23948sdkhjf

Lägsta vinproduktionen på 60 år

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

I fjol sjönk den globala vinproduktionen till den lägsta nivån sedan 1957, rapporterar internationella vinorganisationen OIV.

Dåliga väderförhållanden gjorde att fjolårets vinproduktion nådde nya bottennivåer – produktionen på 250 miljoner hektoliter är den lägsta sedan produktionen föll till drygt 173 miljoner 1957, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Statistiken, som kommer från International Organisation of Vine and Wine (OIV), visar att produktionen minskade med 8,6 procent jämfört med 2016, där minskningen inom EU uppnår 14,6 procent.

Bland EU-länderna beräknar OIV att produktionen i Italien och Frankrike minskade med 17 respektive 19 procent, medan den i Spanien minskade med 20 procent. Samtidigt var produktionen stabil i USA och Kina, två andra topp tio-länder vad gäller vinproduktion.

Läs också: Efter SVT-uppdraget – lanserar rödvin

Framförallt var det i Europa en kall vår, stormigt väder och en torr sommar som satte käppar i hjulen för vinproducerande regioner.

– Det här är tredje året i rad med extremt tuffa förhållanden, så det blir också en ackumulerad effekt. Man hinner inte riktigt i kapp – det är korta skördar och små lager, säger Staffan Dahlgren, vd på vinimportföretaget Winemarket Nordic, till TT, som tillägger att det kan innebära prishöjningar på Systembolaget om 2018 inte blir ett bättre år.
Mer om:vin


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.171