23948sdkhjf

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Under nästa mandatperiod vill Miljöpartiet beskatta importerat kött där mycket antibiotika används i uppfödningen, efter samma modell som man beskattar varor med höga halter giftiga kemikalier.
Under en presskonferens under onsdagen berättade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (också i dag minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat) att partiet går till val på att införa en ny köttskatt.

Skatten ska läggas på det man kallar importerat "fulkött", det vill säga kött där mycket antibiotika används regelbundet under uppfödningen, skriver Aftonbladet .

Partiet vill införa skatten under nästa mandatperiod, och menar att den syftar till att jämna ut den konkurrens som svenska bönder möter i billigare importkött. Samtidigt säger Isabella Lövin att det också handlar om få ner användningen av antibiotika ur ett hälsoperspektiv för människor.

– Antibiotika används för att hålla nere kostnaderna i djurhållningen och produktionen så att djuren inte blir sjuka och håller sig vid liv fram till slakt. Men vi behöver minska användningen av antibiotika, säger hon enligt Aftonbladet.

Man vill att utformandet av skatten ska likna den kemikalieskatt på elektronik som tidigare införts, där vitvaror med höga halter kemikalier beskattas kraftigt, samtidigt som de varor som inte använder giftiga kemikalier får en reducerad skatt.

– Det är en modell som EU-kommissionen har accepterat och vi ser det som en framkomlig väg. Målet är att driva på utvecklingen och regelverket inom EU, säger Lövin, som förtydligar att skatten skulle rikta sig mot utländska producenter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172