Gästspel av känd pizzabagare från Neapel

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Den napolitanska pizzabagaren Guglielmo Vuolo kommer till Stockholmskrogen Taverna Brillo 22 – 24 november för ett exklusivt gästspel. Guglielmo Vuolo betraktas som en av de bästa pizzabagarna i Italien.

Guglielmo Vuolo som bor och verkar i pizzans huvudstad Neapel har tagit vidare familjetraditionen som startade 1908 och är nu den fjärde generationens pizzabagare. I Neapel undervisar Guglielmo på Associazione Verace Pizza Napoletana där han är huvudlärare och lär ut den napolitanska pizzatraditionen.

Guglielmo har blivit känd för att göra sin pizzadeg med renat havsvatten. Under sitt gästspel på Taverna Brillo kommer han att baka äkta napolitanska pizzorna precis som han gör i Neapel men med undantag från havsvattnet för att undvika onödiga transporter. Råvarorna är noga utvalda och importerade från Italien. Många av råvarorna är svåra att få tag i men tack vare Guglielmos gästspel kommer de till Sverige för första gången.

Menyn under gästspelet innehåller några utvalda pizzor varav tre av pizzorna är klassiska napolitanska och tre av dem är en hyllning till Neapelbukten. Pizzorna kommer att ackompanjeras av ett fåtal napolitanska traditionella rätter.

En äkta napolitansk pizza gör av en deg på finmalet mjöl, vatten, jäst och salt. Pizzadegen bakas ut med en speciell teknik och bakas riktigt varmt, cirka 400 – 500 grader och behöver bara gräddas i cirka 1 minut. Resultatet blir en tunn och luftig pizza med tjockare kanter som brukar vara lite brända. Klassiska napolitanska pizzor är Margherita och Marinara. Sedan 2005 är den napolitanska pizzan en skyddad ursprungsbeteckning inom EU vilket placerar den i fint sällskap med bland annat champagne, löjrom och parmaskinka. Den italienska regeringen har i år föreslagit att konsten att göra napolitansk pizza ska tas upp på UNESCOs lista för det immateriella kulturarvet då det är en central del av Italiens identitet.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Nyhetsbrev

Butik och restaurang till Kiruna

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.112