När McDonald´s blev Donken

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen
Jag, som många andra, äter emellanåt på McDonald´s och även på Max ska jag ärligen medge. På McDonald´s har jag min favoburgare som jag tar när suget sätter in och jag vet att det går snabbt. Som de flesta andra använder jag också det vedertagna smeknamnet Donken. För mig är det inget varumärke utan en familjär benämning mellan oss som går på deras restauranger ibland.
Men nu försöker McDonald´s göra Donken till ett varumärke via kampanjen Donken Deal. Jag är osäker på om det är den rätta vägen. Varumärket McDonald´s är ett av världens tio mest kända och starka varumärken, något man ska vårda och utveckla. Inte skoja med. Behåll ett varumärke och låt mig och alla andra gäster ha smeknamnet för oss själva.

För en tid sedan läste jag siffror om restaurangbranschen i USA. För första gången på många år ökar inte branschen utan planar ut och för fast casual-restaurangerna har en liten men ändå minskning skett. Och då ska man veta att hela 80 procent av restaurangomsättningen i USA ligger inom segmentet Quick Service, alltså inom den traditionella och ”nya” snabbmatsindustrin. Men trots allt är det långt ifrån någon kris. Varje år görs dryga 61 miljarder restaurang- och quickservicebesök i USA, 61 tusen miljoner på en befolkning på dryga 320 miljoner. Det betyder att hälften av alla måltider intas utanför hemmet.

I det här numret presenteras en ny bok om pizza eller om den napoletanska pizzan, kanske världens enklaste och godaste pizza. Det är en spännande läsning om hur två kompisar jobbar för att skapa den perfekta pizzan. Det handlar om värme och om degen förstås. Jag önskar att fler pizzerior skulle våga ta ut svängarna och skapa pizzor som utmanar gästerna. En som satsar på pizzor med ursprung från Neapel, är Paul Anderlind och Gustav Öhnfeldt som nyligen öppnade Meno male i Stockholm. Här görs pizzorna på 90 sekunder i en direktimporterad ugn på 2,4 ton från Neapel som håller 450 grader. Snabbt, enkelt och fantastiskt gott. Hamburgerboomen har blivit mainstream, nu är det dags för en pizzaboom.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

EM-silver till Sverige i Bocuse

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121