Skåne i tuff kamp om EU:s livsmedelsmiljarder

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Entreprenörsveckan pågår för fullt. På måndagen genomfördes R&S seminarium Innovationer i måltidsnäringen. Ett välbesökt seminarium med en bredd av infallsvinklar på aktuella och framtida innovationer. Mikael Byström, Skånes Livsmedelsakademi berättade om det intensiva arbetet med ansökan till EU för ett gigantiskt kunskap- och innovationsprojekt inom livsmedel.



I mitten av juli ska ansökan vara inne. I november avgörs om Skåne, eller Öresundsregionen får bli en nod i KIC, den stora livsmedelssatsningen i Europa. Syftet med livsmedelsprojektet är att stärka innovationskraften och skapa en hållbar global värdekedja för mat och livsmedel.Budgeten för varje KIC, Livsmedels KIC, Knowledge and Innovation Communities, är mellan 100 och 150 miljoner Euro per år.Genom sina KICar inom klimat , hälsa , information/kommunikation , råmaterial och energi , samt de kommande fokusområdena livsmedel, tillverkningsindustri och urban rörlighet vill man utveckla Europa. Varje KIC satsar på utbildning, innovation och entreprenörskap inom de olika områdena och täcker därmed hela innovationskedjan från utbildning till ekonomisk inverkan.

Den kommande KICen inom livsmedelsområdet, Food4Future, är den största ekonomiska satsningen inom livsmedel någonsin. I KICen samlas och möts de främsta företagen samt de mest framstående universiteten och forskningsinstituten inom livsmedelsområdets alla delar i Europa för att arbeta fram morgondagens livsmedelsförsörjning.

Fakta: Foodbest är ett konsortium som arbetar för att få livsmedels-KICen. Konsortiet består av Nordic (Sverige/Danmark) med Lunds universitet och Köpenhamns universitet samt andra svenska och danska universitet och forskningsinstitut och ett antal företag. Övriga noder är Nederländerna/Belgien, Storbritannien/Irland, Italien, Frankrike, Spanien.

Foodbest skriver under 2015/16 ansökan till KICen vilken ska starta senast 2017. Fokus inom KICen är livsmedelsområdet knutet till health, sustainability, security.
Källa :
Länk för mer info



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nu ska alla caféer bli lättillgängliga

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Nyhetsbrev

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Arkiv

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Napolitansk pizza till Piteå

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sänd till en kollega

0.136