SM i mathantverk

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Det är dags för SM i Mathantverk i Umeå den 7-8 oktober. Det är en tävling öppen för mathantverksprodukter från hela Norden inom branscherna mejeri, bageri, fiskförädling, charkuteri samt bär-, frukt och grönsaksförädling.



Omkring 400 produkter kommer att tävla i 44 olika klasser i Umeå den 7-8 oktober. Tävlingsbidragen är indelade i klasser som Blåmögelost, Hårdost, Lufttorkat kött, Färskkorv, Gravad fisk, Surdegsbröd, Hårt tunnbröd, Saft, Klassisk Sylt och Innovativt mathantverk.
Juryn för SM i Mathantverk består av omkring 80 personer. I juryn sitter, förutom flera internationella experter, den franske bagaren Sébastien Boudet, kockarna Ulrika och Carina Brydling, kocken och matskribenten Jens Linder och kokboksförfattarinnan Monika Ahlberg. De bedömer tävlingsprodukterna utifrån kriterier anpassade för varje klass. I huvudsak bedöms utseende, konsistens, doft och smak.

– SM i Mathantverk har tidigare anordnats i Östersund, Stockholm, Göteborg och Växjö och nu har det blivit Västerbottens och Umeås tur, säger Aleksandra Ahlgren på Eldrimner. Hon fortsätter:
– Sen är det faktiskt så att SM i Mathantverk arrangeras för 20:e gången och därför passar vi på att fira lite extra med ett mathantverksmingel och ett program med föreläsningar och paneldiskussioner för våra tävlingsdeltagare och besökare, säger Aleksandra Ahlgren. Eldrimner har bjudit in föreläsare som bland andra professor Agnes Wold och journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson.

Fotonot: SM i mathantverk arrangeras av Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144