Osteria Francescana, Italien världens bästa restaurang

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Han har redan tre stjärnor för sin restaurang, Massimo Bottura, och i veckan utsågs hans Osteria Francescana in Modena till världens bästa. Från Sverige är det endast Fäviken som placerade bland världens bästa 50 restauranger.



Det är skifte i toppen bland världens främsta restauranger. Förra årets etta, El Celler de Can Roca, hamnade på plats två och Osteria Francesca, som var tvåa i fjol klev upp till att bli etta. Det är första gången som en italiensk restaurang tar hem placeringen i topp.

Noma, Köpenhamn klev ned från tredje plats till femte och Fäviken dalade också från 25 till 41.

Bättre går det för danskarna. Geranium, Köpenhamn har gjort come back på listan från plats 51 förra året till 28. Relae, Köpenhamn klev upp fem placeringar till nummer 40.

I förlängning av listan till de 100 bästa återfinns ytterligare en svensk restaurang: Daniel Berlins Skåne Tranås på plats 93. Maaemo, Oslo håller sig kvar bland de 100 bästa och kliver upp tre placeringar till 61.

Sensation på listan är French Laundry, som dalat från plats 50 till 85. Omvänt var det för The Clove Club, London som gick från 55 till 26.

Starka är peruanska Maido i Lima, som gick från 44 till plats 13, och likaså liksom Central som behåller sin fjärde palceringa

Heston Blumenthal's Dinner , föll från 7 till 45. Bara två franska -restauranger klarade sig kvar i toppen, L'Arpège, Paris på plats 50 och Mirazur i Menton på plats 7. Kock på Mirazur är Mauro Colagreco från Argentina av italiensk ursprung skriver franska sajten bfmbusiness.bfmtv.com

Sammanfattningsvis bland det 50 bästa återfinns sju spanska restauranger och tre franska.

New York har 4 restauranger på bäst- femtio-listan

Världens 10 bästa restauranger. Fjolårets placering inom parentes.

1. Osteria Francescana, Modena, Italien (2)

2. El Celler de Can Roca, Girona, Spanien (1)

3. Eleven Madison Park, New York (5)

4. Central, Lima (4)

5. Noma, Köpenhamn (3)

6. Mirazur, Menton, Frankrike (11)

7. Mugaritz, San Sebastian, Spanien (6)

8. Narisawa, Tokyo (8)

9. Steirereck, Wien (15)

10. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien (13)


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nu ska alla caféer bli lättillgängliga

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Nyhetsbrev

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Arkiv

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Napolitansk pizza till Piteå

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sänd till en kollega

0.108