23948sdkhjf

Uppåt för trafikkrogar, nedåt för snabbmat

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 4,6 procent under oktober 2016 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för trafiknära restauranger, som ökade med 10,7 procent.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under oktober månad, lägst utfall hade personalrestauranger med en volymutveckling på som minskade 6,5 procent. Trafiknära restauranger fortsätter att utvecklas starkt 10,7 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 7,0 procent i oktober, jämfört med samma månad föregående år.

• Visita och DLF kommenterar: Restaurangomsättningen ökade med 7,0 procent i oktober 2016 jämfört med oktober 2015, i volym ökade den med 4,6 procent. Den preliminära omsättningstillväxten i volym under oktober var bra.Omsättningstillväxten i volym för tredje kvartalet i år jämfört med motsvarande period föregående år har skrivits ned från 6 procent till 4 procent mellan september och oktober. Det är fortfarande en mycket stark tillväxt men den har alltså skrivits ned med drygt 30 procent.

• Snabbmat minskar: De stora skillnaderna i utveckling mellan olika restaurangkategorier kvarstår. Mest noterbart är att omsättningstillväxten för kategorin snabbmat preliminärt är negativ för oktober. För september var omsättningstillväxten för kategorin drygt 10 procent. Förvisso var tillväxten något högre i oktober föregående år jämfört med september men skillnaden var inte särskilt stor.

• Lunch - och kvällsrestauranger på fortsatt tillväxt: Den största restaurangkategorin, lunch- och kvällsrestauranger, fortsatte att uppvisa en stark omsättningstillväxt under oktober på nästan 13 procent. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), stod i princip still mellan september och oktober. Hittills under årets första tio månader har prisnivån ökat med 1,6 procent, vilket motsvarar 2,0 procent i årstakt.

• Restaurangföretagen har förbättrad efterfrågan: Restaurangföretagarnas syn på efterfrågan fortsatte att förbättras under november. Förväntningsläget ligger en bra bit över genomsnittet för de senaste 10 åren. Det visar Konjunkturinstitutets månatliga konjunkturbarometer, som återspeglar restaurangföretagares syn på efterfrågan de kommande tre månaderna.

• Stark försäljning för trafiknära restauranger : Försäljningsvolymen för trafiknära restauranger ökade med 10,7 procent i oktober, vilket var den starkaste utvecklingen bland de olika restaurangkategorierna. Den kategori med svagast utveckling var personalrestaurangerna, vars försäljningsvolym minskade med 9,4 procent.

Restaurangindex


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Restauranggalan 2018
Årets Klassiker finns i Malmö

Skånsk krog tog hem utmärkelsen Årets Klassiker, Årstiderna.

Restauranggalan 2018
Årets Kulturrestaurang ligger i Värnamo

Restaurang Syltan på konst- och designmuseet Vandalorum är Årets Kulturrestaurang.

Restauranggalan 2018
Han är Årets Innovatör

Kocken och krögaren Paul Svensson är en gastronomisk innovatör som sätter råvaror från växtriket främst.

Restauranggalan 2018
Han är årets smakskapare

Rutabagas Mathias Dahlgren tilldelas utmärkelsen Årets Smakskapare.

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på Årets Kroginteriör

Restauranggalan 2018
Årets Hållbara krog är K-Märkt Garnisonen

Nära samarbete med leverantörerna och matfilosofin att inte slänga något ledde till vinst i kategorin Årets Hållbara Krog.

Nyhetsbrev

Till bords!

Arkiv

Restauranggalan 2018
Årets Sommelier - Peter Halldén

Han är utsedd till Årets Sommelier.

Restauranggalan 2018
Årets Framtidslöfte - Fabian Olli Johansson

Han är korad till Årets Framtidslöfte vid Restauranggalan på Cirkus på måndagskvällen.

Restauranggalan 2018
Ölgäris gick segrande ur striden

Årets Ölutvecklare är Ölgäris, ett community för ölintresserad kvinnor och ickebinära som vill lära mer om och dricka öl, startat av Josefine Törnqvist.

Restauranggalan 2018
Holy Greens är Årets Hälsokrog

Restauranggalan 2018
Årets barkoncept finns i Uppsala

Årets Barkoncept är 7 Flaskor i Uppsala.

Restauranggalan 2018
Första priset utdelat - Årets Stipendiat

Han tiilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdoms Stipendium.

Restauranggalan 2018
Dags för Restauranggalan!

Ikväll äger Restauranggalan rum på Cirkus i Stockholm.

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Chef för hamburgerkedja prisad igen

Kronfågel och KLS Ugglarps i samarbete

"Detta kommer att skapa en solid grund för gemensam tillväxt"

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135