23948sdkhjf

Allt talar för svenskt kött

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen
Länge, länge stod jag emot. Man vill ju inte vara en nationalistisk svensk som bara ser allt i gulblått när det handlar om maten. Argumenterade för att ”visst finns nöt- och griskött från andra länder som är både bättre i sin struktur och i smaken och världen är full av seriösa uppfödare”. Det har ju för övrigt varit ett av huvudargumenten från stora delar av den svenska restaurang- och foodservicebranschen.
Men det har också varit och är en prisfråga. En hårt konkurrensutsatt bransch jagar självfallet pris.
Men nu riskerar vi att få betala ett högt pris för låga priser. Det ”priset” stavas antibiotikaresistens. Nyligen hörde jag den före detta ledamoten i EU-parlamentet Marit Paulsen säga i en tv-intervju att ”de kvinnor som i framtiden vill ha två barn, måste föda tre”. Hon menar att till synes oskyldiga sjukdomar, som exempelvis öroninflammation, riskerar vi att inte klara av i framtiden då den antibiotika vi använder inte biter på multiresistenta bakterier, så kallade MRSA. Vi får alltså räkna med en högre barnadödlighet om vi inte kommer till rätta med detta hot mot mänskligheten.
Den största boven i dramat är antibiotikaanvändningen i djurhållningen, ett beprövat men farligt sätt för att slippa ta itu med djuromsorgen. Värst är Spanien men även Italien och Tyskland är tunga användare av antibiotika i förebyggande syfte. Och här är Sverige bäst i världen. Det går inte att bortse från så vill man värna om sin egen, sina barns och barnbarns hälsa och alla andras hälsa för den skull, är det svenskt som gäller. Med den utgångspunkten är det inga problem att vara blågul hela vägen.

Fast Food Magazine kommer under 2017 att söka nya vägar och delvist nytt innehåll. Mer om detta när den nya chefredaktören har tagit plats.
Själv vill jag avslutningsvis rikta ett stort och varmt tack till alla som medverkat till att Fast Food Magazine är en viktig och aktuell tidning för en bransch som jag är fantastiskt glad att ha fått lära känna. Tack Lennart Wallander, Food&Friends, Claes Lindblom, trendanalytiker, Ingela Stenson, United Minds, Filip Åkerblom, Lilla Kafferosteriet, Maud Lindblå, Korv à la Maud, Johan Damgaard, Johan&Nyström, Cajsa Lykke Carlson, frilans i London och Johan Ohlander, frilans i New York. Jag har säkert glömt bort flera men tacket gäller er också.

Anders Örnevall, avgående chefredaktör


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Restauranggalan 2018
Här är Restauranggalans alla vinnare!

Pristagare från hela landet hyllades under den tionde upplagan av Restauranggalan däribland Operakällaren som vann Årets Krog och Långbro Värdshus som vann Årets Arbetsplats. Årets hederspristagare är Karin Fransson.

Restauranggalan 2018
Operakällaren är årets krog

Beviset på att fine dining aldrig går ur tiden.

Restauranggalan 2018
Årets arbetsplats - Långbro Värdshus

Personalen ska vara lika nöjda som gästerna när det lämnar arbetet för dagen, sa krögaren och kocken Fredrik Eriksson.

Restauranggalan 2018
Hon är årets hederspristagare

En märkbart rörd Karin Fransson förärades RS Restauranger & Storköks och Svenska kockars Hederspris.

Restauranggalan 2018
Årets Krögare verkar i Helsingborg

Per Dahlberg på Restaurang Gastro är Årets Krögare.

Restauranggalan 2018
En leverantör att lita på

Årets Leverantör är Rational.

Nyhetsbrev

Restauranggalan 2018
Årets Matsalsteam arbetar på Gastrologik

Att involvera alla ledord för Stockholmskrogen som har Årets Matsalsteam.

Arkiv

Restauranggalan 2018
Årets Klassiker finns i Malmö

Skånsk krog tog hem utmärkelsen Årets Klassiker, Årstiderna.

Restauranggalan 2018
Årets Kulturrestaurang ligger i Värnamo

Restaurang Syltan på konst- och designmuseet Vandalorum är Årets Kulturrestaurang.

Restauranggalan 2018
Han är Årets Innovatör

Kocken och krögaren Paul Svensson är en gastronomisk innovatör som sätter råvaror från växtriket främst.

Restauranggalan 2018
Han är årets smakskapare

Rutabagas Mathias Dahlgren tilldelas utmärkelsen Årets Smakskapare.

Restauranggalan 2018
Årets Hållbara krog är K-Märkt Garnisonen

Nära samarbete med leverantörerna och matfilosofin att inte slänga något ledde till vinst i kategorin Årets Hållbara Krog.

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på Årets Kroginteriör

Till bords!

Restauranggalan 2018
Årets Sommelier - Peter Halldén

Han är utsedd till Årets Sommelier.

Restauranggalan 2018
Årets Framtidslöfte - Fabian Olli Johansson

Han är korad till Årets Framtidslöfte vid Restauranggalan på Cirkus på måndagskvällen.

Restauranggalan 2018
Ölgäris gick segrande ur striden

Årets Ölutvecklare är Ölgäris, ett community för ölintresserad kvinnor och ickebinära som vill lära mer om och dricka öl, startat av Josefine Törnqvist.

Restauranggalan 2018
Holy Greens är Årets Hälsokrog

Restauranggalan 2018
Årets barkoncept finns i Uppsala

Årets Barkoncept är 7 Flaskor i Uppsala.

Restauranggalan 2018
Första priset utdelat - Årets Stipendiat

Han tiilldelades Svenska Kockars Förenings Ungdoms Stipendium.

Restauranggalan 2018
Dags för Restauranggalan!

Ikväll äger Restauranggalan rum på Cirkus i Stockholm.

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Sju miljoner bullar under en dag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.93