23948sdkhjf

Tjejkockar tar krogkommando med höstturné

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

– Varför missa 50 procent av kompetensen när det är kockbrist? säger Lisa Lönner Pulkinnen härförare i Take Over, turné på svenska krogar där tjejerna tar kommando i köket.



– Jag blev trött på allt prat om bristen på kvinnliga kockar. Vi finns och vi kan och vi vill laga mat, säger Lisa Lönner Pulkkinen till R&S.

För restaurangerna handlar det om överlevnad menar hon:
– Dagens gäster tycker det är underligt med en så mansdominerad bransch, säger hon.För krögare som vill överleva handlar det om att anställa fler kvinnor för att helt enkelt möta gästernas krav. Och det blir bättre med både män och kvinnor som jobbar, jag vet för jag har tidigare jobbat i en bransch som var jämställd och det är helt enkelt bara bättre så.

Projektet startade i våras och gör nästa vecka nystart på Bloom in the Park i Malmö.
Turnén drivs och projektleds av Linn Söderström, och frilansande Lisa Lönner Pulkkinen.

Måndag 29 augusti, Bloom in the Park, Malmö

Måndag 11 september, Koka, Göteborg

Måndag 3 oktober Pontus Atelier 23, Stockholm


Fakta om TakeOver Sverigeturné

TakeOver Sverigeturné är en förening av kockar som är kvinnor och arbetar inom den högre gastronomin. Föreningens syfte är att lyfta fram duktiga kvinnor och ge dem en plattform att synas på samt ett bra nätverk. Gruppen är i dagsläget runt ett femtiotal och blir fler hela tiden. Kvinnor, som inte lika självklart som män har en plats i media, tävlingar, på chefspositioner, eller när det ska diskuteras mat ska lyftas fram i sin profession, det vill säga när det gäller att laga mat på restaurang. I gruppen lyfts alla fram utifrån sin förmåga och vi samarbetar, stöttar varandra och har kul när vi lagar riktigt bra mat på Sveriges bästa restauranger.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här öppnar Taco Bar restaurang nr 45

Veganskt intresserar på nätet

Coca-Cola ändrar formen: ”Största satsningen sedan 1971”

Espresso House tar in ärtdryck

Nya kocktävlingar ska fånga upp gymnasieelever

Max på offensiven mot fossilbaserad plast

Nyhetsbrev

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Arkiv

Brödernas tredje och fjärde restaurang

Planerar att expandera med 20-talet restauranger.

1

Tre nytillskott i kocklandslaget

Inte en enda kvinna i det Svenska kocklandslaget.

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.107