Lättölen tynar bort

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Svenskarna dricker mindre för varje år.

Lättölen var länge en självklar dryck i Sverige, nästan 100 liter per person dracks varje år fram tills början av 1990-talet då konsumtionen långsamt började sjunka. Förra året dracks det endast 16,4 liter per person, en bottennotering, det framgår av ny statistik från Sveriges Bryggerier.

Under samma period har dock lättölens konkurrent, den i Sverige relativt nya alkoholfria ölen tagit större plats, från 1,4 liter 2010 till 8,3 liter per person 2016. Fortsätter trenden kan alkoholfria ölen inom några år gå om lättölen i försäljning.

– Den alkoholfria ölen ser ut att kunna då inom fem års sikt bli större i volym jämfört med lättöl som har minskat ungefär tio procent till under de senaste tolv månaderna, säger Fredrik Sörbom på branschföreningen Sveriges bryggerier till P4 Östergötland.

Även bland de stora dagligvarukedjorna har man märkt av den minskade försäljningen. Men att lättölen helt skulle försvinna är det få som tror.

– Nej, vi har ju en tradition av att brygga lättöl i Sverige. Det känns inte som att det är lättölen som minskar så mycket här utan det är framför allt den alkoholfria ölen ökar. Och det är ju för att den har en god smak, säger Martin Andersson, Icahandlare i Bestorp till P4 Östergötland.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.178