Frida Ronge basar för Stordalens Tak

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Petter Stordalens nya livsstilshotell på Brunkebergstorg i Stockholms city, byggs nu. Här skapas hotellmagnatens största oberoende restaurangsatsning som får namnet Tak. 1000 kvadratmeter restaurang, bar och uteterrass slår upp dörrarna i mars 2017. Prisade Frida Ronge står för matkoncepten.

Prisbelönta matkreatören Frida Ronge har sedan årsskiftet arbetat med att lägga grunden till takkrogens matkoncept. Modern skandinavisk matkultur på lokala råvaror influerat av japanska tillagningsmetoder och smaker är hennes signum. Här skapar Frida allt från enklare snacks till exklusivare satta menyer för Taks fyra olika delar; restaurang, bar, råbar och terrass. I förberedelserna involveras såväl de bästa svenska producenterna för specialgjord keramik som de ledande svenska gårdarna, där Frida Ronge tillsammans med bönderna har skapat specifika odlingsplaner.

– 2016 är också ett år där vi verkligen tänker på att ta vara på naturens tillgångar, berättar Frida Ronge. Vi picklar, torkar och fermenterar olika råvaror för att i mars 2017 kunna öppna med fjolårets ingredienser.

Vid rodret står nu nyrekryterade general manager Maria Edblad Rogell, som har över 25 års erfarenhet från restaurangbranschen. Maria har haft ledande befattningar på prisbelönta krogar som Lux, Leijontornet och nu senast Oaxen Krog & Slip.

Prisbelönta Wingårdhs skapar Taks inredning som både ska matcha den spektakulära utsikten och Frida Ronges visionära svensk-japanska kök. Designtemat är inspirerat dels av de japanska inslagen i matkonceptet och dels av byggnadens arkitektur. Här finns en stark formmässig koppling mellan de olika ytorna, men samtidigt är tanken att de ska bidra med varsin egen och unik upplevelse. Lågmäld elegans i restaurangen, lite mer dekadent 70-tals feeling i baren och en fyllig och ombonad känsla på terrassen. För att närma sig en japansk metod fördjupade man sig i några klassiska japanska begrepp (tatami, shakkie, shoji, tokonoma) som tolkats och applicerats. Detta har varit vägledande i allt från rumsplanering och att förhöja delar av interiören, till att hantera utsikten och ljuset. Därefter valde Wingårdhs att addera ’de lokala råvarorna’ i form av en skandinavisk materialpalett med tydliga 70-talsinfluenser, som minner om den tid då byggnaden uppfördes. Att skapa inredning för en krog där utsikten utgör en stor del av upplevelsen är också en spännande utmaning i projektet. Stor vikt har därför lagts på att få till en rumslig dynamik, en wow-effekt, genom att varva öppna och slutna ytor och olika skikt och lager får skärma av och rama in den slående utsikten.

Frida Ronge kommer från Göteborg där hon 2012 öppnade framgångsrika restaurang vRÅ. Tidigare har hon arbetat som Kökschef på Råkultur i Stockholm samt Teppanyaki/sushikock på Yasuragi i Nacka.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Nyhetsbrev

Växtbaserat på gourmetnivå

Arkiv

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Tar veganskt samarbete på blodigt allvar – efter Urban Deli sker bred lansering

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129