23948sdkhjf

Osteria Francescana, Italien världens bästa restaurang

Han har redan tre stjärnor för sin restaurang, Massimo Bottura, och i veckan utsågs hans Osteria Francescana in Modena till världens bästa. Från Sverige är det endast Fäviken som placerade bland världens bästa 50 restauranger.


Det är skifte i toppen bland världens främsta restauranger. Förra årets etta, El Celler de Can Roca, hamnade på plats två och Osteria Francesca, som var tvåa i fjol klev upp till att bli etta. Det är första gången som en italiensk restaurang tar hem placeringen i topp.

Noma, Köpenhamn klev ned från tredje plats till femte och Fäviken dalade också från 25 till 41.

Bättre går det för danskarna. Geranium, Köpenhamn har gjort come back på listan från plats 51 förra året till 28. Relae, Köpenhamn klev upp fem placeringar till nummer 40.

I förlängning av listan till de 100 bästa återfinns ytterligare en svensk restaurang: Daniel Berlins Skåne Tranås på plats 93. Maaemo, Oslo håller sig kvar bland de 100 bästa och kliver upp tre placeringar till 61.

Sensation på listan är French Laundry, som dalat från plats 50 till 85. Omvänt var det för The Clove Club, London som gick från 55 till 26.

Starka är peruanska Maido i Lima, som gick från 44 till plats 13, och likaså liksom Central som behåller sin fjärde palceringa

Heston Blumenthal's Dinner , föll från 7 till 45. Bara två franska -restauranger klarade sig kvar i toppen, L'Arpège, Paris på plats 50 och Mirazur i Menton på plats 7. Kock på Mirazur är Mauro Colagreco från Argentina av italiensk ursprung skriver franska sajten bfmbusiness.bfmtv.com

Sammanfattningsvis bland det 50 bästa återfinns sju spanska restauranger och tre franska.

New York har 4 restauranger på bäst- femtio-listan

Världens 10 bästa restauranger. Fjolårets placering inom parentes.

1. Osteria Francescana, Modena, Italien (2)

2. El Celler de Can Roca, Girona, Spanien (1)

3. Eleven Madison Park, New York (5)

4. Central, Lima (4)

5. Noma, Köpenhamn (3)

6. Mirazur, Menton, Frankrike (11)

7. Mugaritz, San Sebastian, Spanien (6)

8. Narisawa, Tokyo (8)

9. Steirereck, Wien (15)

10. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien (13)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078