Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Under nästa mandatperiod vill Miljöpartiet beskatta importerat kött där mycket antibiotika används i uppfödningen, efter samma modell som man beskattar varor med höga halter giftiga kemikalier.

Under en presskonferens under onsdagen berättade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (också i dag minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat) att partiet går till val på att införa en ny köttskatt.

Skatten ska läggas på det man kallar importerat "fulkött", det vill säga kött där mycket antibiotika används regelbundet under uppfödningen, skriver Aftonbladet.

Partiet vill införa skatten under nästa mandatperiod, och menar att den syftar till att jämna ut den konkurrens som svenska bönder möter i billigare importkött. Samtidigt säger Isabella Lövin att det också handlar om få ner användningen av antibiotika ur ett hälsoperspektiv för människor.

Läs också: Restauranger ska tvingas visa var köttet kommer ifrån

– Antibiotika används för att hålla nere kostnaderna i djurhållningen och produktionen så att djuren inte blir sjuka och håller sig vid liv fram till slakt. Men vi behöver minska användningen av antibiotika, säger hon enligt Aftonbladet.

Man vill att utformandet av skatten ska likna den kemikalieskatt på elektronik som tidigare införts, där vitvaror med höga halter kemikalier beskattas kraftigt, samtidigt som de varor som inte använder giftiga kemikalier får en reducerad skatt.

– Det är en modell som EU-kommissionen har accepterat och vi ser det som en framkomlig väg. Målet är att driva på utvecklingen och regelverket inom EU, säger Lövin, som förtydligar att skatten skulle rikta sig mot utländska producenter.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.16