23948sdkhjf

Burgerkedjan börjar med biokol

Ingår i nytt kretsloppsexperiment.

Sju lantmästarstudenter på SLU Alnarp har inlett ett samarbete med aktörer från näringslivet i ett pilotprojekt med fokus på biokol. Ett av de företagen är hamburgerkedjan Max.

Under våren 2018 myllas biokol ner i jorden på gården Skönadal på Österlen vars skörd sedan äts av djuren på gården. KLS Ugglarps kommer i nästa steg producera hamburgare av gårdens kött, som sedan säljs via Max. Restprodukter från restaurangerna går sedan till Skånefrö, som genom en pyrolysprocess producerar nytt biokol. På detta sätt skapas en kolinlagring och ett klimatpositivt jordbruk.

Nyttan med biokol är först och främst en minskad koldioxidhalt i atmosfären. Biokolet kan även öka markens produktionsförmåga och även minska läckaget av näringsämnen, samt leverera lokal fjärrvärme.

– Inom snar framtid är det rimligt att se biokolet som en grundpelare för att producera klimatsmarta livsmedel. Det är även ett kraftfullt instrument för lantbruket som genom att använda biokol kan minska miljöpåverkan, säger de sju lantmästarstudenterna från SLU Alnarp i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109