23948sdkhjf

Het marknad för svenska bönor

Böntrenden växer sig starkare i Sverige. På Öland är det knappt att odlarna klarar av efterfrågan. – Det är på gränsen. Vi jagar nya odlare med ljus och lykta, säger Stefan Lundgren, produktionschef på Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter.
Svarta, röda och vita bönor i salladen. Pasta där en tredjedel är gjord på bönmjöl. Produktserier med enbart svenskodlade bönor. Baljväxten blir allt vanligare på svenska tallrikar.

– Det finns absolut en böntrend. Det gäller baljväxter över huvud taget. Det är nytt i mat och det är ersättning till kött, och miljövänligt att producera. Svenskarna vill köpa svenskt också, säger Frans Johnson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

På Öland har det odlats bruna bönor s edan urminnes tider och landskapet står i princip för all produktion av kulturväxten. Sedan tre år har dock lantbrukare på ön börjat odla även svarta, röda och vita bönor.

– Det har varit en kundefterfrågan att vi ska prova på att odla det här. Svenskodlat är ju i ropet — i stället för att importera bönor från exempelvis Kina, Kanada eller var man nu hittar dem, säger Stefan Lundgren.

Han är produktionschef på den ekonomiska föreningen Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, som tar emot skördar från sina 160 medlemmar och säljer bönorna vidare till grossister och livsmedelsföretag. Nu söker föreningen efter fler bönodlare.

– Det funkar inte att odla dessa bönor i alla delar av landet. Det kräver ett visst klimat. Vi hoppas på Gotland och i Kalmartrakten, säger Lundgren.

Vatten och värme, i rätt tid på året, är nyckeln till en bra bönskörd, men frost är illavarslande.

– Det är därför det odlas så mycket på Öland, här har vi ingen frost. Kommer det frost är det kört.

TT: Hur står sig de svenska bönorna i pris jämfört med importerade?

- Än så länge är vi konkurrenskraftiga på de flesta av de här färgade bönorna, säger Stefan Lundgren.

Källor: Jordbruksverket, LRF Växtodling, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, JTI.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094