23948sdkhjf

Lägsta vinproduktionen på 60 år

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

I fjol sjönk den globala vinproduktionen till den lägsta nivån sedan 1957, rapporterar internationella vinorganisationen OIV.

Dåliga väderförhållanden gjorde att fjolårets vinproduktion nådde nya bottennivåer – produktionen på 250 miljoner hektoliter är den lägsta sedan produktionen föll till drygt 173 miljoner 1957, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Statistiken, som kommer från International Organisation of Vine and Wine (OIV), visar att produktionen minskade med 8,6 procent jämfört med 2016, där minskningen inom EU uppnår 14,6 procent.

Bland EU-länderna beräknar OIV att produktionen i Italien och Frankrike minskade med 17 respektive 19 procent, medan den i Spanien minskade med 20 procent. Samtidigt var produktionen stabil i USA och Kina, två andra topp tio-länder vad gäller vinproduktion.

Läs också: Efter SVT-uppdraget – lanserar rödvin

Framförallt var det i Europa en kall vår, stormigt väder och en torr sommar som satte käppar i hjulen för vinproducerande regioner.

– Det här är tredje året i rad med extremt tuffa förhållanden, så det blir också en ackumulerad effekt. Man hinner inte riktigt i kapp – det är korta skördar och små lager, säger Staffan Dahlgren, vd på vinimportföretaget Winemarket Nordic, till TT, som tillägger att det kan innebära prishöjningar på Systembolaget om 2018 inte blir ett bättre år.
Mer om:vin
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Veganskt intresserar på nätet

Coca-Cola ändrar formen: ”Största satsningen sedan 1971”

Espresso House tar in ärtdryck

Nya kocktävlingar ska fånga upp gymnasieelever

Max på offensiven mot fossilbaserad plast

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Nyhetsbrev

Brödernas tredje och fjärde restaurang

Planerar att expandera med 20-talet restauranger.

Arkiv
1

Tre nytillskott i kocklandslaget

Inte en enda kvinna i det Svenska kocklandslaget.

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119