SM i mathantverk

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Det är dags för SM i Mathantverk i Umeå den 7-8 oktober. Det är en tävling öppen för mathantverksprodukter från hela Norden inom branscherna mejeri, bageri, fiskförädling, charkuteri samt bär-, frukt och grönsaksförädling.



Omkring 400 produkter kommer att tävla i 44 olika klasser i Umeå den 7-8 oktober. Tävlingsbidragen är indelade i klasser som Blåmögelost, Hårdost, Lufttorkat kött, Färskkorv, Gravad fisk, Surdegsbröd, Hårt tunnbröd, Saft, Klassisk Sylt och Innovativt mathantverk.
Juryn för SM i Mathantverk består av omkring 80 personer. I juryn sitter, förutom flera internationella experter, den franske bagaren Sébastien Boudet, kockarna Ulrika och Carina Brydling, kocken och matskribenten Jens Linder och kokboksförfattarinnan Monika Ahlberg. De bedömer tävlingsprodukterna utifrån kriterier anpassade för varje klass. I huvudsak bedöms utseende, konsistens, doft och smak.

– SM i Mathantverk har tidigare anordnats i Östersund, Stockholm, Göteborg och Växjö och nu har det blivit Västerbottens och Umeås tur, säger Aleksandra Ahlgren på Eldrimner. Hon fortsätter:
– Sen är det faktiskt så att SM i Mathantverk arrangeras för 20:e gången och därför passar vi på att fira lite extra med ett mathantverksmingel och ett program med föreläsningar och paneldiskussioner för våra tävlingsdeltagare och besökare, säger Aleksandra Ahlgren. Eldrimner har bjudit in föreläsare som bland andra professor Agnes Wold och journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson.

Fotonot: SM i mathantverk arrangeras av Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Nyhetsbrev

Butik och restaurang till Kiruna

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.12