23948sdkhjf

Inget skatteavdrag för klimatkompensation

Hamburgerkedjan Max har tillsammans med flera av landets hållbarhetsdrivna företag fått avslag på skatteavdrag för klimatkompensation. Skatteverket och skattedomstolen betraktar klimatkompensation som en gåva. Ett beslut som Max väljer att överklaga.
– För oss är klimatkompensation inte bara ett sätt att dra vårt strå till stacken när världen står inför stora utmaningar, säger Richard Bergfors, vd för Max Hamburgerrestauranger och fortsätter:
– Det är också ett affärsövervägande. Vi lägger stora summor varje år på klimatkompensation, men vi vet att det lönar sig. Flera undersökningar bekräftar att svenska folket uppskattar företag som tar ansvar för att minska sin klimatpåverkan. I denna affär tror vi inte Skatteverket och Skattedomstolen kan bedöma affärsnyttan bättre än vad vi själva kan,

Risken är stor enligt Richard Bergfors att Skatteverket och Skattedomstolens beslut får en hämmande effekt på företagens klimatomställning.
– Att inte tillåta avdragsrätt för klimatkompensation är ett steg i helt fel riktning. Det ska vara lätt att göra rätt. Med dagens bristande insikt och förståelse för klimatkompensationens roll för företagen finns risk att Sverige missar chanser att stabilisera klimatet.
– Vi kommer fortsätta klimatkompensera oavsett om vi får dra av kostnaden eller ej eftersom vi ser nyttan för oss som företag, för världen och för kommande generationer. Men vi tycker att det vore uppseendeväckande och felaktigt om den juridiska processen slår fast att klimatkompensation är en gåva. En gåva till vem? Kommande generationer? Till världen? Vi ser det som vår skyldighet att överklaga domen, säger Richard Bergfors.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156