23948sdkhjf

Så ska franchisetvister lösas

Branschorganisationen lanserar medling som ny lösning vid tvister inom franchise.

Svensk Franchise upprättar organisation för medling som ett sätt att lösa tvister inom franchisesystem för att undvika djupa konflikter och istället hitta konstruktiva och framåtriktade lösningar.

Trots att tvister är ovanliga ser vi ett behov av att erbjuda våra medlemmar professionell hjälp att hitta lösningar på tvister innan de blir rättsfall. Förutom lägre kostnader innebär det också att samarbetet inom franchisesystemet kan fortsätta att utvecklas när medlingen är framgångsrik, säger Johan Martinsson, vd för Svensk Franchise i en kommentar.

Sedan 1990 finns en etisk nämnd, med representanter för både franchisegivare och franchisetagare, som har uppdraget att säkerställa att franchise bedrivs i enlighet med det europeiska regelverket ”The European Code of Ethics for Franchising”. De branschanpassade medlingsreglerna för franchiseföretag har utarbetats i samarbete med advokat Dan Engström på advokatfirman NOVA i Stockholm.

Franchise som företagsform är enligt branschorganisationen växande och enligt siffror från HUI Research beräknas de svenska franchiseföretagen i år omsätta 277 miljarder kronor jämfört med 260 miljarder år 2016. Även antalet anställda inom svenska franchiseföretag beräknas öka under 2017 och enligt prognos beräknas 144 000 personer vara anställda i franchiseföretag i år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062