23948sdkhjf

Kockar och forskare pratar mat

Den 20 augusti är det åter dags för Matfestivalen Matologi i Norra Latins Trädgård i Stockholm. Årets huvudtema är ”Myter om mat” och matfestivalen arrangeras av Sveriges lantbruksuniversitet.
För andra året i rad samlas mat-, hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter på en matfestival arrangerad av Sveriges lantbruksuniversitet. Möt bland annat krögarna Sally Voltaire och Karl Ljung samt kökschefen Frida Ronge, i samtal med forskare. Årets huvudtema är ”Myter om mat”.

I fjol tog Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) initiativ till Matologi i Stockholm. Festivalen blev en succé med tusentals besökare, och i år arrangeras Matologi i två städer. Årets tema vid Norra Latin i Stockholm den 20 augusti är "Myter om mat".

– Intresset kring hälsa, mat, miljö och hållbarhet är enormt. Det är lätt att det uppstår myter kring ämnet och därför vill vi från SLU göra vår forskning mer lättillgänglig och dela med oss av vår kunskap på ett intressant sätt. Alla matintresserade ska känna till att de kan kontakta oss för att få vetenskapligt baserad kunskap inom detta område, säger Sara Brännström, samverkanskoordinator vid SLU.

På eventet den 20 augusti får besökarna veta mer om kretsloppsodling, nyttiga kolhydrater och sockerfällorna i maten, människors förhållande till mat och betesdjurens samspel med landskapet. Vi får också svar på frågor som: Hur lagar man säker mat? Vad är tresekundersregeln? Vad avgör smaken på mejeriprodukter, kan man smaka sig till ekologisk mjölk?

– På Matologi, som har fri entré och är öppet för alla, sprids vetenskapligt baserad kunskap så att människor ska kunna göra bättre och mer medvetna val kring de livsmedel de äter, hur vi kan använda vår världs resurser på ett hållbart sätt och hur hälsa och miljö hänger samman", avslutar Sara Brännström.

SLU kommer också – tillsammans med årets samarbetspartners Lantmännen och LRF Mälardalen – att erbjuda en producentmarknad, servering av festivalinspirerad mat och dryck samt många andra intressanta inslag. Podcasten "Matsamtalet", med matprofilerna Sigrid Barany och Johan Hedberg i spetsen, kommer även ha liveinspelning på plats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078