23948sdkhjf

Skåne i tuff kamp om EU:s livsmedelsmiljarder

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Entreprenörsveckan pågår för fullt. På måndagen genomfördes R&S seminarium Innovationer i måltidsnäringen. Ett välbesökt seminarium med en bredd av infallsvinklar på aktuella och framtida innovationer. Mikael Byström, Skånes Livsmedelsakademi berättade om det intensiva arbetet med ansökan till EU för ett gigantiskt kunskap- och innovationsprojekt inom livsmedel.



I mitten av juli ska ansökan vara inne. I november avgörs om Skåne, eller Öresundsregionen får bli en nod i KIC, den stora livsmedelssatsningen i Europa. Syftet med livsmedelsprojektet är att stärka innovationskraften och skapa en hållbar global värdekedja för mat och livsmedel.Budgeten för varje KIC, Livsmedels KIC, Knowledge and Innovation Communities, är mellan 100 och 150 miljoner Euro per år.Genom sina KICar inom klimat , hälsa , information/kommunikation , råmaterial och energi , samt de kommande fokusområdena livsmedel, tillverkningsindustri och urban rörlighet vill man utveckla Europa. Varje KIC satsar på utbildning, innovation och entreprenörskap inom de olika områdena och täcker därmed hela innovationskedjan från utbildning till ekonomisk inverkan.

Den kommande KICen inom livsmedelsområdet, Food4Future, är den största ekonomiska satsningen inom livsmedel någonsin. I KICen samlas och möts de främsta företagen samt de mest framstående universiteten och forskningsinstituten inom livsmedelsområdets alla delar i Europa för att arbeta fram morgondagens livsmedelsförsörjning.

Fakta: Foodbest är ett konsortium som arbetar för att få livsmedels-KICen. Konsortiet består av Nordic (Sverige/Danmark) med Lunds universitet och Köpenhamns universitet samt andra svenska och danska universitet och forskningsinstitut och ett antal företag. Övriga noder är Nederländerna/Belgien, Storbritannien/Irland, Italien, Frankrike, Spanien.

Foodbest skriver under 2015/16 ansökan till KICen vilken ska starta senast 2017. Fokus inom KICen är livsmedelsområdet knutet till health, sustainability, security.
Källa :
Länk för mer info



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146