23948sdkhjf

Myndigheter stänger insektskrog

En popup-restaurang med frystorkade insekter och färdiglagade smårätter med insekter som råvaror som skulle ha öppnat i Stockholm och Malmö har stoppas av myndigheterna.


Det behövs inget formellt livsmedelstillstånd för kortare evenemang. Den här veckan skulle popup restaurangen Pestaurant ha öppnat i Stockholm och Malmö. Men Livsmedelsverket och de lokala miljöförvaltningarnas livsmedelskontroller stoppade det hela.

Beslutet är mycket olyckligt och visar att våra svenska myndigheter tolkar EU-reglerna annorlunda än till exempel Danmark där man nyligen genomförde ett liknande evenemang. I väntan på ett övergripande beslut i EU om nya livsmedel är det synd om vi halkar efter i Sverige, säger Stefan Ivarsson, Sverigechef på Rentokil Initial som ligger bakom Pestaurant.

Pestaurant är ett globalt evenemang som genomförs i en rad länder. Bakom satsningen står Rentokil, ett företag inom skadedjurskontroll. Syftet är att skapa uppmärksamhet kring framtidens matförsörjning och samtidigt lyfta frågan om hur vi löser problemen med skadedjur på bästa sätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079