23948sdkhjf

Gästspel av känd pizzabagare från Neapel

Den napolitanska pizzabagaren Guglielmo Vuolo kommer till Stockholmskrogen Taverna Brillo 22 – 24 november för ett exklusivt gästspel. Guglielmo Vuolo betraktas som en av de bästa pizzabagarna i Italien.
Guglielmo Vuolo som bor och verkar i pizzans huvudstad Neapel har tagit vidare familjetraditionen som startade 1908 och är nu den fjärde generationens pizzabagare. I Neapel undervisar Guglielmo på Associazione Verace Pizza Napoletana där han är huvudlärare och lär ut den napolitanska pizzatraditionen.

Guglielmo har blivit känd för att göra sin pizzadeg med renat havsvatten. Under sitt gästspel på Taverna Brillo kommer han att baka äkta napolitanska pizzorna precis som han gör i Neapel men med undantag från havsvattnet för att undvika onödiga transporter. Råvarorna är noga utvalda och importerade från Italien. Många av råvarorna är svåra att få tag i men tack vare Guglielmos gästspel kommer de till Sverige för första gången.

Menyn under gästspelet innehåller några utvalda pizzor varav tre av pizzorna är klassiska napolitanska och tre av dem är en hyllning till Neapelbukten. Pizzorna kommer att ackompanjeras av ett fåtal napolitanska traditionella rätter.

En äkta napolitansk pizza gör av en deg på finmalet mjöl, vatten, jäst och salt. Pizzadegen bakas ut med en speciell teknik och bakas riktigt varmt, cirka 400 – 500 grader och behöver bara gräddas i cirka 1 minut. Resultatet blir en tunn och luftig pizza med tjockare kanter som brukar vara lite brända. Klassiska napolitanska pizzor är Margherita och Marinara. Sedan 2005 är den napolitanska pizzan en skyddad ursprungsbeteckning inom EU vilket placerar den i fint sällskap med bland annat champagne, löjrom och parmaskinka. Den italienska regeringen har i år föreslagit att konsten att göra napolitansk pizza ska tas upp på UNESCOs lista för det immateriella kulturarvet då det är en central del av Italiens identitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078