Uppåt för trafikkrogar, nedåt för snabbmat

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 4,6 procent under oktober 2016 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för trafiknära restauranger, som ökade med 10,7 procent.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under oktober månad, lägst utfall hade personalrestauranger med en volymutveckling på som minskade 6,5 procent. Trafiknära restauranger fortsätter att utvecklas starkt 10,7 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 7,0 procent i oktober, jämfört med samma månad föregående år.

• Visita och DLF kommenterar:Restaurangomsättningen ökade med 7,0 procent i oktober 2016 jämfört med oktober 2015, i volym ökade den med 4,6 procent. Den preliminära omsättningstillväxten i volym under oktober var bra.Omsättningstillväxten i volym för tredje kvartalet i år jämfört med motsvarande period föregående år har skrivits ned från 6 procent till 4 procent mellan september och oktober. Det är fortfarande en mycket stark tillväxt men den har alltså skrivits ned med drygt 30 procent.

• Snabbmat minskar: De stora skillnaderna i utveckling mellan olika restaurangkategorier kvarstår. Mest noterbart är att omsättningstillväxten för kategorin snabbmat preliminärt är negativ för oktober. För september var omsättningstillväxten för kategorin drygt 10 procent. Förvisso var tillväxten något högre i oktober föregående år jämfört med september men skillnaden var inte särskilt stor.

• Lunch - och kvällsrestauranger på fortsatt tillväxt: Den största restaurangkategorin, lunch- och kvällsrestauranger, fortsatte att uppvisa en stark omsättningstillväxt under oktober på nästan 13 procent. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), stod i princip still mellan september och oktober. Hittills under årets första tio månader har prisnivån ökat med 1,6 procent, vilket motsvarar 2,0 procent i årstakt.

• Restaurangföretagen har förbättrad efterfrågan: Restaurangföretagarnas syn på efterfrågan fortsatte att förbättras under november. Förväntningsläget ligger en bra bit över genomsnittet för de senaste 10 åren. Det visar Konjunkturinstitutets månatliga konjunkturbarometer, som återspeglar restaurangföretagares syn på efterfrågan de kommande tre månaderna.

• Stark försäljning för trafiknära restauranger :Försäljningsvolymen för trafiknära restauranger ökade med 10,7 procent i oktober, vilket var den starkaste utvecklingen bland de olika restaurangkategorierna. Den kategori med svagast utveckling var personalrestaurangerna, vars försäljningsvolym minskade med 9,4 procent.

Restaurangindex


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De ska fixa mackan i Stockholm

Onlinepizza kör godis åt Hemmakväll

Löfbergs nyöppnar

Quorns passning till KFC i kycklingkris

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Nyhetsbrev

Äggröra hos Preem

Arkiv

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Duni köper förpackningsbolag

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sänd till en kollega

0.208