23948sdkhjf

Frida Ronge basar för Stordalens Tak

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Petter Stordalens nya livsstilshotell på Brunkebergstorg i Stockholms city, byggs nu. Här skapas hotellmagnatens största oberoende restaurangsatsning som får namnet Tak. 1000 kvadratmeter restaurang, bar och uteterrass slår upp dörrarna i mars 2017. Prisade Frida Ronge står för matkoncepten.

Prisbelönta matkreatören Frida Ronge har sedan årsskiftet arbetat med att lägga grunden till takkrogens matkoncept. Modern skandinavisk matkultur på lokala råvaror influerat av japanska tillagningsmetoder och smaker är hennes signum. Här skapar Frida allt från enklare snacks till exklusivare satta menyer för Taks fyra olika delar; restaurang, bar, råbar och terrass. I förberedelserna involveras såväl de bästa svenska producenterna för specialgjord keramik som de ledande svenska gårdarna, där Frida Ronge tillsammans med bönderna har skapat specifika odlingsplaner.

– 2016 är också ett år där vi verkligen tänker på att ta vara på naturens tillgångar, berättar Frida Ronge. Vi picklar, torkar och fermenterar olika råvaror för att i mars 2017 kunna öppna med fjolårets ingredienser.

Vid rodret står nu nyrekryterade general manager Maria Edblad Rogell, som har över 25 års erfarenhet från restaurangbranschen. Maria har haft ledande befattningar på prisbelönta krogar som Lux, Leijontornet och nu senast Oaxen Krog & Slip.

Prisbelönta Wingårdhs skapar Taks inredning som både ska matcha den spektakulära utsikten och Frida Ronges visionära svensk-japanska kök. Designtemat är inspirerat dels av de japanska inslagen i matkonceptet och dels av byggnadens arkitektur. Här finns en stark formmässig koppling mellan de olika ytorna, men samtidigt är tanken att de ska bidra med varsin egen och unik upplevelse. Lågmäld elegans i restaurangen, lite mer dekadent 70-tals feeling i baren och en fyllig och ombonad känsla på terrassen. För att närma sig en japansk metod fördjupade man sig i några klassiska japanska begrepp (tatami, shakkie, shoji, tokonoma) som tolkats och applicerats. Detta har varit vägledande i allt från rumsplanering och att förhöja delar av interiören, till att hantera utsikten och ljuset. Därefter valde Wingårdhs att addera ’de lokala råvarorna’ i form av en skandinavisk materialpalett med tydliga 70-talsinfluenser, som minner om den tid då byggnaden uppfördes. Att skapa inredning för en krog där utsikten utgör en stor del av upplevelsen är också en spännande utmaning i projektet. Stor vikt har därför lagts på att få till en rumslig dynamik, en wow-effekt, genom att varva öppna och slutna ytor och olika skikt och lager får skärma av och rama in den slående utsikten.

Frida Ronge kommer från Göteborg där hon 2012 öppnade framgångsrika restaurang vRÅ. Tidigare har hon arbetat som Kökschef på Råkultur i Stockholm samt Teppanyaki/sushikock på Yasuragi i Nacka.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Nyhetsbrev

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Arkiv

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142