23948sdkhjf

Uppåt för trafikkrogar, nedåt för snabbmat

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 4,6 procent under oktober 2016 jämfört med samma månad föregående år. Bäst gick det för trafiknära restauranger, som ökade med 10,7 procent.
Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under oktober månad, lägst utfall hade personalrestauranger med en volymutveckling på som minskade 6,5 procent. Trafiknära restauranger fortsätter att utvecklas starkt 10,7 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 7,0 procent i oktober, jämfört med samma månad föregående år.

• Visita och DLF kommenterar: Restaurangomsättningen ökade med 7,0 procent i oktober 2016 jämfört med oktober 2015, i volym ökade den med 4,6 procent. Den preliminära omsättningstillväxten i volym under oktober var bra.Omsättningstillväxten i volym för tredje kvartalet i år jämfört med motsvarande period föregående år har skrivits ned från 6 procent till 4 procent mellan september och oktober. Det är fortfarande en mycket stark tillväxt men den har alltså skrivits ned med drygt 30 procent.

• Snabbmat minskar: De stora skillnaderna i utveckling mellan olika restaurangkategorier kvarstår. Mest noterbart är att omsättningstillväxten för kategorin snabbmat preliminärt är negativ för oktober. För september var omsättningstillväxten för kategorin drygt 10 procent. Förvisso var tillväxten något högre i oktober föregående år jämfört med september men skillnaden var inte särskilt stor.

• Lunch - och kvällsrestauranger på fortsatt tillväxt: Den största restaurangkategorin, lunch- och kvällsrestauranger, fortsatte att uppvisa en stark omsättningstillväxt under oktober på nästan 13 procent. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), stod i princip still mellan september och oktober. Hittills under årets första tio månader har prisnivån ökat med 1,6 procent, vilket motsvarar 2,0 procent i årstakt.

• Restaurangföretagen har förbättrad efterfrågan: Restaurangföretagarnas syn på efterfrågan fortsatte att förbättras under november. Förväntningsläget ligger en bra bit över genomsnittet för de senaste 10 åren. Det visar Konjunkturinstitutets månatliga konjunkturbarometer, som återspeglar restaurangföretagares syn på efterfrågan de kommande tre månaderna.

• Stark försäljning för trafiknära restauranger : Försäljningsvolymen för trafiknära restauranger ökade med 10,7 procent i oktober, vilket var den starkaste utvecklingen bland de olika restaurangkategorierna. Den kategori med svagast utveckling var personalrestaurangerna, vars försäljningsvolym minskade med 9,4 procent.

Restaurangindex
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063