23948sdkhjf

Här är årets ”udda” semlor

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Nachos, falukorv och marängsviss bland andra.

Efter jul och nyår börjar nu semmelsäsongen, på tok för tidigt enligt traditionalisterna. Förutom att semmelsäsongen dyker upp allt tidigare i almanackan har det på senare år även blivit en något utav en sport för ett flertal bagare att lansera nya, innovativa, och ibland provokativa varianter av det klassiska bakverket.

Många kommer kanske ihåg semmelwrapen 2015 eller förra årets prinsessemla, en semla korsad med en prinsessbakelse. Men vad är årets semmelnyheter? Det är flera stycken visar det sig

Först ut i år var nachossemlan, en semla där bullen tagit formen av sötade vetechips som doppas i mandelmassa och grädde. Semlan introducerades på caféet Mr Cake i Stockholm men även Ica Maxi Flygstaden i Halmstad och Gustafs Konditori Huskvarna har tagit till sig den lite mer knapriga varianten på den klassiska fastlagsbullen.

Men nachossemlan är inte ensam med att härma andra rätter. Efter att programledarna på P4 Västmanlands morgonshow spekulerat i olika varianter var det programledaren Liselotte Mellersmo som fick idéen till falukorv i ugns-semlan. En som lyssnade på programmet var bagaren och konditorn Sofia Westergren som, även om hon fann tanken märklig faktiskt bakade sin egna variant av semlan.

– Jag stod och lyssnade på radion i bageriet och skulle precis börja baka våra semlor. Det lät ju helt galet men jag kunde ändå se det hela framför mig och ville utmana mig själv. Det är ju inget vi tänker sälja i bageriet men det var ju en kul grej, säger Sofia Westergren till SVT Västmanland.

Alla semlor försöker dock inte härma varmrätter utan försöker istället ändra på ingredienserna En sådan variant är marängsviss-semlan som återfinns på Ica Vessigebro. Semlan är traditionell till formen men innehåller nutella, grädde, skivad banan, florsocker och maränger.

– Den är väldigt söt och god, den smakar som marängsviss. Den traditionella semlan finns också, men vi ville bredda oss och ha fler smaker så det passar alla, säger Elin Persson, delägare till Ica Vessigebro till Hallands Nyheter.

Men årets semmelvarianter slutar inte där, lyxsemlor med champagne, semmelburgare med extra mycket mandelmassa och ”momlan”, en morotskakssemla är några av de varianter som också dykt upp.

Har vi missat någon semmelvariant eller har du kanske bakat en egen? Hör av dig i så fall!

Mer om:bakverk |Semlor
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Arkiv

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.18