23948sdkhjf

Svenskar hungrar efter dietmat

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Hela 60 procent av svenskarna uppger att de följer en speciell diet eller att de undviker vissa livsmedel av etiska eller hälsomässiga skäl.

En rapport från Nielsen där man intervjuat 30 000 personer i över 60 länder visar att sex av tio svenskar följer en diet eller avstår från att äta vissa livsmedel. Lika många uppger också att de strävar efter att äta ekologiskt skriver dagenshandel.se.

Den vanligaste dieten är att man äter mer vegetariskt och veganskt eller minskar på fett, salt och kolhydrater. Sju procent av svenskarna uppger även att de äter enligt koscherdiet och fyra procent enligt halal.

Enligt rapporten toppar svenskarna listan i Norden när det gäller intresset för ekologisk mat. Många säger sig också sträva efter att inkludera fisk, kyckling och omättade fetter och ägg i kosten.
Det här strävar vi svenskar efter att inkludera i kosten:

Ekologiskt 57 procent
Fisk och skaldjur 47 procent
Omättade fetter 47 procent
Kyckling 43 procent
Nötkött och annat rött kött 37 procent

Det här försöker vi däremot undvika i kosten:

Animaliska livsmedel med antibiotika och hormoner 70 procent
Syntetiska aromämnen 59 procent
Genmodifierade livsmedel 58 procent
Syntetiska sötningsmedel 57 procent
Syntetiska livsmedelsfärger 54 procent

En tredjedel uppger också att de eller någon i deras hushåll inte tål vissa livsmedel. Vanligaste är att man är laktosintolerant, nötallergiker eller glutenintolerant.

16 procent av hushållen har familjemedlemmar som är laktosintoleranta
9 procent har nötallergiker
6 procent har glutenintoleranta
6 procent har jordnötsallergiker
4 procent har skaldjursallergiker
3 procent har fiskallergiker
2 procent har äggallergiker
1 procent har soyaallergiker

– Det ökade intresset för alternativ kost återspeglas förstås i handeln och det finns mycket att vinna på för handlarna att bredda det sortimentet, säger ÅsaBritt Hermansson , vd på Nielsen i Sverige i ett pressmeddelande.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Nyhetsbrev

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Arkiv

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.1