Allt talar för svenskt kött

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen
Länge, länge stod jag emot. Man vill ju inte vara en nationalistisk svensk som bara ser allt i gulblått när det handlar om maten. Argumenterade för att ”visst finns nöt- och griskött från andra länder som är både bättre i sin struktur och i smaken och världen är full av seriösa uppfödare”. Det har ju för övrigt varit ett av huvudargumenten från stora delar av den svenska restaurang- och foodservicebranschen.
Men det har också varit och är en prisfråga. En hårt konkurrensutsatt bransch jagar självfallet pris.
Men nu riskerar vi att få betala ett högt pris för låga priser. Det ”priset” stavas antibiotikaresistens. Nyligen hörde jag den före detta ledamoten i EU-parlamentet Marit Paulsen säga i en tv-intervju att ”de kvinnor som i framtiden vill ha två barn, måste föda tre”. Hon menar att till synes oskyldiga sjukdomar, som exempelvis öroninflammation, riskerar vi att inte klara av i framtiden då den antibiotika vi använder inte biter på multiresistenta bakterier, så kallade MRSA. Vi får alltså räkna med en högre barnadödlighet om vi inte kommer till rätta med detta hot mot mänskligheten.
Den största boven i dramat är antibiotikaanvändningen i djurhållningen, ett beprövat men farligt sätt för att slippa ta itu med djuromsorgen. Värst är Spanien men även Italien och Tyskland är tunga användare av antibiotika i förebyggande syfte. Och här är Sverige bäst i världen. Det går inte att bortse från så vill man värna om sin egen, sina barns och barnbarns hälsa och alla andras hälsa för den skull, är det svenskt som gäller. Med den utgångspunkten är det inga problem att vara blågul hela vägen.

Fast Food Magazine kommer under 2017 att söka nya vägar och delvist nytt innehåll. Mer om detta när den nya chefredaktören har tagit plats.
Själv vill jag avslutningsvis rikta ett stort och varmt tack till alla som medverkat till att Fast Food Magazine är en viktig och aktuell tidning för en bransch som jag är fantastiskt glad att ha fått lära känna. Tack Lennart Wallander, Food&Friends, Claes Lindblom, trendanalytiker, Ingela Stenson, United Minds, Filip Åkerblom, Lilla Kafferosteriet, Maud Lindblå, Korv à la Maud, Johan Damgaard, Johan&Nyström, Cajsa Lykke Carlson, frilans i London och Johan Ohlander, frilans i New York. Jag har säkert glömt bort flera men tacket gäller er också.

Anders Örnevall, avgående chefredaktör


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nu ska alla caféer bli lättillgängliga

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Nyhetsbrev

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Arkiv

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Butik och restaurang till Kiruna

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Napolitansk pizza till Piteå

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sänd till en kollega

0.133