Het marknad för svenska bönor

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Böntrenden växer sig starkare i Sverige. På Öland är det knappt att odlarna klarar av efterfrågan. – Det är på gränsen. Vi jagar nya odlare med ljus och lykta, säger Stefan Lundgren, produktionschef på Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter.

Svarta, röda och vita bönor i salladen. Pasta där en tredjedel är gjord på bönmjöl. Produktserier med enbart svenskodlade bönor. Baljväxten blir allt vanligare på svenska tallrikar.

– Det finns absolut en böntrend. Det gäller baljväxter över huvud taget. Det är nytt i mat och det är ersättning till kött, och miljövänligt att producera. Svenskarna vill köpa svenskt också, säger Frans Johnson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

På Öland har det odlats bruna bönor s edan urminnes tider och landskapet står i princip för all produktion av kulturväxten. Sedan tre år har dock lantbrukare på ön börjat odla även svarta, röda och vita bönor.

– Det har varit en kundefterfrågan att vi ska prova på att odla det här. Svenskodlat är ju i ropet — i stället för att importera bönor från exempelvis Kina, Kanada eller var man nu hittar dem, säger Stefan Lundgren.

Han är produktionschef på den ekonomiska föreningen Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, som tar emot skördar från sina 160 medlemmar och säljer bönorna vidare till grossister och livsmedelsföretag. Nu söker föreningen efter fler bönodlare.

– Det funkar inte att odla dessa bönor i alla delar av landet. Det kräver ett visst klimat. Vi hoppas på Gotland och i Kalmartrakten, säger Lundgren.

Vatten och värme, i rätt tid på året, är nyckeln till en bra bönskörd, men frost är illavarslande.

– Det är därför det odlas så mycket på Öland, här har vi ingen frost. Kommer det frost är det kört.

TT: Hur står sig de svenska bönorna i pris jämfört med importerade?

- Än så länge är vi konkurrenskraftiga på de flesta av de här färgade bönorna, säger Stefan Lundgren.

Källor: Jordbruksverket, LRF Växtodling, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, JTI.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144