23948sdkhjf

Lägsta vinproduktionen på 60 år

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

I fjol sjönk den globala vinproduktionen till den lägsta nivån sedan 1957, rapporterar internationella vinorganisationen OIV.

Dåliga väderförhållanden gjorde att fjolårets vinproduktion nådde nya bottennivåer – produktionen på 250 miljoner hektoliter är den lägsta sedan produktionen föll till drygt 173 miljoner 1957, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Statistiken, som kommer från International Organisation of Vine and Wine (OIV), visar att produktionen minskade med 8,6 procent jämfört med 2016, där minskningen inom EU uppnår 14,6 procent.

Bland EU-länderna beräknar OIV att produktionen i Italien och Frankrike minskade med 17 respektive 19 procent, medan den i Spanien minskade med 20 procent. Samtidigt var produktionen stabil i USA och Kina, två andra topp tio-länder vad gäller vinproduktion.

Läs också: Efter SVT-uppdraget – lanserar rödvin

Framförallt var det i Europa en kall vår, stormigt väder och en torr sommar som satte käppar i hjulen för vinproducerande regioner.

– Det här är tredje året i rad med extremt tuffa förhållanden, så det blir också en ackumulerad effekt. Man hinner inte riktigt i kapp – det är korta skördar och små lager, säger Staffan Dahlgren, vd på vinimportföretaget Winemarket Nordic, till TT, som tillägger att det kan innebära prishöjningar på Systembolaget om 2018 inte blir ett bättre år.
Mer om:vin
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Nyhetsbrev

Sologäster välkomnas till Oaxen

Arkiv

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.107