Så ska franchisetvister lösas

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Branschorganisationen lanserar medling som ny lösning vid tvister inom franchise.

Svensk Franchise upprättar organisation för medling som ett sätt att lösa tvister inom franchisesystem för att undvika djupa konflikter och istället hitta konstruktiva och framåtriktade lösningar.

Trots att tvister är ovanliga ser vi ett behov av att erbjuda våra medlemmar professionell hjälp att hitta lösningar på tvister innan de blir rättsfall. Förutom lägre kostnader innebär det också att samarbetet inom franchisesystemet kan fortsätta att utvecklas när medlingen är framgångsrik, säger Johan Martinsson, vd för Svensk Franchise i en kommentar.

Sedan 1990 finns en etisk nämnd, med representanter för både franchisegivare och franchisetagare, som har uppdraget att säkerställa att franchise bedrivs i enlighet med det europeiska regelverket ”The European Code of Ethics for Franchising”. De branschanpassade medlingsreglerna för franchiseföretag har utarbetats i samarbete med advokat Dan Engström på advokatfirman NOVA i Stockholm.

Franchise som företagsform är enligt branschorganisationen växande och enligt siffror från HUI Research beräknas de svenska franchiseföretagen i år omsätta 277 miljarder kronor jämfört med 260 miljarder år 2016. Även antalet anställda inom svenska franchiseföretag beräknas öka under 2017 och enligt prognos beräknas 144 000 personer vara anställda i franchiseföretag i år.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Nyhetsbrev

Butik och restaurang till Kiruna

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.108