23948sdkhjf

Svampodlare belönades

Det blev skånska Hällestadssvamp som fick årets Nyskaparstipendium mycket tack vare att man odlar nya och för Sverige unika svampsorter.
Det finns många svampsorter att njuta av, men i Sverige har vi inte alltid varit bortskämda med tillgången på dem. Det vill Hällestadsvamp råda bot på och har börjat odla svampsorter som annars mest hörts om i andra delar av världen. Champinjon kompletteras med pioppino, shimeji och kejsarhatt. Dessutom är odlingen ekologisk – ytterligare en nisch som få mutat in tidigare.

Det var framförallt Hällestads odling av nya svampstorter, flera av dem unika för Sverige, som låg bakom segern i årets upplaga av Nyskaparstipendiet.

– Vi är överväldigade, stolta och glada över att ha tilldelats Nyskaparstipendiet i år. Det är en stor ära och en sporre för oss att fortsätta ligga i framkant, säger Mathias Persson, vd på Hällestadsvamp. På 70-talet var vi svenskar ledande i Europa på svampodling innan holländarna tog över. Nu är det dags att ta över stafettpinnen igen. Inte minst nu när vi står inför ett läge där allt fler konsumenter efterfrågar goda alternativ till kött.

Bakom Nyskaparstipendiet står restauranggrossisten Menigo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062