23948sdkhjf

Mer arbete ska skapas inom svenska livsmedelskedjan

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Ett nytt projekt som ska lägga grunden för bland annat en fördubblad livsmedelsexport.

I och med den nationella livsmedelsstrategin har mål satts upp för att livsmedelskedjan i landet ska växa – något som ska ske genom ökad svensk konsumtion av svenska livsmedel, men också genom en fördubblad export på området.

För att nå målen behövs också mer arbetskraft inom livsmedelsförädling, jordbruk och trädgårdsnäring, vilket gör att flertalet organisationer går ihop i ett nytt projekt.

Med finansieringshjälp från Europeiska socialfonden ska nu Livsmedelsföretagen, LRF, SLA Arbetsgivarna, Hushållningssällskapet samt Arbetsförmedlingen och Bemanningsföretagen i en förstudie tillsammans reda ut var de nya jobben kan komma att behövas och vilka utbildningsinsatser som behövs dra igång.

Läs också: Från Arla till LRF

Enligt de inblandade aktörerna ska projektet på sikt leda till att arbetsgivarna ska kunna få den arbetskraft som behövs för att växa.

Läs också: Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– På Arbetsförmedlingen ser vi att branschen kan erbjuda nya ingångar till arbetsmarknaden, till exempel för ungdomar och nyanlända personer. Förstudien kommer att ge värdefull information så vi kan planera utbildning och andra insatser för att effektivt matcha arbetssökande mot jobben som kommer, säger Daniel Warelius, chef för Arbetsförmedlingen i Skåne.

Det är LRF och Arbetsförmedlingen som står som projektägare, medan de andra tidigare nämnda organisationer är med i styrgruppen. Totalt är 63 organisationer inom primärproduktion och förädling delaktiga i projektet.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.177