Sverige har lite att jobba med

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Många svenska restauranger håller världsklass idag. Men den bilden har inte riktigt slagit igenom bland utländska turister visar en undersökning.

Sverige har de senaste åren jobbat hårt på imagen att vara ett matland och därmed locka turister som vill uppleva svensk gastronomi. Men än så länge är det en bit kvar innan den bilden har slagit igenom. Det är fortfarande Frankrike, Italen och Spanien som gäller. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av nätresebyrån Expedia.

14 000 personer från 14 länder har medverkat i undersökningen som kartlägger vanor och attityder till mat och restaurangupplevelser i samband med resor.
Av resultatet framgår att Italien och Frankrike hamnar på delad förstaplats på listan över länder som anses ge bäst restaurangservice. Spanien kniper andraplatsen, följt av Österrike på tredje plats. Samtliga nordiska länder hamnar i botten på listan. Sverige får endast två procent av rösterna – bara Norge och Finland är sämre med en procent vardera.

– Som svensk tycker jag såklart att vi förtjänar ett högre betyg. Samtidigt är det svårt att mäta sig med ett land som Italien, som lockar matgäster från hela världen och är så starkt förknippat med restaurangupplevelser, säger Susanne Svensson, talesperson för Expedia.se.

Undersökningen visar också att italienare är de som värderar matupplevelser högst i samband med resor. Hela sex av tio (57%) anger mat som en viktig faktor då de väljer semesterresmål. Minst intresserade av matupplevelser är norrmännen – endast 16 procent väger in det kulinariska utbudet när de bestämmer resmål. Bland svenska resenärer prioriterar drygt tre av tio (32%) matupplevelser, vilket placerar svenskarna i mitten av listan. Undersökningen visar också att nära fyra av tio svenskar (39%) har återvänt till ett resmål på grund av den goda maten.

Topplista: Länder som anses ha bäst restaurangservice

1. Italien 18%

Frankrike 18%

2. Spanien10%

3. Österrike 6%

4. Tyskland 5%

5. England 4%

Schweiz 4%

6. Irland 3%

Belgien 3%

7. Sverige 2%

Danmark2%

Nederländerna2%

8. Finland 1%

Norge 1%

Topplista: Låter matupplevelser styra när de väljer semesterresmål

1. Italienare 57%

2. Spanjorer 49%

3. Fransmän 43%

4. Tyskar 38%

5. Irländare 36%

6. Svenskar 32%

Engelsmän 32%

7. Belgare 28%

Finländare 28%

8. Nederländare 27%

9. Schweizare 26%

10. Danskar 19%

11. Österrikare 18%

12. Norrmän 16%


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.114