23948sdkhjf

Vi dricker för mycket socker

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

ViktVäktarna har, genom Sifo, undersökt hur många glas av olika drycker vi svenskar dricker i veckan. Syftet var att kartlägga hur mycket socker vi får i oss bara av det vi dricker. Resultatet visar att svenskarna dricker nära 40 sockerbitar i veckan.

En ny sifo-undersökning från ViktVäktarna visar att svenskarna dricker i snitt 3,4 glas juice, 3,6 glas vin, 1,5 glas lättöl, 2,2 glas läsk och 2 glas saft i veckan. Totalt motsvarar det 39,2 sockerbitar i veckan. Ett glas motsvarar 2 dl vätska. Männen dricker betydligt mer socker än kvinnorna; 42 sockerbitar i veckan jämfört med kvinnornas 31.

– Fler och fler svenskar vill minska på sitt sockerintag och för de allra flesta innebär det att dra ner på godis, glass och bakelser. De värsta sockerbovarna är emellertid inte alltid de mest uppenbara: många drycker har förödande mängder socker i sig, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

En stor sockerbov i svenskarnas dryckesvanor är juicen. Enligt undersökningen dricker vi i snitt 3.4 glas juice i veckan och det är cirka 16 sockerbitar bara där.

– Det är väldigt stor skillnad på att äta och dricka frukt. Den som, rent hypotetiskt, skulle skala och äta 7-8 apelsiner på raken blir ju åtminstone mätt; men motsvarande mängd apelsinjuice ger bara en enormt stor mängd energi som kroppen får väldigt svårt att göra sig av med, säger Karin Nileskog på ViktVäktarna.

Samma undersökning visar att många anser sig ha problem med sitt sockerintag. Varannan svensk (46 %) känner att han eller hon behöver eller vill ändra ditt sätt att äta eller handskas med söta livsmedel såsom läsk, saft, godis, glass, kakor, bullar och andra sockerrika snacks.

Sockerbitar per glas om 2 dl

Juice: 4,7 sockerbitar

Läsk (Coca Cola): 6,2 sockerbitar

Blandsaft: 2.8 sockerbitar

Lättöl: 0,3 sockerbitar

Rött vin: 0,4 sockerbitar

Källa: ViktVäktarna

Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 25–29 maj 2016. Totalt intervjuades 1056 personer i ålder 15-79 år.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Nyhetsbrev

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Arkiv

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Pizza Hut tappar långvarig vd

Cateringföretag vill expandera

Ny grillrestaurang på Avenyn

The Prime Grill del av en förnyelseprocess som pågår i hela området.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.1