Varje år sedan hotell- och turismprogrammet och restaurang- och livsmedelsprogrammet lanserades 2011 har antalet sökande minskat. Sökande till restaurang- och livsmedelsprogrammet har minskat med mer än 8,4 procent sedan förra året och hela 39 procent sedan 2011, skriver besöksliv.se.
– Vi jobbar långsiktigt med att öka antalet elever till både RL och HT genom vår kampanj Världens jobb, säger Peter Thomelius, Utbildnings- och HR-chef på Visita. Det är självklart tråkigt att inte fler elever söker till våra program då branschen skriker efter yrkesutbildade. Elever som går ut våra program är i det närmaste garanterade ett jobb.
– Kockbristen är en stor utmaning för branschen och då eleverna minskar är det viktigt att det skapas fler vägar in i yrket genom yrkesvux. Tyvärr leder färre sökande till att restaurangskolor läggs ner, vilket innebär att många kommuner inte kan erbjuda restaurangutbildning. Detta trots att besöksnäringen växer i hela landet, säger Peter Thomelius.
Dyster läsning för de som söker kockar:
Antal sökande till Restaurang- och livsmedelsprogrammet:
2 293 (2015/16),
2 559 (2014/15),
2 683 (2013/14),
2 909 (2012/13),
3 443 (2011/12).