23948sdkhjf

Lättölen tynar bort

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Svenskarna dricker mindre för varje år.

Lättölen var länge en självklar dryck i Sverige, nästan 100 liter per person dracks varje år fram tills början av 1990-talet då konsumtionen långsamt började sjunka. Förra året dracks det endast 16,4 liter per person, en bottennotering, det framgår av ny statistik från Sveriges Bryggerier.

Läs också: Ölbrist är inte ett problem – ännu

Under samma period har dock lättölens konkurrent, den i Sverige relativt nya alkoholfria ölen tagit större plats, från 1,4 liter 2010 till 8,3 liter per person 2016. Fortsätter trenden kan alkoholfria ölen inom några år gå om lättölen i försäljning.

– Den alkoholfria ölen ser ut att kunna då inom fem års sikt bli större i volym jämfört med lättöl som har minskat ungefär tio procent till under de senaste tolv månaderna, säger Fredrik Sörbom på branschföreningen Sveriges bryggerier till P4 Östergötland.

Även bland de stora dagligvarukedjorna har man märkt av den minskade försäljningen. Men att lättölen helt skulle försvinna är det få som tror.

– Nej, vi har ju en tradition av att brygga lättöl i Sverige. Det känns inte som att det är lättölen som minskar så mycket här utan det är framför allt den alkoholfria ölen ökar. Och det är ju för att den har en god smak, säger Martin Andersson, Icahandlare i Bestorp till P4 Östergötland.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Arkiv

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.151