Kockar och forskare pratar mat

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Den 20 augusti är det åter dags för Matfestivalen Matologi i Norra Latins Trädgård i Stockholm. Årets huvudtema är ”Myter om mat” och matfestivalen arrangeras av Sveriges lantbruksuniversitet.

För andra året i rad samlas mat-, hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter på en matfestival arrangerad av Sveriges lantbruksuniversitet. Möt bland annat krögarna Sally Voltaire och Karl Ljung samt kökschefen Frida Ronge, i samtal med forskare. Årets huvudtema är ”Myter om mat”.

I fjol tog Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) initiativ till Matologi i Stockholm. Festivalen blev en succé med tusentals besökare, och i år arrangeras Matologi i två städer. Årets tema vid Norra Latin i Stockholm den 20 augusti är "Myter om mat".

– Intresset kring hälsa, mat, miljö och hållbarhet är enormt. Det är lätt att det uppstår myter kring ämnet och därför vill vi från SLU göra vår forskning mer lättillgänglig och dela med oss av vår kunskap på ett intressant sätt. Alla matintresserade ska känna till att de kan kontakta oss för att få vetenskapligt baserad kunskap inom detta område, säger Sara Brännström, samverkanskoordinator vid SLU.

På eventet den 20 augusti får besökarna veta mer om kretsloppsodling, nyttiga kolhydrater och sockerfällorna i maten, människors förhållande till mat och betesdjurens samspel med landskapet. Vi får också svar på frågor som: Hur lagar man säker mat? Vad är tresekundersregeln? Vad avgör smaken på mejeriprodukter, kan man smaka sig till ekologisk mjölk?

– På Matologi, som har fri entré och är öppet för alla, sprids vetenskapligt baserad kunskap så att människor ska kunna göra bättre och mer medvetna val kring de livsmedel de äter, hur vi kan använda vår världs resurser på ett hållbart sätt och hur hälsa och miljö hänger samman", avslutar Sara Brännström.

SLU kommer också – tillsammans med årets samarbetspartners Lantmännen och LRF Mälardalen – att erbjuda en producentmarknad, servering av festivalinspirerad mat och dryck samt många andra intressanta inslag. Podcasten "Matsamtalet", med matprofilerna Sigrid Barany och Johan Hedberg i spetsen, kommer även ha liveinspelning på plats.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.15