23948sdkhjf

Osteria Francescana, Italien världens bästa restaurang

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Han har redan tre stjärnor för sin restaurang, Massimo Bottura, och i veckan utsågs hans Osteria Francescana in Modena till världens bästa. Från Sverige är det endast Fäviken som placerade bland världens bästa 50 restauranger.



Det är skifte i toppen bland världens främsta restauranger. Förra årets etta, El Celler de Can Roca, hamnade på plats två och Osteria Francesca, som var tvåa i fjol klev upp till att bli etta. Det är första gången som en italiensk restaurang tar hem placeringen i topp.

Noma, Köpenhamn klev ned från tredje plats till femte och Fäviken dalade också från 25 till 41.

Bättre går det för danskarna. Geranium, Köpenhamn har gjort come back på listan från plats 51 förra året till 28. Relae, Köpenhamn klev upp fem placeringar till nummer 40.

I förlängning av listan till de 100 bästa återfinns ytterligare en svensk restaurang: Daniel Berlins Skåne Tranås på plats 93. Maaemo, Oslo håller sig kvar bland de 100 bästa och kliver upp tre placeringar till 61.

Sensation på listan är French Laundry, som dalat från plats 50 till 85. Omvänt var det för The Clove Club, London som gick från 55 till 26.

Starka är peruanska Maido i Lima, som gick från 44 till plats 13, och likaså liksom Central som behåller sin fjärde palceringa

Heston Blumenthal's Dinner , föll från 7 till 45. Bara två franska -restauranger klarade sig kvar i toppen, L'Arpège, Paris på plats 50 och Mirazur i Menton på plats 7. Kock på Mirazur är Mauro Colagreco från Argentina av italiensk ursprung skriver franska sajten bfmbusiness.bfmtv.com

Sammanfattningsvis bland det 50 bästa återfinns sju spanska restauranger och tre franska.

New York har 4 restauranger på bäst- femtio-listan

Världens 10 bästa restauranger. Fjolårets placering inom parentes.

1. Osteria Francescana, Modena, Italien (2)

2. El Celler de Can Roca, Girona, Spanien (1)

3. Eleven Madison Park, New York (5)

4. Central, Lima (4)

5. Noma, Köpenhamn (3)

6. Mirazur, Menton, Frankrike (11)

7. Mugaritz, San Sebastian, Spanien (6)

8. Narisawa, Tokyo (8)

9. Steirereck, Wien (15)

10. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien (13)
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Med fokus på konferens

Ny Sushi Yama i Linköping

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Här öppnar Linnea & Basilika

Arkiv

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

2

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.768