Kockar och forskare pratar mat

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Den 20 augusti är det åter dags för Matfestivalen Matologi i Norra Latins Trädgård i Stockholm. Årets huvudtema är ”Myter om mat” och matfestivalen arrangeras av Sveriges lantbruksuniversitet.

För andra året i rad samlas mat-, hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter på en matfestival arrangerad av Sveriges lantbruksuniversitet. Möt bland annat krögarna Sally Voltaire och Karl Ljung samt kökschefen Frida Ronge, i samtal med forskare. Årets huvudtema är ”Myter om mat”.

I fjol tog Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) initiativ till Matologi i Stockholm. Festivalen blev en succé med tusentals besökare, och i år arrangeras Matologi i två städer. Årets tema vid Norra Latin i Stockholm den 20 augusti är "Myter om mat".

– Intresset kring hälsa, mat, miljö och hållbarhet är enormt. Det är lätt att det uppstår myter kring ämnet och därför vill vi från SLU göra vår forskning mer lättillgänglig och dela med oss av vår kunskap på ett intressant sätt. Alla matintresserade ska känna till att de kan kontakta oss för att få vetenskapligt baserad kunskap inom detta område, säger Sara Brännström, samverkanskoordinator vid SLU.

På eventet den 20 augusti får besökarna veta mer om kretsloppsodling, nyttiga kolhydrater och sockerfällorna i maten, människors förhållande till mat och betesdjurens samspel med landskapet. Vi får också svar på frågor som: Hur lagar man säker mat? Vad är tresekundersregeln? Vad avgör smaken på mejeriprodukter, kan man smaka sig till ekologisk mjölk?

– På Matologi, som har fri entré och är öppet för alla, sprids vetenskapligt baserad kunskap så att människor ska kunna göra bättre och mer medvetna val kring de livsmedel de äter, hur vi kan använda vår världs resurser på ett hållbart sätt och hur hälsa och miljö hänger samman", avslutar Sara Brännström.

SLU kommer också – tillsammans med årets samarbetspartners Lantmännen och LRF Mälardalen – att erbjuda en producentmarknad, servering av festivalinspirerad mat och dryck samt många andra intressanta inslag. Podcasten "Matsamtalet", med matprofilerna Sigrid Barany och Johan Hedberg i spetsen, kommer även ha liveinspelning på plats.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Nyhetsbrev

Växtbaserat på gourmetnivå

Arkiv

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Tar veganskt samarbete på blodigt allvar – efter Urban Deli sker bred lansering

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.436