23948sdkhjf

Allt talar för svenskt kött

Länge, länge stod jag emot. Man vill ju inte vara en nationalistisk svensk som bara ser allt i gulblått när det handlar om maten. Argumenterade för att ”visst finns nöt- och griskött från andra länder som är både bättre i sin struktur och i smaken och världen är full av seriösa uppfödare”. Det har ju för övrigt varit ett av huvudargumenten från stora delar av den svenska restaurang- och foodservicebranschen.
Men det har också varit och är en prisfråga. En hårt konkurrensutsatt bransch jagar självfallet pris.
Men nu riskerar vi att få betala ett högt pris för låga priser. Det ”priset” stavas antibiotikaresistens. Nyligen hörde jag den före detta ledamoten i EU-parlamentet Marit Paulsen säga i en tv-intervju att ”de kvinnor som i framtiden vill ha två barn, måste föda tre”. Hon menar att till synes oskyldiga sjukdomar, som exempelvis öroninflammation, riskerar vi att inte klara av i framtiden då den antibiotika vi använder inte biter på multiresistenta bakterier, så kallade MRSA. Vi får alltså räkna med en högre barnadödlighet om vi inte kommer till rätta med detta hot mot mänskligheten.
Den största boven i dramat är antibiotikaanvändningen i djurhållningen, ett beprövat men farligt sätt för att slippa ta itu med djuromsorgen. Värst är Spanien men även Italien och Tyskland är tunga användare av antibiotika i förebyggande syfte. Och här är Sverige bäst i världen. Det går inte att bortse från så vill man värna om sin egen, sina barns och barnbarns hälsa och alla andras hälsa för den skull, är det svenskt som gäller. Med den utgångspunkten är det inga problem att vara blågul hela vägen.

Fast Food Magazine kommer under 2017 att söka nya vägar och delvist nytt innehåll. Mer om detta när den nya chefredaktören har tagit plats.
Själv vill jag avslutningsvis rikta ett stort och varmt tack till alla som medverkat till att Fast Food Magazine är en viktig och aktuell tidning för en bransch som jag är fantastiskt glad att ha fått lära känna. Tack Lennart Wallander, Food&Friends, Claes Lindblom, trendanalytiker, Ingela Stenson, United Minds, Filip Åkerblom, Lilla Kafferosteriet, Maud Lindblå, Korv à la Maud, Johan Damgaard, Johan&Nyström, Cajsa Lykke Carlson, frilans i London och Johan Ohlander, frilans i New York. Jag har säkert glömt bort flera men tacket gäller er också.

Anders Örnevall, avgående chefredaktör
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066