Osteria Francescana, Italien världens bästa restaurang

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Han har redan tre stjärnor för sin restaurang, Massimo Bottura, och i veckan utsågs hans Osteria Francescana in Modena till världens bästa. Från Sverige är det endast Fäviken som placerade bland världens bästa 50 restauranger.



Det är skifte i toppen bland världens främsta restauranger. Förra årets etta, El Celler de Can Roca, hamnade på plats två och Osteria Francesca, som var tvåa i fjol klev upp till att bli etta. Det är första gången som en italiensk restaurang tar hem placeringen i topp.

Noma, Köpenhamn klev ned från tredje plats till femte och Fäviken dalade också från 25 till 41.

Bättre går det för danskarna. Geranium, Köpenhamn har gjort come back på listan från plats 51 förra året till 28. Relae, Köpenhamn klev upp fem placeringar till nummer 40.

I förlängning av listan till de 100 bästa återfinns ytterligare en svensk restaurang: Daniel Berlins Skåne Tranås på plats 93. Maaemo, Oslo håller sig kvar bland de 100 bästa och kliver upp tre placeringar till 61.

Sensation på listan är French Laundry, som dalat från plats 50 till 85. Omvänt var det för The Clove Club, London som gick från 55 till 26.

Starka är peruanska Maido i Lima, som gick från 44 till plats 13, och likaså liksom Central som behåller sin fjärde palceringa

Heston Blumenthal's Dinner , föll från 7 till 45. Bara två franska -restauranger klarade sig kvar i toppen, L'Arpège, Paris på plats 50 och Mirazur i Menton på plats 7. Kock på Mirazur är Mauro Colagreco från Argentina av italiensk ursprung skriver franska sajten bfmbusiness.bfmtv.com

Sammanfattningsvis bland det 50 bästa återfinns sju spanska restauranger och tre franska.

New York har 4 restauranger på bäst- femtio-listan

Världens 10 bästa restauranger. Fjolårets placering inom parentes.

1. Osteria Francescana, Modena, Italien (2)

2. El Celler de Can Roca, Girona, Spanien (1)

3. Eleven Madison Park, New York (5)

4. Central, Lima (4)

5. Noma, Köpenhamn (3)

6. Mirazur, Menton, Frankrike (11)

7. Mugaritz, San Sebastian, Spanien (6)

8. Narisawa, Tokyo (8)

9. Steirereck, Wien (15)

10. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien (13)


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.132