23948sdkhjf

SM i mathantverk

Det är dags för SM i Mathantverk i Umeå den 7-8 oktober. Det är en tävling öppen för mathantverksprodukter från hela Norden inom branscherna mejeri, bageri, fiskförädling, charkuteri samt bär-, frukt och grönsaksförädling.


Omkring 400 produkter kommer att tävla i 44 olika klasser i Umeå den 7-8 oktober. Tävlingsbidragen är indelade i klasser som Blåmögelost, Hårdost, Lufttorkat kött, Färskkorv, Gravad fisk, Surdegsbröd, Hårt tunnbröd, Saft, Klassisk Sylt och Innovativt mathantverk.
Juryn för SM i Mathantverk består av omkring 80 personer. I juryn sitter, förutom flera internationella experter, den franske bagaren Sébastien Boudet, kockarna Ulrika och Carina Brydling, kocken och matskribenten Jens Linder och kokboksförfattarinnan Monika Ahlberg. De bedömer tävlingsprodukterna utifrån kriterier anpassade för varje klass. I huvudsak bedöms utseende, konsistens, doft och smak.

– SM i Mathantverk har tidigare anordnats i Östersund, Stockholm, Göteborg och Växjö och nu har det blivit Västerbottens och Umeås tur, säger Aleksandra Ahlgren på Eldrimner. Hon fortsätter:
– Sen är det faktiskt så att SM i Mathantverk arrangeras för 20:e gången och därför passar vi på att fira lite extra med ett mathantverksmingel och ett program med föreläsningar och paneldiskussioner för våra tävlingsdeltagare och besökare, säger Aleksandra Ahlgren. Eldrimner har bjudit in föreläsare som bland andra professor Agnes Wold och journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson.

Fotonot: SM i mathantverk arrangeras av Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078