Restauranggalan 2016: Alla vinnare

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Från nordligaste norr till Skåne i syd. Restaurangglans alla vinnare finns över hela landet. Fäviken är nordligast och Hörte Brygge markerar sydligaste utposten. Göteborg profilerar sig med vinnare i hela sex kategorier. Däribland Årets leverantör Johan i Hallen som finns både i Stockholm och Göteborg.

Under dagen avgjordes dessutom tävlingen Årets Servitör.

SegrarenGustav Cansund är anställd på Upper House Dining i Göteborg.

Priset för Årets Ölutvecklare delades av Folkölsbutiken och Bottle Shop. Marianne Wallberg, Stockholm Beer & Whisky Festival ett hederspris för att ha satt öl-Sverige på världskartan.

• Årets Barkoncept Bar Hommage, Stockholm

Med ett konsekvent koncept som bjuder in till oväntade smakkombinationer och smittande samtal. Detta vattenhål lyckas framstå som betydligt större än sina faktiska kvadratmeter. Personalen är synkad och fokuserad på gästernas helhetsupplevelser. En nytänd stjärna är denna kosmopolitiska kvartersbar som lockar både törstiga barflanörer och cocktailnördar.

• Årets Framtidslöfte, Anton Husa, Upper House Dining, Göteborg

Årets Framtidslöfte är nyfiken på all sorts mat. När han lärt sig grunderna och undersökt en råvara eller en teknik skapar han nya rätter med kreativitet och med säker smak. Han är en ödmjuk person och en verkligt god kamrat. De vägval han har gjort är tydliga och han väljer sina lärosäten, från kvarterspärla till stjärnkrog, med omsorg och eftertanke och med sikte på framtiden. Vinnaren är... Anton Husa!

• Årets Hederspris, Krister Dahl, Gothia Towers, Upper House, Göteborg

Årets pristagare är en professionell matlagare som på ett synnerligen berömvärt sätt fört svensk kokkonst nationellt och internationellt till en framskjuten position genom ett långvarigt och stort engagemang. Dessutom har hans stora kunnande och yrkesskicklighet lagt en stabil grund för framtida framsteg och kommande framgångar för svensk kokkonst.!

• Årets Hållbara Krog, Thörnströms Kök, Göteborg

I framkant på Sveriges framsida strålar en ledstjärna så klart med höga krav. Ansvarsfullt agerande och en hållning som är inspirerande, detta är ett verkligt hållbarhetsnav, med visioner och ambitioner som manar till efterföljd.

• Årets Hälsokoncept, Mother, Stockholm

Maten är fräsch, vällagad, smakrik och kan varieras efter egen smak och en salladsbuffé som gör gästerna lyckliga när man kan äta gott och samtidigt är nyttigt. Det här är hälsomat i världsklass som tilltalar både män och kvinnor mitt i city i en luftig och vacker lokal. Hit vill man gå om och om igen. Vinnaren är... Mother!

• Årets Innovatör Hörte Brygga, Skivarp

En riktig innovation handlar om att närma sig det farliga, läskiga och obekväma.Som att utmana normen om färskhet och istället förnya matlagningen med gamla mattekniker, så som syltat, saftat, inlagt, rökt, långkokt, bryggt och jäst. Årets innovatör gräver i vårt matarv för nya smaker, nya texturer och nya matupplevelser. Vi

• Årets Klassiker , Grands Matsal, Grand Hotel, Lund

I matsalen sitter man väl och bekvämt till bords, undfägnad av innovativ kokkonst, hämtad ur stolta traditioner och landskapets skafferi, med väl valda drycker i glasen.Få näringsställen kan vara mer klassiska än detta vitala stadshotell som samlat lundensare och besökare sedan 1899. Vinnaren är... Grands Matsal!

• Årets Krog, Fäviken Magasinet, Järpen

Vinnarmotivering: En unik restaurang och ett unikt kulinariskt nav, i en unik natur och i ett utmanande kulturlandskap. På ett träffsäkert sätt förädlas råvaror till högsta gastronomiska nivå. Samtidigt ges renässans åt det traditionella matkulturarvet och mathantverk som slumrat i trakten vaknar upp på nytt.

• Årets Kroginteriör, Brasseriet, Kungliga Operan, Stockholm

Vinnarmotivering: Här lyfter joniska pelare kassettaken. Speglar med breda dekorerade guldramar får den slipade kristallen i lampkupor och glas att glittra och glimra. Väggar i samma färg som Medelhavet en solig dag, mjuka mattor och sammetsfåtöljer skapar en magnifik scen där gästerna känner sig som operastjärnor i en välkomponerad föreställning.

• Årets Krögare, Ulf Wagner, Sjömagaisnet, Göteborg

Vinnarmotivering: Med brinnande passion, djupa yrkeskunskaper och seriöst långsiktigt arbete har Årets Krögare vunnit respekt både på hemmaplan och internationellt. Stor omsorg om såväl mat, miljö och människor som pengar bygger framgången. Vinnaren är... Ulf Wagner!

• Årets Kulturrestaurang , Hvita Hjorten, Läckö Slott, Lidköping

Vinnarmotivering: Med Vänerns barockpärla i blickfånget och köksträdgårdens skördar på tallriken förverkligas tesen att kultur är odling och odling kultur. Ett rum i naturen för njutning och reflektion, på lika hög som hållbar nivå.

• Årets Leverantör, Johan i Hallen, Göteborg och Stockholm

Vinnarmotivering: Långsiktigt tänk, nyfikenhet, ödmjuk, ansvarsfull framtoning och fantastiskt kunnande som matchar kundernas behov med bästa tänkbara produkter, inte minst i den egna charkproduktionen präglad av kärlek till råvarorna. Leverantören förvaltar en fantastisk kunskapsbank som sträcker sig tillbaka till när företaget grundades 1916.

• Matsalsteam, Thörnströms Kök, Göteborg

Vinnarmotivering: Varma leenden från matsalsteamet välkomnar gästerna in i matsalen. Här finns ett sammansvetsat gäng, där alla ingår och hjälper varandra. Hantverkstraditioner hålls levande – det trancheras vid bordet. Gästerna uppmärksammas lättsamt, hjärtligt och inbjudande. Det råder en varm stämning och harmoni som understryks av gruppens smidiga rörelsemönster. Gästerna känner sig efterlängtade av hela teamet och vill komma tillbaka.

• Årets Smaksättare Stefan Ekengren Görvälns Slott, Järfälla

Vinnarmotivering: Årets Smaksättare har en mission med nyskapande gastronomi och överraskande smakbilder som förenar det starkt traditionella med nya provokativa smakknorrar. En kreativ och ambitiös smakgeneral och ledare av ett imponerande köksgäng där alla tycks utvecklas tillsammans. Hos denna person finns fokus på smakern i det lilla och stora, i tal och skrift, i kök och blogg. Vi pratar om ett smaksnille helt enkelt.

• Årets Sommelier, Arvid Rosengren, Charlie Bird, New York

Vinnarmotivering: Metodiskt och ödmjukt har vinster på hemmaplan följts av imponerande prestationer i internationella sammanhang. Grunden är en medveten karriär och en totalsatsning av all egen kraft och tid på att parallellt utvecklas som yrkesman och tävlingssommelier. Världens Bästa Sommelier 2016 är en svensk och en skåning som väcker beundran och förundran över hela världen för sin charm, kompetens och hängivenhet.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142