver öppna posten så tar vi hand om den och skannar in alla fakturor i ett system där all hantering sedan sker.

En del uppgifter kan vi effektivisera och underlätta. Genom att erbjuda ett fullständigt paket med system som är anpassade för vår kunds behov har vi möjlighet att dra ner tiden som måste läggas på administration. Och inte minst - lägg den administrativa tiden på rätt saker.

För mer information om Entreprenörsveckan i Båstad samt om Franchisedagen, www.entreprenorsveckanbastad.se


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

EM-silver till Sverige i Bocuse

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.211