Svenskar hungrar efter dietmat

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Hela 60 procent av svenskarna uppger att de följer en speciell diet eller att de undviker vissa livsmedel av etiska eller hälsomässiga skäl.

En rapport från Nielsen där man intervjuat 30 000 personer i över 60 länder visar att sex av tio svenskar följer en diet eller avstår från att äta vissa livsmedel. Lika många uppger också att de strävar efter att äta ekologiskt skriver dagenshandel.se.

Den vanligaste dieten är att man äter mer vegetariskt och veganskt eller minskar på fett, salt och kolhydrater. Sju procent av svenskarna uppger även att de äter enligt koscherdiet och fyra procent enligt halal.

Enligt rapporten toppar svenskarna listan i Norden när det gäller intresset för ekologisk mat. Många säger sig också sträva efter att inkludera fisk, kyckling och omättade fetter och ägg i kosten.
Det här strävar vi svenskar efter att inkludera i kosten:

Ekologiskt 57 procent
Fisk och skaldjur 47 procent
Omättade fetter 47 procent
Kyckling 43 procent
Nötkött och annat rött kött 37 procent

Det här försöker vi däremot undvika i kosten:

Animaliska livsmedel med antibiotika och hormoner 70 procent
Syntetiska aromämnen 59 procent
Genmodifierade livsmedel 58 procent
Syntetiska sötningsmedel 57 procent
Syntetiska livsmedelsfärger 54 procent

En tredjedel uppger också att de eller någon i deras hushåll inte tål vissa livsmedel. Vanligaste är att man är laktosintolerant, nötallergiker eller glutenintolerant.

16 procent av hushållen har familjemedlemmar som är laktosintoleranta
9 procent har nötallergiker
6 procent har glutenintoleranta
6 procent har jordnötsallergiker
4 procent har skaldjursallergiker
3 procent har fiskallergiker
2 procent har äggallergiker
1 procent har soyaallergiker

– Det ökade intresset för alternativ kost återspeglas förstås i handeln och det finns mycket att vinna på för handlarna att bredda det sortimentet, säger ÅsaBritt Hermansson , vd på Nielsen i Sverige i ett pressmeddelande.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.175