Lägsta vinproduktionen på 60 år

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

I fjol sjönk den globala vinproduktionen till den lägsta nivån sedan 1957, rapporterar internationella vinorganisationen OIV.

Dåliga väderförhållanden gjorde att fjolårets vinproduktion nådde nya bottennivåer – produktionen på 250 miljoner hektoliter är den lägsta sedan produktionen föll till drygt 173 miljoner 1957, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Statistiken, som kommer från International Organisation of Vine and Wine (OIV), visar att produktionen minskade med 8,6 procent jämfört med 2016, där minskningen inom EU uppnår 14,6 procent.

Bland EU-länderna beräknar OIV att produktionen i Italien och Frankrike minskade med 17 respektive 19 procent, medan den i Spanien minskade med 20 procent. Samtidigt var produktionen stabil i USA och Kina, två andra topp tio-länder vad gäller vinproduktion.

Framförallt var det i Europa en kall vår, stormigt väder och en torr sommar som satte käppar i hjulen för vinproducerande regioner.

– Det här är tredje året i rad med extremt tuffa förhållanden, så det blir också en ackumulerad effekt. Man hinner inte riktigt i kapp – det är korta skördar och små lager, säger Staffan Dahlgren, vd på vinimportföretaget Winemarket Nordic, till TT, som tillägger att det kan innebära prishöjningar på Systembolaget om 2018 inte blir ett bättre år.
Mer om:vin


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.136