Kaffebolag måste varningsmärka i Kalifornien

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Delstaten har bestämt att kaffekedjor som Starbucks måste varningsmärka sitt kaffe eftersom man inte kunnat bevisa att nivåerna av akrylamid är ofarliga.

En åtta år lång rättsprocess i Kalifornien närmar sig sitt slut, vilket medför att Starbucks tillsammans med 90 andra kaffebolag måste förse alla kaffepaket som säljs i den amerikanska delstaten med varningsetiketter.

Enligt domaren i överdomstolen i Los Angeles har bolagen inte kunnat bevisa att det är riskfritt att konsumera kaffet, vilket enligt kalifornisk lag innebär att konsumenter måste varnas med etiketter. I fallet med kaffe är det rostningen av kaffebönor som pekas ut eftersom den karcinogena kemikalien akrylamid skapas vid processen.

Bakom rättstvisten, som resulterat i tusentals tester och analyser under de senaste åtta åren, står en ideell grupp som dragit bland annat kaffebolag, rosterier och återförsäljare inför rätta eftersom de trots delstatens lagar inte varnat för kemikalierna som finns i kaffet.

Läs också: Alingsås får SM i kaffe

Gruppen försökte föra fram bevis som visar på fosterskador och hälsoproblem, bland spädbarn, barn och vuxna – alla kopplade till kaffet. Eftersom försvarets experter sa att de inte har någon åsikt om orsakssammanhangen kan inte heller säkra bevis för att kaffe inte har någon inverkan på konsumenters hälsa visas upp.

Nu fortsätter processen med att fastställa de ersättningar som kaffebolagen ska betala ut. Målsägarna har redan lagt sitt krav, vilket motsvarar upp till 2 500 dollar per dag och invånare i staten – sedan 2002. En svindlade summa med tanke på delstatens invånarantal på närmare 40 miljoner.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172