Svenskar hungrar efter dietmat

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Hela 60 procent av svenskarna uppger att de följer en speciell diet eller att de undviker vissa livsmedel av etiska eller hälsomässiga skäl.

En rapport från Nielsen där man intervjuat 30 000 personer i över 60 länder visar att sex av tio svenskar följer en diet eller avstår från att äta vissa livsmedel. Lika många uppger också att de strävar efter att äta ekologiskt skriver dagenshandel.se.

Den vanligaste dieten är att man äter mer vegetariskt och veganskt eller minskar på fett, salt och kolhydrater. Sju procent av svenskarna uppger även att de äter enligt koscherdiet och fyra procent enligt halal.

Enligt rapporten toppar svenskarna listan i Norden när det gäller intresset för ekologisk mat. Många säger sig också sträva efter att inkludera fisk, kyckling och omättade fetter och ägg i kosten.
Det här strävar vi svenskar efter att inkludera i kosten:

Ekologiskt 57 procent
Fisk och skaldjur 47 procent
Omättade fetter 47 procent
Kyckling 43 procent
Nötkött och annat rött kött 37 procent

Det här försöker vi däremot undvika i kosten:

Animaliska livsmedel med antibiotika och hormoner 70 procent
Syntetiska aromämnen 59 procent
Genmodifierade livsmedel 58 procent
Syntetiska sötningsmedel 57 procent
Syntetiska livsmedelsfärger 54 procent

En tredjedel uppger också att de eller någon i deras hushåll inte tål vissa livsmedel. Vanligaste är att man är laktosintolerant, nötallergiker eller glutenintolerant.

16 procent av hushållen har familjemedlemmar som är laktosintoleranta
9 procent har nötallergiker
6 procent har glutenintoleranta
6 procent har jordnötsallergiker
4 procent har skaldjursallergiker
3 procent har fiskallergiker
2 procent har äggallergiker
1 procent har soyaallergiker

– Det ökade intresset för alternativ kost återspeglas förstås i handeln och det finns mycket att vinna på för handlarna att bredda det sortimentet, säger ÅsaBritt Hermansson , vd på Nielsen i Sverige i ett pressmeddelande.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Nyhetsbrev

Växtbaserat på gourmetnivå

Arkiv

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Tar veganskt samarbete på blodigt allvar – efter Urban Deli sker bred lansering

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163