Fisk och skaldjur dominerar Årets Kock-recept

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Juryarbetet för Årets Kock 2017, SM i professionell matlagning, har påbörjats. 106 kockar har skickat in bidrag och det är fisk och skaldjur som dominerar recepten. Finalen avgörs på Malmö Arena i Malmö den 2 februari 2017.

När anmälningstiden till Årets Kock 2017 gick ut hade totalt 106 kockar skickat in sina ansökningar. För den digitala juryn, bestående av cirka 40 av Sveriges mest meriterade kockar och krögare, startar nu urvalet till det första tävlingsmomentet i Årets Kock; den uttagningen där 40 tävlande får chansen att visa att de har vad som krävs.
Fisk och skaldjur är de råvaror som flest kockar vill tävla med i Årets Kock 2016, SM i professionell matlagning. Av 106 anmälda tävlingsbidrag använde 49 procent av kockarna en huvudråvara från havet.
Den råvara som näst flest kockar valde att tävla med var kött, 20 procent, följt av fågel, 16 procent. 14 procent av valde att skicka in sin tävlingsrätt baserad på vilt och en procent presenterade en rätt helt utan animaliskt protein.

– Arbetet för den digitala juryn innebär att de granskar samtliga 106 tävlingsbidragens recept och bild. Bidragen har anonymiserats och de 40 bidrag med flest röster går vidare till en uttagning där rätten lagas upp för en andra jurygrupp, säger Fredrik Eriksson, juryns ordförande och krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Asplund.

Uttagningen genomförs den 1-2 november på Stockholms hotell- och restaurangskola och av de 40 tävlande kockarna går 18 vidare till semifinal i Helsingborg den 23 november. 8 finalister tävlar slutligen i finalen den 2 februari 2017 på Malmö Arena.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nu ska alla caféer bli lättillgängliga

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Nyhetsbrev

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Arkiv

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Napolitansk pizza till Piteå

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sänd till en kollega

0.122