Sverige har lite att jobba med

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Många svenska restauranger håller världsklass idag. Men den bilden har inte riktigt slagit igenom bland utländska turister visar en undersökning.

Sverige har de senaste åren jobbat hårt på imagen att vara ett matland och därmed locka turister som vill uppleva svensk gastronomi. Men än så länge är det en bit kvar innan den bilden har slagit igenom. Det är fortfarande Frankrike, Italen och Spanien som gäller. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av nätresebyrån Expedia.

14 000 personer från 14 länder har medverkat i undersökningen som kartlägger vanor och attityder till mat och restaurangupplevelser i samband med resor.
Av resultatet framgår att Italien och Frankrike hamnar på delad förstaplats på listan över länder som anses ge bäst restaurangservice. Spanien kniper andraplatsen, följt av Österrike på tredje plats. Samtliga nordiska länder hamnar i botten på listan. Sverige får endast två procent av rösterna – bara Norge och Finland är sämre med en procent vardera.

– Som svensk tycker jag såklart att vi förtjänar ett högre betyg. Samtidigt är det svårt att mäta sig med ett land som Italien, som lockar matgäster från hela världen och är så starkt förknippat med restaurangupplevelser, säger Susanne Svensson, talesperson för Expedia.se.

Undersökningen visar också att italienare är de som värderar matupplevelser högst i samband med resor. Hela sex av tio (57%) anger mat som en viktig faktor då de väljer semesterresmål. Minst intresserade av matupplevelser är norrmännen – endast 16 procent väger in det kulinariska utbudet när de bestämmer resmål. Bland svenska resenärer prioriterar drygt tre av tio (32%) matupplevelser, vilket placerar svenskarna i mitten av listan. Undersökningen visar också att nära fyra av tio svenskar (39%) har återvänt till ett resmål på grund av den goda maten.

Topplista: Länder som anses ha bäst restaurangservice

1. Italien 18%

Frankrike 18%

2. Spanien10%

3. Österrike 6%

4. Tyskland 5%

5. England 4%

Schweiz 4%

6. Irland 3%

Belgien 3%

7. Sverige 2%

Danmark2%

Nederländerna2%

8. Finland 1%

Norge 1%

Topplista: Låter matupplevelser styra när de väljer semesterresmål

1. Italienare 57%

2. Spanjorer 49%

3. Fransmän 43%

4. Tyskar 38%

5. Irländare 36%

6. Svenskar 32%

Engelsmän 32%

7. Belgare 28%

Finländare 28%

8. Nederländare 27%

9. Schweizare 26%

10. Danskar 19%

11. Österrikare 18%

12. Norrmän 16%


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Nyhetsbrev

Växtbaserat på gourmetnivå

Arkiv

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Tar veganskt samarbete på blodigt allvar – efter Urban Deli sker bred lansering

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127