23948sdkhjf

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Under nästa mandatperiod vill Miljöpartiet beskatta importerat kött där mycket antibiotika används i uppfödningen, efter samma modell som man beskattar varor med höga halter giftiga kemikalier.

Under en presskonferens under onsdagen berättade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (också i dag minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat) att partiet går till val på att införa en ny köttskatt.

Skatten ska läggas på det man kallar importerat "fulkött", det vill säga kött där mycket antibiotika används regelbundet under uppfödningen, skriver Aftonbladet.

Partiet vill införa skatten under nästa mandatperiod, och menar att den syftar till att jämna ut den konkurrens som svenska bönder möter i billigare importkött. Samtidigt säger Isabella Lövin att det också handlar om få ner användningen av antibiotika ur ett hälsoperspektiv för människor.

Läs också: Restauranger ska tvingas visa var köttet kommer ifrån

– Antibiotika används för att hålla nere kostnaderna i djurhållningen och produktionen så att djuren inte blir sjuka och håller sig vid liv fram till slakt. Men vi behöver minska användningen av antibiotika, säger hon enligt Aftonbladet.

Man vill att utformandet av skatten ska likna den kemikalieskatt på elektronik som tidigare införts, där vitvaror med höga halter kemikalier beskattas kraftigt, samtidigt som de varor som inte använder giftiga kemikalier får en reducerad skatt.

– Det är en modell som EU-kommissionen har accepterat och vi ser det som en framkomlig väg. Målet är att driva på utvecklingen och regelverket inom EU, säger Lövin, som förtydligar att skatten skulle rikta sig mot utländska producenter.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Wallmans Group tappar vd

Bartenderduo bygger meny enligt klassiskt spel

Vd-skifte på Martin & Servera

Martin & Serveras vd och koncernchef lämnar i mars nästa år.

Kalvracks och chartreuse i Bocuse d’Or

Nu skapas rätterna som blir hyllningar till Paul Bocuse och Joël Robuchon.

Så ska Avenyfamiljen bli mer klimatsmarta

När O´Learys själva får välja

Här är de åtta franchisetagarna som hyllas av restaurangkedjan internt.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ny vd för Lindvalls Chark

Fjärde generationen tar över.

Arkiv

Fika hos Gina Tricot

Hälsokaféet Flik är ett samarbete mellan modekedjan och Juiceverket.

Löfbergs rekordinvesterar i Karlstad

Satsningen kan bli den största investeringen i företagets historia.

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

En bransch i uppgång

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163